Befektetés

2008 óta megállíthatatlan: 10 ezermilliárd dollár felett a népszerű befektetés

Portfolio
Meghaladta a 10 ezermilliárd dollárt az indexalapokban kezelt vagyon a világon, különösen a 2008-as válság után lettek felkapottak az olcsóbb befektetési termékek, miközben az aktívan kezelt és jóval drágább alapokból folyamatosan áramlik ki a pénz - írja a Financial Times.

Bár 1970 óta léteznek indexkövető alapok, igazán nagy karriert a 2008-as válságtól kezdve futottak be, a befektetők ekkortól ugyanis irdatlan mértékben kezdték el venni az aktívan kezelt alapoknál jóval olcsóbb termékeket, ennek köszönhetően mára a 10 ezermilliárd dolláros kezelt vagyont is átlépték.

A Morningstar adatai szerint 10 évvel ezelőtt még csak 2300 milliárd dollárt kezeltek az indexalapok, ez tavaly november végére már 11 400 milliárdra nőtt. Ráadásul ez az összeg valószínűleg még alul is becsli az indexalapok valódi vagyonát, sok nyugdíjalap és állami vagyonalap ugyanis saját fejlesztésű és kiépített indexalapot működtet. Ha ezeket is figyelembe vesszük, akkor a BlackRock becslése szerint az előbbi számhoz még 6800 milliárd dollárt lehetne hozzáadni.

A Bank of America adatai szerint tavaly az amerikai részvényalapok kezelőinek mindössze 28%-a tudott többet hozni az amerikai tőzsdeindexeknél, az elmúlt évtizedben az arányuk pedig mindössze 11%.

Mindeközben az utóbbi tíz évben mintegy ezermilliárd dollárt vontak ki a befektetők az aktívan kezelt részvényalapokból a Morgan Stanley becslése szerint, ami kitér arra is, hogy csupán az alapkezelők felső 10%-a tudta fenntartani kezelt vagyonát a vizsgált időtávon. Az 1190-es években a hatodik decilisbe tartozó alapkezelőknél is volt tőkebeáramlás, a 200-es években pedig az első három decilisbe tartozók élvezhették ugyanezt.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
repülőgép getty