Ujjonghatnak a magyar befektetők: csak úgy röpködnek a 10% fölötti hozamok
Befektetés

Menekül a pénz a magyarok volt kedvencéből: lába kélt 250 milliárd forintnak

Egy EU-s szabályozás és a rekordalacsony hozamkörnyezet lényegében lehetetlenné tette a pénzpiaci alapoknak, hogy érdemi hozamot termeljenek, így a portfóliók nagy része egyszerűen átalakult rövid kötvényalappá tavaly. A lépés a legtöbb alapnak nem sokat segített: a nulla körüli hozamok és a lakossági állampapírok miatt a kötvényalapok és a pénzpiaci alapok már együttesen kevesebb pénzt kezelnek, mint korábban a kettő külön-külön. Csak 2019-ben mintegy 250 milliárd forint hagyta ott ezt a két eszközosztályt, a csökkenő tendencia pedig aligha fordul a laza monetáris politika világában. Bár még mindig lehet a lakossági állampapírokat túlszárnyaló hozamot elérni kötvényalapokkal, a jól teljesítő portfóliók lényegesen kockázatosabbak egy állampapírnál. Volt ugyanis nyolc olyan kötvényalap, amely 7% fölötti hozamot hozott.

1 2

A befektetési alapokról is szó lesz a Portfolio Investment, Wealth and Savings konferenciáján. Regisztráljon Ön is!

Az éves összefoglalóink közül eddig az alábbiak jelentek meg:

Fogynak a hozamok, fogy a tőke

Csúnyán beütött az EU-s szabályozás

Egykor 1600 milliárd forintot kezeltek a magyar pénzpiaci alapok, 2019 végére alig 76,7 milliárd forint maradt ebben a befektetési kategóriában. Az exodus oka csak részben a befektetők mozgásával magyarázható: már eleve szivárgott a pénz ezekből a portfóliókból, amikor egy EU-s előírás lényegében arra kényszerítette a pénzpiaci alapok nagy részét a tavalyi év elején, hogy kötvényalapokká alakuljanak. Ma már viszont a két eszközosztály együttesen is csak 1388 milliárd forintot kezel.

Mind a kötvényalapok, mind pedig a pénzpiaci alapok vagyona folyamatosan csökkent az elmúlt években, csak a tavalyi év végéig mintegy 250 milliárd forint hagyta ott ezt a két eszközkategóriát együttesen.

A befektetőket a szabályozói változások helyett természetesen sokkal jobban zavarja azt, hogy az alacsony hozamkörnyezetben szinte alig akad már olyan kötvény-, vagy pénzpiaci alap, amellyel érdemben lehet hozamot elérni. Sok esetben még egy banki folyószámla is alkalmasabb a likviditáskezelésre, a jobb hozamú kötvényalapok pedig kifejezetten kockázatosak lehetnek.

A legnagyobbak azért nem panaszkodhatnak

A pénzkiáramlás a legnagyobb kötvényalapokat nem érintette annyira rosszul: a top 10 „csak” 27,2 milliárd forintos vagyont vesztett 2019-ben, ezzel együttesen már „csak” 686,2 milliárd forintot kezelnek (persze ezen az eredményen a hozamok is javítanak). A legnagyobb kötvényalap, az OTP Optima még mindig 161,7 milliárd forintos vagyonnal büszkélkedhet, ami alig 3,7%-os csökkenést jelent a 2018-as év végi álláshoz képest. Voltak persze ennél sokkal nagyobb vagyonveszteségek és nyereségek is: a Budapest Állampapír alap vagyonának 38%-át elvesztette egy év alatt, miközben az Erste Dollár Bázis majdnem 60%-os növekedést könyvelhetett el magának.

kva3

Érdekes, hogy azok közül a pénzpiaci alapok közül, amelyek megmaradtak ekként kategorizálva, egy fél év alatt még növekedni is tudott a vagyonuk és a tavalyi év végéhez képest csak 5% vagyoncsökkenést tapasztalhattak. Nagyobb növekedés volt tapasztalható a külföldi devizás alapok körében, vélhetően elsősorban azért, mert a befektetők ezeken a termékeken keresztül vettek fel devizakitettséget. A legnagyobb pénzpiaci alap pont egy ilyen portfólió, a K&H Alapkezelő kezeli.

kva4

Még mindig lehet keresni kötvényalapokkal

Az alacsony hozamkörnyezetben egyre nehezebb kötvényalapokkal hozamot elérni, de azért ha bevállalunk egy hosszabb futamidejű, netán egzotikusabb országok kötvényeibe fektető alapot és / vagy devizakockázatot, még mindig bőven kereshetünk az állampapírok felett egy ilyen portfólióval. Természetesen ezeknek az alapoknak a kockázata akár egy részvényalapéval is simán versenyezhet, ezért érdemes óvatosan bánnunk az ilyen eszközökkel.

A top 10 forintos, lakossági kötvényalap egyéves hozama a 7%-ot is meghaladta, a kifejezetten feltörekvő országok kötvényeibe fektető Budapest Alapkezelő által menedzselt BF Money Feltörekvő Kötvényalap még egy részvényalapot is megszégyenítő, 18,4%-os hozamot ért el egy év alatt.

kva5

Sokkal cudarabb a helyzet a pénzpiaci alapoknál: a három forintos, lakossági alap közül egy sincs, amely hozamot tudott volna produkálni.

kva6

A szórásadatokat is vizsgálva elmondható, hogy a kötvényalapok és pénzpiaci alapok többségének szórása 0 és 4% közé esik, de akad nyolc olyan alap is, amely ennél is volatilisebb. A legnagyobb árfolyam-ingadozást produkáló kötvényalapok a Budapest Alapkezelő BF Money feltörekvő piaci kötvényalapjai, illetve az Aegon nemzetközi kötvényalapjai voltak, a legalacsonyabb volatilitást pedig a CIB és az OTP tőkevédett alapjai, illetve az MKB likviditási alapja produkálta.

A kötvényalapok és pénzpiacai alapok teljesítményét végül a Sharpe-mutató szerint is összehasonlítottuk, amely azt mutatja meg, hogy egységnyi szórásra vetítve mekkora többlethozamot tudott felmutatni az alap egy adott időtávon.

Három éves időtávon a forintos sorozatok közül a legjobb Sharpe-mutatót a K&H állampapír alap intézményi sorozata produkálta, ezt követte az Aegon, majd az Erste rövid kötvényalapja.

Ez a cikk folytatódik
1 2
Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
NYSE, trader, broker, válság