fehérház200110
Befektetés

Minden szem Washingtonra szegeződik

Portfolio
Néhány napon belül aláírhatják az amerikai-kínai kereskedelmi háború első fejezetét lezáró megállapodást, amit Donald Trump hónapok óta átütő sikerként próbál eladni. Közben itthon a keddi inflációs adat emelkedik ki a heti étlapról, az MNB elkötelezetten laza monetáris politikája mellett a befektetők árgus szemekkel figyelik az áremelkedésre vonatkozó statisztikát.

Lassan indul be a hét a makroadatok frontján, hétfőn mindössze egy brit ipari termelésre vonatkozó adat érkezik, de várhatóan az sem fogja jelentősen befolyásolni a piaci hangulatot. Kedden aztán megismerhetjük az MNB előzetes statisztikai mérlegét, amiből elsősorban arra lesz érdemes figyelni, mennyi pénze maradt a kormánynak a kincstári egységes számlán a decemberi nagy költekezés után. A KSH az infláció decemberi adatát közli, mely viszont a forintra lehet hatással, főleg úgy, hogy a múlt héten jelentősen gyengült a magyar deviza, így lassan közel kerülhet a 335-ös veszélyzónához. Egyelőre főleg a nemzetközi hangulat mozgatja a magyar deviza árfolyamát, de az MNB a végsőkig kitartani látszik a laza monetáris kondíciók mellett, így nem elhanyagolható az infláció mértéke. A hét második napjára jut még egy kínai külkereskedelmi adat és egy amerikai inflációs statisztika, mely viszont a Fed kamatpolitikáját befolyásolhatja.

A KSH szerda reggel teszi közzé az építőipar novemberi számait, közben néhány kisebb súlyú külföldi adat mellett már mindenki a délutáni amerikai-kínai találkozóra figyelhet. Magas rangú kínai delegáció látogat ugyanis Washingtonba, hogy aláírják a kereskedelmi konfliktus első fejezetét lezáró megállapodást. Donald Trump amerikai elnök ezt hónapok óta próbálja átütő sikerként eladni, a tervek szerint már novemberben alá kellett volna írni a dokumentumot. Egyelőre mindkét fél fogadkozik, hogy most tényleg félreteszik az ellentéteket, így a piac számára komoly csalódás lenne, ha mégsem hoznák tető alá a megállapodást. Közben néhány elemző arra figyelmeztet, hogy ez csak azokat a kérdéseket zárja le, melyekben igazából nincs komoly vita, a nehéz menet majd ezután következik, hiszen a többi tételben kevésbé valószínű, hogy Kína engedne Trumpnak.

A csütörtöki magyar kötvényaukciót legfeljebb azért érdemes kiemelni, mert az ÁKK ígérete szerint ekkor debütál majd az új 20 éves kötvényünk, ilyen esetben pedig kiemelt befektetői érdeklődés övezi az első aukciót. Közben érkezik egy német inflációs adat, az EKB legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, illetve egy amerikai kiskereskedelmi statisztika, főleg utóbbi tartogathat érdekességeket a Fed adatvezérelt üzemmódja miatt.

Péntek hajnalban Kínában máris megjelennek a negyedik negyedéves növekedésre vonatkozó első becslések, mely választ ad arra, hogy fenn tudja-e tartani az ország a 6 százalék feletti bővülési ütemet. A szakértők előzetesen 6,1%-os növekedést várnak a harmadik negyedéves 6% után, vagyis kicsit még élénkülhetett is a gazdaság a kereskedelmi konfliktus oldódásával.

European parliament building, Brussels, Belgium
Frankfurti tőzsde
forintka191126getty
OTP fiók
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
erdő faültetés