citadella_budapest_getty_stock
Befektetés

Kijöttek a hivatalos számok: ennyit fizetnek az inflációkövető állampapírok

Portfolio
Kijött a KSH hivatalos inflációs adata, e szerint tavaly átlagosan 3,4% volt a magyar infláció. Ez azt jelenti, hogy 2021-ben a most elérhető 3 és 5 éves Prémium Magyar Állampapír 4,4, illetve 4,8%-os kamatot fizet majd befektetőinek. Ez még mindig kevesebb valamivel, mint a szuperállampapír 3, illetve 5 éves hozama. A Babakötvény viszont az új inflációval már 6,4%-ot fizethet.

A 2018-as 2,8%-ról tavaly 3,4%-ra ugrott az éves átlagos infláció, ez azt jelenti, hogy jövőre magasabb kamatot fizetnek az inflációt követő Prémium Magyar Állampapírok. Az MNB által becsült inflációval korábban ebben a cikkben írtunk a PMÁP kamatáról:

Novemberben indult el a két új, 3 és 5 éves inflációkövető prémium állampapír, előbbi 1%-os, utóbbi 1,4%-os kamatprémiummal (ezek a prémium alacsonyabbak, mint a korábbi sorozatoknál, akkor ugyanis 1,4 és 1,7% volt a prémium), ami egyben a papírok reálhozamát is jelenti.

A két papír minden évben februárban fizet kamatot, amely a kamatmegállapítás évét megelőző éves átlagos inflációból és a kamatprémiumból áll (kivéve az első kamatperiódus esetén).

  • Az első teljes éves kamatfizetés a november óta elérhető 3 éves PMÁP esetében 2021. február 15. lesz, ez esetben pedig az inflációt a 2019-es infláció alapján számolják ki, tehát a 3,4%-os inflációval az összesen kifizetett kamat 4,4%-ot jelent majd.
  • Az 5 éves PMÁP esetében 2021. február 20. lesz az első teljes éves kamatfizetés, itt 4,8%-os hozammal kalkulálhatnak majd a befektetők.

Mindez azt is jelenti, hogy a tavalyi 3,4%-os inflációval a prémium állampapírok még 2021-ben sem fognak kedvezőbb kamatozással bírni, mint a 3 éves időtávon 4,42%-ot, 5 éves időtávon pedig 4,95%-ot biztosító szuperállampapír (de az infláció emelkedésével ez akár 2 év múlva megváltozhat).

A jelenlegi kamatprémium mellett a tavalyinál magasabb infláció mellett érheti meg Prémium Magyar Állampapírban gondolkodni. Ez 3 éves időtávon pedig egyre reálisabb opció.

A prémium állampapírok mellett a Babakötvény kamatozása is inflációkövető, a kamatprémium egy igen vonzó, 3%-os reálhozamot jelent. Mivel ez esetben is hasonló módon történik a kamatbázis megállapítása, mint a prémium papírok esetében, ezért a szintén februárban kamatot fizető konstrukció 2021-ben már 6,4%-os kamatot fizet a megelőző egy évre, ezzel messze meghaladva az összes lakossági állampapír kamatát.

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
Bejelentették a nagy megállapodást az Intesa és az Intrum között
vitézy dávid
brexit
coronavirus
Gázolaj
wall street
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

értékesítési vezető

értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
NYSE, trader, broker, válság