citadella_budapest_getty_stock
Befektetés

Kijöttek a friss számok: tarol a szuperállampapír

Portfolio
Egy év alatt 1558 milliárd forinttal emelkedett a lakossági állampapírok állománya tavaly, év végén már több mint 9200 milliárd forintnyi megtakarítás volt bennük. Ennek harmadát a szuperállampapír adja – derül ki az ÁKK friss közleményéből.
A magyar megtakarítási és befektetési piacot érintő legfontosabb témákat is érintjük a Portfolio március 10-ei IWS konferenciáján. Ne maradj le róla! Részletek itt:

Tavaly indult útjára a Magyar Állampapír Plusz dematerializált és nyomdai változata, amelyeknek együttes értékesítési volumene megközelítette a 3 239 milliárd forintot, ami az év során a minimális visszaváltásokat is figyelembe véve 3 196 milliárd forintos nettó értékesítést jelentett. Az utolsó negyedév állománynövekedése 1072 milliárd forintot tett ki – derül ki a közleményből.

A Babakötvény állománya az utolsó negyedévben 9 milliárd forinttal emelkedett, melyből a decemberi 5,7 milliárd forintos növekedés példa nélküli a 2013-ban megkezdett értékesítés óta – írják.

A Prémium Magyar Állampapír nagymértékű állománycsökkenése mögött - a lakossági visszaváltáson és lejáratokon túl - a bankok számláiról megvalósult 194 milliárd forint értékű visszavásárlás és mintegy 40 milliárd forint mennyiségben egyéb, nem lakossági befektető birtokából lejáró összeg áll.

Az állampapír-paletta egyszerűsítése miatt a forgalmazásból kivont négy állampapír állománycsökkenésének eredményeként a negyedik negyedéves növekedés 334,5 milliárd forintot tett ki.

A legnagyobb negyedéves bővülést tehát a szuperállampapír mutatta fel 1072 milliárd forintos nettó értékesítési adattal, ezen és a Babakötvényen kívül érdemi nettó állománybővülést egyik papír sem mutatott, az inflációkövető prémium állampapír egy negyedév alatt 215 milliárddal, az Egyéves Magyar Állampapír közel 400 milliárddal kisebb vagyonnal bírt december végén.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Koronavírus
Koronavírus
OTP
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
befektetés piac összeomlás pánik tőzsde