Szexuális zaklatás és erőszakoskodás a brit Deloitte-nál, kirúgták a tetteseket
Befektetés

Hét éve nem látott mélypontra zuhant a kockázati tőke piaca

Portfolio
A kockázatitőke-piaci tevékenység üteme lassul, jelezve, hogy a gazdasági környezet romlásával kapcsolatos várakozások hatással vannak a piaci hangulatra – derül ki a Deloitte által 2003 óta hathavonta megjelenő közép-európai kockázati tőke bizalmi felmérés legfrissebb eredményéből.

A bizalom gyengülése miatt a mutató hét éve nem látott mélységbe került. A válaszadók csaknem fele (46%) a gazdaság helyzetének romlására számít a következő hónapok során, a várakozások egyhangúak, a megkérdezettek egyike sem számít a gazdasági helyzet javulására a következő hónapokban.

Tranzakciós szempontból a válaszadók negyede (25%) összpontosít a kínálati piacra, ami növekedést jelent a tavalyi egyötödhöz (19%) képest, és egyben a legnagyobb arány 2015 tavasza óta. Ez valószínűleg összefügg a magas árazási szinttel, bár ez a helyzet stabilizálódhat: a válaszadók csupán 15%-a számít további árnövekedésre, míg a tavalyi évhez képest kétszeres arányban (48%) számítanak az árazási szintek csökkenésére a következő év során.

„A tranzakciós árazások számos sikeres kockázatitőke-befektetői kilépéshez járultak hozzá a régióban az elmúlt néhány évben, amely további tőkegyűjtésre ösztönözte a befektetőket. A jelenlegi árszint várható enyhülése ösztönözheti a befektetéseket, mivel a friss forrással rendelkező alapok könnyebben meg tudnak majd felelni az eladói várakozásoknak” – mondja Csűrös Balázs, a Deloitte Pénzügyi tanácsadási üzletágának partnere.

Egy esetlegesen nagyobb bizonytalansággal járó időszak nagyobb sikerrel kecsegtet a jól előkészített ügyletek számára, különösen azokban a helyzetekben, ahol az eladók nem rendelkeznek egyértelmű utódlási alternatívával

– teszi hozzá a szakértő.

A bizonytalan időszakban felértékelődnek a piacvezető vállalkozások: a válaszadók 62%-a arra számít, hogy ezekért a cégekért heves küzdelem fog folyni. Ez az eredmény a legutóbbi felméréshez képest jelentősen változott, hiszen akkor a válaszadóknak csak 47%-a számított a piacvezető cégek ilyen szintű felértékelődésére Közép-Európában. Az arány akkor a növekvő középvállalkozásoknál volt még magasabb (40%), míg most ez csupán 29%.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
forint zuhanás euró árfolyam