csalás rendőrség vizsgálat brifkó
Befektetés

Milliárdos csalások hátán épült fel az elmúlt évek egyik legnagyobb befektetési őrülete

Képzeld el, hogy egy ismeretlen ember pénzt kér tőled az interneten, mert azt állítja, hogy feltalálta a jövő fizetési rendszerét, „okosbankját” vagy „szuperpénzét,” cserébe ad néhány virtuális érmét, melyekről azt állítja, hogy egy nap majd nagyon sokat fognak érni. Nagyjából így működnek az ICO-k, egy olyan befektetési őrület, amely világszerte már közel 370 milliárd dollárt szívott fel. Nem meglepő módon a nagy ígéretek vége 60-80%-a pofára esés lett, a hatóságok pedig néhány országban teljesen betiltották a forrásbevonás ezen formáját, sőt, még a közösségi oldalak is akcióba léptek. Bár a bitcoinőrület lanyhulásával párhuzamosan az ICO-k is lecsengőben vannak, azért még mindig világszerte százmilliók folynak be e jellemzően kétes hátterű online tokenkibocsátásokba.

Halott projektek, zombitokenek

„Feltaláltam a jövő fizetési rendszerét, ez sokkal jobb lesz a bankoknál és a bitcoinnál is” – többnyire ilyen és ehhez hasonló ígéretekkel csábítják a befektetőket az ICO-k üzemeltetői. A bitcoin felfutásával párhuzamosan rendkívül megnőtt az úgynevezett „elsődleges tokenkibocsátások” (Initial Coin Offering – ICO) népszerűsége, ez lényegében arról szólt, hogy virtuális devizák kibocsátásán keresztül tőkét akartak szerezni olyan emberek, akik befektetőiknek többnyire mind azt ígérték, hogy megépítik a jövő fizetési platformját, kriptodevizáját, befektetési lehetőségét vagy éppen okosszoftverét.

Az ICO-k során kibocsátott tokenekkel specializált tőzsdéken lehet kereskedni, így a tokenek értékét a piaci kereslet / kínálat határozza meg, az ilyen tőzsdéket és a rajtuk kereskedett tokeneket kibocsátó cégeket viszont jellemzően semmilyen hatóság nem ellenőrzi.

Bár ordít az ICO-król, hogy extrém kockázatos vállalkozás,

2020 Januárjáig közel 370 milliárd dollárt szívtak fel az ICO-k világszerte.

Az ICO-k leginkább 2017-ben és 2018-ban pörögtek; az ICO Bench adatai szerint alig 29 ICO-t bonyolítottak le 2016-ban, 2017-ben  viszont már 875, 2018-ban pedig 1253 ICO során vontak be forrásokat különféle projektekre. 

A hatalmas elvárásokat aztán sok esetben durva pofára esés követte. Ha csak az újfajta virtuális pénzek kifejlesztésére irányuló ICO-kat nézzük, amelyek a legtöbb pénzt szívták fel, az évek alatt lebonyolított 2318 kriptopénzes ICO-ból 1416-1867 projekt,

vagyis az összes „új fizetőeszköz” kifejlesztését célzó projektek 61-80%-a lényegében meghalt.

„Halottnak” minősül minden olyan kriptodeviza-projekt, melynek megszűnt a hivatalos támogatása, 1000 dollár alatti kereskedési volument produkálnak három hónap alatt vagy egyszerűen sosem látják meg a napvilágot a fejlesztés kudarca miatt, de gyakran egyszerűen azért bukik be egy ICO, mert a fejlesztők meglépnek a pénzzel. Értelemszerűen ezek a tényezők a tokenek szinte teljes elértéktelenedésével járnak.

Elképesztően sok a csalás

Az ellenőrizetlen piac egyik legnagyobb veszélye az, hogy néhány esetben valójában sosem akarnak egy hangzatos projekt fejlesztői tényleges megoldást szállítani és egyszerűen lenyúlják a befektetett tőkét.

Az ICO-k piacán a szokványosnál is sokkal magasabb az átverések veszélye: a Satis Group 2017-as adatai szerint az évben lebonyolított

összes ICO mintegy 78%-a csalás volt.

Számszerűleg ez 1,7 milliárd dollárt jelent, a Satis kitér arra is, hogy vagyonáramlás tekintetében a 2017-es ICO-kat célzó tőke „alig” 11%-át nyúlták le.

Csak hogy néhány nagyobb csalást említsünk (nem csak ebből az évből):

  • A vietnami kriptodeviza-vállalat, a Modern Tech 660 millió dollárnyi befektetői tőkével tűnt el, 32 ezer befektetőt károsítottak meg. Az ázsiai cég két ICO-t működtetett, a Pincoint és az iFant, a Pincoinnal folyamatos bevételt, az iFannel pedig egy hírességeknek fenntartott közösségi médiafelületet ígértek. Egy ideig készpénzben fizették a Pincoinon szerzett hozamot, aztán iFannel, majd 2018 elején eltűntek az összes pénzzel.
  • DJ Khaled és Floyd Mayweather is beálltak a Centra Tech ICO mögé, ami 2017-ben bukott be: a vállalat nagy ígérete az volt, hogy fejlesztenek egy olyan kriptopénzt, ami elkölthető Mastercard és Visa kártyákról is. Miután az amerikai tőzsdefelügyelet, az SEC lecsapott a cégre, kiderült, hogy a Centra Tech egy egyszerű piramisjáték volt, 32 millió dollárt nyúltak le.
  • Az amerikai Plexcoin 15 millió dollárnyi tőkét gyűjtött össze több ezer befektetőtől, ők azt ígérték ügyfeleiknek, hogy 13-szorosára növelhetik tőkéjüket kevesebb, mint egy hónap alatt. A 2017-ben összedőlt, rövidéletű séma üzemeltetőjét végül megbüntette az amerikai tőzsdefelügyelet a kamu-ICO miatt.

A rengeteg csalás és átverés természetesen a hatóságok szemét is elkezdte szúrni:

miközben egyes országok a megfelelő szabályozói környezet kialakításán kezdtek el dolgozni, más országok, mint Kína és Dél-Korea egy az egyben inkább betiltották az ICO-kat.

A közösségi oldalak is beleálltak a témába: a Facebook, a Twitter és a Google is betiltották az ICO-hirdetéseket.

Az ICO-kat övező botrányok és tiltások miatt természetesen jelentősen megcsappant a forrásbevonás ezen módja iránt való érdeklődés is:

tavaly még a 2017-es számnál is kevesebb ICO-t indítottak.

Azért akadtak szerencsések is

Bár egy szabályos befektetési aknamezőről van szó, ICO-k világa nem kizárólag tragédiák és átverések sorozata: jelentős szerencsével még akár bele is nyúlhatunk egy olyan tokenbe, amely tényleg beváltja a hozzá fűzött ígéreteket.

Bár a Block Geeks számításai szerint az ICO-k alig 1%-a jár hosszú távú sikerrel, ennek a szűk befektetői szegmensnek a tagjai azért többnyire összetehetik a kezüket, hiszen hatalmas hozamokra számíthatnak. Csak hogy néhány példát említsünk a sikeres ICO-k közül:

  • A Neo (eredetileg Anshares) egy kínai kriptodeviza, amit a „kínai etherum” néven is emlegetnek, többek közt az Alibaba, a Microsoft és a kínai kormány támogatását is élvezte. A Neo 0,03 dolláros árfolyamon került a piacra, 2018 januári csúcsán még 100 dollár környékéig is elment, most 11,29 dollárt ér, ami 37 000%-os hozamot jelent a 2017-es piacra bocsátás óta.
  • Az NXT a bitcoin „következő generációjának” eljövetelét ígérte és a rendszernek tényleg sikerült a kriptodeviza számos hibáját orvosolnia, nem is beszélve arról, hogy az ICO után nagyon röviden az NXT értéke 0,000168 dollárról 0,0946 dollárra emelkedett, ami 563 000% hozamnak felel meg. Az NXT ma 0,01 dollárt ér és több blockchain-rendszert is fejlesztettek rá.
  • Az Ethereum talán a világ második legismertebb kriptoeszköze a bitcoin után, olyannyira elterjedt, hogy az 5690 ICO-ból 4937-et ethereumra írtak. Ha valaki a kriptodeviza korai befektetője volt, végignézhette ahogy a token ára 0,311 dollárról egészen 1377 dollárra szárnyal, majd visszaesik 168 dollárra, ahol most van az árfolyam.

Az idei évben is készül persze jó néhány ICO, ezek közül a legjobb közösségi értékelése az Agatenek, a Squeezernek és a Shipitnek van – ez persze semmilyen garanciát nem jelent sem a projektek hitelességére sem a jövőbeli sikerességére.

Nem számíthatunk nagy visszatérésre

A bitcoin-őrület lecsengése, a rengeteg csalás, elértéktelenedett token és felügyeleti közbelépés miatt nagyon megcsappant az érdeklődés az ICO-k iránt, valószínűleg a lecsengő érdeklődés dominálja majd az ICO-k piacát a következő években is. A hatóságok munkája viszont nem áll meg, egyre több gazdaság, köztük például az Egyesült Államok, Kanada és Svájc is az ICO-k szabályozott keretek közé szorításán tevékenykedik.

Összességében tehát a következő években:

  • valószínűleg folyamatosan csökkenni fog az ICO-k száma, nagyon kevés az esély arra, hogy valaha visszaugrik a piac dinamikája a 2017-2018-as szintre,
  • egyre több ország szabályozza majd az ICO-kat, ami csökkentheti a csalások és átverések arányát, de jó eséllyel nem csökkenti majd jelentősen a jó szándékú, de sikertelen projektek arányát,
  • továbbra is akadhat egy-két magas hozammal kecsegtető, extrém kockázatos projekt, de ha belevágunk egy ICO-ba, számíthatunk arra, hogy továbbra is 90-95%-os esélyünk lesz a teljes tőkevesztésre.

Persze akadnak olyan hangok is, melyek szerint már idén lényegében „eltűnnek” az ICO-k: mind a forrásbevonások száma, mind pedig a piacra áramló tőke elhanyagolható értékűre csökken.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
franklin templeton_getty_editorial