Beindult a CIB Bank, 12 milliárdos nyereség fél év alatt
Befektetés

CIB Alapkezelő: El kell felejteni a 10% feletti hozamokat

Portfolio
A kitűnő részvénypiaci teljesítményt valamelyest beárnyékolta tavaly a szuperállampapír megjelenése a magyar alapkezelők számára. A CIB Alapkezelő szakemberei szerint az a befektető, aki júniusban nem váltott MÁP+-ra, hanem részvényalapban maradt, jelentős többlethozamra tudott szert tenni. Az eseményen szó volt az idei piaci kilátásokról és legfontosabb kockázatokról, ezek között kiemelt figyelmet kap most a befektetők körében is a koronavírus, amely jelentősen átrajzolhatja az idei évi gazdasági várakozásokat. A szakemberek kitértek arra is, hogy idén is a részvényekkel lehet majd a legtöbbet keresni, de el kell felejteni a kétszámjegyű hozamokat.
Kíváncsi vagy, milyen kihívások elé néznek a hazai alapkezelők és milyen új termékekkel készülnek idén? Akkor gyere el a Portfolio március 10-ei IWS konferenciájára! Részletek itt:

Komm Tibor, a CIB Alapkezelő elnök-vezérigazgatója a hazai alapkezelő piaccal kapcsolatos meglátásait mondta el az eseményen:

 • Egészen kitűnő részvénypiac jellemezte a tavalyi évet és abban bíznak, hogy ez idén is kitart. Voltak azonban olyan események, amelyek beárnyékolták mindezt, mégpedig a magyar kötvénypiacon hozott innovációk (értsd: szuperállampapír), ez pedig az alapkezelős várakozásokat is lehűti kissé.
 • A hazai alapok vagyonalakulását két dolog befolyásolta leginkább tavaly: először májusban jött az ingatlanalapok szabályozását célzó, T+180 napos visszaváltási korlát, majd júniusban jelent meg a MÁP+, és ez utóbbi okozta a legnagyobb „ütést” a hazai szolgáltatóknak.
 • A CIB alapjaira is negatív hatással volt a szuperállampapír elindulása, a vagyon valamelyest visszaesett ennek hatására, de a piac jó teljesítményének köszönhetően többnyire sikerült megtartani a kezelt vagyont.
 • A pénzpiaci és likviditási alapok gyakorlatilag eltűntek a magyar piacról, az ingatlanalapok kezelt vagyona a szigorítás ellenére is szinten maradt, a tőkevédett termékek pedig egyre jobban visszaszorulnak a piacon – hangsúlyozta a piaci számokkal kapcsolatban.
 • Az, aki nem váltott MÁP+-ra, hanem maradt részvényalapban, jelentős többlethozamra tehetett szert tavaly.
 • Elindultak ők is az ESG irányba, első körben egy tőkevédett alapot alakítottak át fenntartható befektetésekre fókuszáló alappá.

Hajdu Egon, a CIB Alapkezelő befektetési igazgatója a tőkepiacokat és az idei piaci várakozásokat érintette előadásában:

 • Többnyire megvalósultak azok a várakozásaik a piaccal kapcsolatban, amelyeket tavaly év elején fektettek le, idénre viszont a gazdasági növekedésre vonatkozó kilátásukat kissé visszavették az elmúlt hetek koronavírussal kapcsolatos történései miatt. Idén inkább a taktikai lépések és a rövidebb időtáv lehetnek azok, amelyek a befektetésekben sikeres szemléletnek bizonyulhatnak.
 • A 2018-ra és 2019-re vonatkozó tanulságok kapcsán kiemelte, hogy a Fed a legfőbb piacmozgató erő, ez idén is nagy jelentőséggel bír (maradhat a laza monetáris politika). A 2018-ban kezdődő lassuló növekedés következménye, hogy a GDP-növekedés a legtöbb régióban a potenciális szintje alatt van jelenleg.
 • Az idei várakozásaik közül kiemelte, hogy a globális növekedési ciklus folytatódni fog szerintük, és ennek az üteme tavalyhoz képest nem csökken.  Arra számítanak, hogy a koronavírus egészségügyi oldalról az első negyedévben megoldódhat, a gazdaságra és piacokra nézve azonban hosszabb hatással bírhat.
 • Egyelőre nem félnek a recessziótól, a háztartások pénzügyi helyzete megfelel a sok éves átlagnak, túlfűtöttség nem mutatkozik, ellentétben az 1990-es részvény- és 2000-es ingatlanpiaci buborék idejében.
 • Kínával kapcsolatban kiemelte, hogy a növekedés motorja a fogyasztás lehetne, de ez a koronavírus miatt most bizonytalanná vált. A támogató fiskális és monetáris politika marad, és arra számítanak, hogy a kereskedelmi háborús feszültségek enyhülni fognak.
 • Az idei évre vonatkozó főbb kockázatok közül a kereskedelmi háborút, a Brexitet, az amerikai elnökválasztás kimenetelét, a koronavírus gazdasági hatásait és a továbbra is fennálló geopolitikai feszültségeket (plusz olajár) emelte ki.
 • A 2019-es részvénypiaci teljesítmények mögött a laza monetáris kondíciók, és emiatt az értékeltségek emelkedése állt, ugyanakkor kérdés, mennyire reálisak a mostani profitmarzs várakozások, ugyanis ennek fő forrásai már kifulladóban vannak.
 • Mindez a TINA-jelenséghez vezet, amely azt jelenti:nincs más alternatíva (There Is No Alternative). Amíg laza monetáris politikát folytatnak a jegybankok, és a kötvénypiacon nincs érdemi befektetési lehetőség, addig a részvénypiacok maradnak azok, ahol érdemi hozamot lehet idén is elérni, de már közel sem kétszámjegyűeket.
Találd meg a neked való befektetési alapot!
olaszország vírus koronavírus
orvos labor egészségügy kórház
Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
embere_frankfurt_reptér_getty_stock