párizs_getty_stock
Befektetés

Fontos haladékot kapnak az EU-tól a brókercégek és az alapkezelők

Portfolio
Három hónappal meghosszabbítja az EU a nem teljesült ügyletekre vonatkozó új szabályozás bevezetését, így azt idén november helyett jövő februárban vezethetik be – írja a Financial Times.
Az alapkezelőket érintő fontos változások és új kihívások is terítéken lesznek a Portfolio március 10-ei IWS konferenciáján. Részletek itt:

Az Európai Értékpapír-piaci felügyelet (Esma) eredetileg idén novembertől alkalmazta volna az európai piacon a sikertelen ügyeltekre vonatkozó új szabályozást, amely a brókercégek és alapkezelők számára is jelentős változásokat hoz.

Korábban már írtunk róla, hogy a szabályozás értelmében azon ügyletek esetében, amelyek nem teljesülnek 2-3 napon belül, a piaci infrastruktúrát működtető szereplőnek kötelező lesz közbelépnie és adott esetben megvennie az értékpapírt.

Például, ha az értékpapír eladója nem biztosítja határidőre az értékesített értékpapírt, akkor a közvetítőnek, klíringháznak vagy a letétkezelőnek kell azt megvennie máshonnan a piacról, és hét munkanapon belül leszállítania a vevőnek. Az eddiginél is nagyobb lesz tehát a nyomás az üzletkötőkön a maradéktalanul teljesülő trédek kapcsán. Annak a félnek, aki miatt a hibás teljesítés fennáll, az ügylet bizonyos százalékáig rúgó büntetődíjat kell fizetnie, valamint adott esetben az eredeti árhoz képesti felár is őt terheli.

Egyes piaci szakértők szerint nagyon sok bank és alapkezelő rendszere nem képes még arra, hogy a sikertelen ügyleteket vezesse és visszakövesse. Márpedig a szabályozás miatt kulcsfontosságú lesz tudni, hogy ki a hibás fél, vagy az a brókerekre marad a fizetés és ez jelentősen leapasztja a marzsukat.

Úgy látszik, az Esma is belátja, hogy a piaci szereplők IT-rendszerei még nincsenek olyan szinten, hogy novemberben be lehessen vezetni a sikertelen ügyletekre vonatkozó szabályt, így az ennek való megfelelést három hónappal, jövő februárig kitolják. Az Esma közlése szerint több időre lesz szükség az IT-rendszerek tesztelésére, ráadásul az eredeti határidő egybeesett azon, globális sztenderdek szerint működő szoftvernek a bevezetésével, amely pénzügyi üzeneteket hordoz majd.

Az utóbbi hetekben több lobbicsoport is aggodalmát fejezte ki az Európai Bizottság felé az új szabályozás kapcsán, arra hívták fel a figyelmet, hogy az európai kötvénypiacra különösen negatív hatással bírhat. Ugyanis az új rezsim olyan illikvid kötvények megvásárlására kényszerítheti az ügyletlebonyolítóit, mint bóvli vagy feltörekvő piaci kötvények esetleg drágább és összetettebb tőzsdén kereskedett alapok. Emiatt sok bróker vonhatja ki magát a kereskedésből, hiszen nem tudják garantálni, hogy meg tudják találni és venni azokat az eszközöket, amelyekért a vevő fizetett.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
olaszország vírus koronavírus
orvos labor egészségügy kórház
Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
embere_frankfurt_reptér_getty_stock