Befektetés

A legdrágább magyar fotográfusok a nemzetközi aukciós eredmények tükrében

Portfolio
Műtárgykereskedelemre, aukciókra, aukciós rekordokra gondolva általában a festészet jut egyből eszünkbe, holott a kínálat – szerencsére – sokkal színesebb. Itt van mindjárt például a fotográfia, amely egyre népszerűbbé és keresettebbé válik a gyűjtők körében. A fotó már csak azért is számot tarthat az érdeklődésünkre, mert sok magyar származású fotográfus futott be meggyőző nemzetközi karriert és tett szert világhírnévre. Mégis, néhány ismert alkotó egy-két rekordot elérő művén túl kevéssé ismerjük a magyar fotóművészek aukciós piacának számait. Éppen ezért, a 2019 novemberében megjelenő és a Műtárgybefektetési Konferencián bemutatott A magyar művészek aukciós piaca című kiadványában a műtárgy.com több mint 150 fotóművész eladási eredményeinek elemzésével külön fejezetet szentelt a magyar fotóművészek aukciós piacának.

Az adatokból kitűnik, hogy az utóbbi tíz év során a magyar fotóművészek árverések szempontjából legeredményesebb éve 2014 volt, amikor is közel 1 milliárd forint volt az aukciókon értékesített munkák összege.  A kiadványban szerepel a 2008 és 2018 közötti Top20 magyar fotóművész aukciós eredményeit, a 2019 első felének aukciós eredményei alapján Top15 magyar fotóművész rangsorát, valamint a magyar fotóművészek Top50 eladott műalkotását tartalmazó lista. A gyűjtésből kiderült, hogy a magyar fotóművészek legfontosabb piaca az Egyesült Államok, amely a teljes aukciós forgalom 62%-át teszi ki, Magyarország pedig kevesebb mint 1%-át. Talán kevésbé meglepő, hogy mindhárom lista élén Moholy-Nagy László végzett.

mttt
A Top20 magyar fotóművész aukciós eredményei 2008 és 2018 között. A műtárgy.com gyűjtése, forrás: A magyar művészek aukciós piaca, műtárgy.com 2019.

Az alábbiakban egy itthon kevésbé ismert, ám a XX. századi magyar fotográfia egy kiemelkedő alkotójának munkásságára szeretnénk felhívni a figyelmet, aki a Top20 magyar fotóművész aukciós eredményei 2008 és 2018 között elnevezésű listán a 18. helyen szerepel, 4,7 millió forintos forgalommal és 13 darab eladott tétellel.

Dr. Szász János (1925-2005) neve és művei külföldön valószínűleg jobban ismertek, mint idehaza, annak ellenére, hogy a 2005-ben elhunyt művész azon kevés, külföldi sikereket elérő magyar fotográfusok közé tartozott, akik itthon éltek és alkottak. A pécsi származású művész jogi diplomát szerzett, édesapja katonai rangja miatt azonban nem mehetett jogi pályára. Fotószakiskolát végzett, majd kirakatrendezőnek és grafikusnak tanult, és két utóbbi szakmájában kezdett el dolgozni. Később a Pécsi Tervnél az építkezéseket kellett dokumentálnia, ő azonban puszta dokumentációnál többre törekedett, művészi fotókat készített.

Auditorium, 1970 - Balázs Szász
Auditorium 1958. 30 x 40 cm, Vintázs ezüstzselatinos nagyítás, félig fényes papíron

Grafikusi képzettségének nyomait fotográfiáin is láthatjuk. Erőteljes kontúrok és magas kontrasztok jellemzők rájuk, olyannyira, hogy egyes alkotásai már-már szénrajzoknak tűnnek.  A téli táj, a Balaton, a Pécs melletti vidék, az épített környezet, valamint az ember és a természet viszonya mind megjelennek a munkásságában. A népi építőművészetben letisztultságot talált, a Népi építészetünk nyomában című kötetéért 1976-ban Szép Könyv-díjat kapott.

Bemegye-e? 1971. k 18 x 24 cm, Vintázs ezüstzselatinos nagyítás, fényes papíron

Fontos volt számára, hogy előhívást is a kreatív folyamat szerves részeként kezelte, beleavatkozott a folyamatba. Szabadon kísérletezett, ecsettel, szivaccsal és az általa kifejlesztett kémiai adalékkal. Ennek köszönhető képei festői megjelenése, valamint az, hogy nincs két egyforma vintázs.

vasarnap_szazs
Vasárnap 1970. 18x24 cm, Vintázs ezüstzselatinos nagyítás, fényes papíron

Látásromlása után a fiatal fényképészeket tanította, megszervezte az Országos Középiskolai Fotópályázatot, valamint a Mecsek Fotóklub életében is aktív szerepet vállalt. Halála után hagyatéka a család és a SosemArt Alapítvány tevékenységének köszönhetően került a napvilágra. Több külföldi nagyvárosban rendeztek életműkiállításokat a munkáiból, Budapesten a hagyaték a Supermarket Galériában mutatkozott be. Képeivel a San Franciscó-i Robert Koch Gallery, a berlini Hiltawsky Galerie és a londoni Eric Franck Fine Arts kezdett foglalkozni. Fotográfiái nemzetközi aukciókon jól szerepelnek, 2017-ben a Sotheby’s fotóaukcióján kelt el egy vintázs fotója. Magyarországon az Art Advisory Budapest-nél érhetőek el Szász vintázs fotói.

Szerző: műtárgy.com

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Koronavírus
koronavírus coronavirus virus
Koronavírus Észak-Olaszország
szentendrei hév megálló
építőipar 2020 konferencia
vonatvasutmagyarshutter-20170719
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
2020. március 18.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Online előadás
Online előadás a tőzsdei befektetésekről, kezdőknek.
befektetés piac összeomlás pánik tőzsde