nypd rendőrség
Befektetés

10 éve nem volt ilyen sok piramisjáték a piacon

Portfolio
Egy évtizede nem látott mennyiségű pénzt szívnak fel a Ponzi-rendszerek az Egyesült Államokban. Csak 2019-ben 60 piramisjátékot derítettek fel az amerikai hatóságok, összesen ezek 3,25 milliárd dollárnyi tőkét gyűjtöttek be – írja  a CNBC.

A Ponzi-rendszerek által begyűjtött befektetői tőke 2010 óta nem látott mennyiségre ugrott és a 2018-as érték duplája. Bár aggasztó a növekmény, bőven eltörpül a gazdasági világválság környékén kibukott sémákhoz képest, mint például Bernard Madoff 65 milliárd dolláros Ponzi-sémája vagy Allen Stanford 8 milliárdos rendszere.

Régebben sokkal kevesebb, de nagyobb összegeket begyűjtő piramisjáték működött: 2008-ban a hatóságok 40 Ponzi-rendszert füleltek le, melyek összesen 23 milliárd dollárnyi befektetői tőkét gyűjtöttek a Ponzitracker adatai szerint.

A CNBC által megkérdezett szakértők szerint elsősorban a részvénypiacok szárnyalása miatt bekövetkező óvatlansággal és a felügyeleti szabályok lazításával okolható a piramisjátékok terjedése, de kétség kívül számottevő tényező az internetes hozzáférés növekménye és az alternatív befektetések előretörése is.

Bár a hírcsatorna gyűjtése az Egyesült Államokra korlátozódik, azért Magyarországon is bőven működnek vagy működtek kisebb-nagyobb piramisjátékok mostanság: ezek többsége internetes csalás volt vagy egy-egy személyes kapcsolatait kihasználó álbróker, aki vagyonkezelési szolgáltatásokat ígért:

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Ola
New Yorki tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Lakner_László_Metamorfózis-egyszer_aztán_később_Virág_Judit_Galéria