Befektetés

Aegon: február végére eltűnt az optimizmus

Aegon Alapkezelő

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az Aegon Alapkezelő írását olvashatják:

"Február elején az foglalkoztatta a befektetőket, hogy elmozdítják-e Donald Trump amerikai elnököt a hivatalából. A demokrata többségű alsóház ezt megszavazta, de a republikánus többségű szenátus nemmel szavazott, igy Trump minimum a választásokig elnök marad.

A Kínából eredő koronavírus viszont egyre jobban elkezdett terjedni, mind Kínában mind a földrész többi országában, és a hónap végére már Európát is elérte. Még nem lehet tudni, hogy milyen hatása lesz a világgazdaságra, de a befektetők kezdik elveszíteni a kezdeti optimizmusukat. A hónap utolsó harmadában az amerikai indexek még új csúcsokra törtek, de ahogy a vírus európai terjedése egyre valószínűbbé vált, a piacok el kezdtek zuhanni, és a legtöbb index ott van ahol januárban az évet kezdte.

Jay Powell FED elnök kongresszusi meghallgatásán kijelentette, hogy a jelenlegi monetáris politikai kondíciókat megfelelőnek tartja és az amerikai gazdaság helyzetét is pozitívan látja. Ugyanakkor kiemelte a koronavírus járványt, mint potenciális kockázatot és hozzátette, hogy a beérkező adatok függvényében reagálnak, vagyis minden döntés adatfüggő.

Az amerikai makró adatok változatlanul kedvező képet festenek a gazdaságról. A munkát vállalók száma tovább nőtt a várt 165000-ről 225000-re, úgy, hogy közben az infláció csökkent. A manager vásárlói index enyhén növekedett, és az ISM gazdasági mutató is végre a bűvös 50 fölé ment, ami expanziót jelez. Üröm az örömben, hogy ezek az adatok még nem reflektálják a koronavírus gazdaságra kifejtett hatását.

A jövőkép jelentősen romlott a februári ZEW üzleti hangulatindex szerint, amely az európai makro adatokat tekintve az elsők között tükrözi a járvány kitörését követő állapotokat. A várakozások 26,7-ről 8,7-re zuhantak, szemben a várt 21,5-ös értékkel. A jelenlegi helyzetet felölelő mutató -15,7-re araszolt vissza, amely mind a várt -10, mind a januári -9,5-től messze elmarad.

A német pénzügyminisztérium havi jelentése szerint a koronavírus járvány kockázatot jelent a német és az európai konjunktúra szempontjából, de jelenleg még tartják az idei 1,1 százalékos növekedési várakozást. Ez látható az euró árfolyamán, amely új több éves mélypontot ért el a dollárral szemben.A vírus hatása leginkább a kínai gazdaságon látszódig meg. A Caixin kínai feldolgozóipari PMI értéke januárban a várt 51,3 helyett gyengébb, 51,1 lett, de a felmérés még nem tartalmazza a járvány miatt a  gazdaság jelentős lassulását. Máshol sem lett jobb a február: Japánban az előzetes 49,3 helyett csak 48,8 lett ez a mutató, Dél-Koreában pedig a decemberi 50,1-et követően 49,8-ra esett vissza. A kínai infláció, részben a járvány miatti felvásárlásnak köszönhetően több mint 8 éves csúcsot, 5,4 százalékot ért el januárban, amely messze a várt feletti érték. Ezen belül az élelmiszerárak több, mint 20 százalékos szárnyalása a megdöbbentő, amely politikai szempontból eléggé káros a vezetés számára. Ezen belül a sertéshús ára 116 százalékkal (!) magasabb, mint egy éve.

Itthon a forint új mélypontra süllyedt az euróval szemben. A 340-es szintet már az MNB sem vette jónéven, és szóban interveniált a forint érdekében. Ennek hatására a forint vissza erősödött a 335-ös szintig, de egyenlőre nem lehet tudni, hogy ez az erősödés tartós lesz vagy sem.

A modell portfoliónkon kissé változtattunk. A pénzpiaci eszközöket 3%-al növeltük, és ugyanennyivel csökkentettük a kötvény allokációt."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Brazília
Ausztrália
gulyasgergely
kórház orvos
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
orszaggyules