panel
Befektetés

Kinyírja a szuperállampapír az öngondoskodást?

Portfolio
Nehéz helyzetben az öngondoskodás Magyarországon, az életbiztosítások pedig még ezen a piacon belül is alulteljesítők. A szuperállampapír fontos, de korántsem egyedüli oka ennek. Két előadást követően a kiútról beszélgettek mai Biztosítás 2020 konferenciánk délutáni öngondoskodási panelbeszélgetésének résztvevői.

Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kommunikációs igazgatója az Insurance Europe 10 EU-tagállamra kiterjedő felmérésének egyes eredményeit ismertette előadásában. Tavaly augusztusban és szeptemberben végezték a reprezentatív felmérést több mint 10 ezer, Magyarországon ebből több mint 1000 fő részvételével. Fő megállapításaik többek között, hogy a válaszadók 43%-ának, Magyarországon 46%-ának nincs nyugdíjcélú megtakarítása. Az országok közül a legjobb helyzetben Németország és Ausztria van, Spanyolország viszont rosszul áll. A jelenleg nem megtakarítók többsége (Magyarországon 59%) érdeklődést mutat a nyugdíjcélú megtakarítások iránt. A magyar fiatalok körében magas (53%) azok aránya, aki nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással, és az alsófokú végzettségűek (62%) körében is magas az arány. A legfontosabb tulajdonságnak a biztonságot, az örökölhetőséget és a fizetési rugalmasságot tartották a magyar válaszadók, a nőknél 60-40 százalékban nyert a biztonság a magasabb hozammal szemben, a férfiaknál pedig 54-46 százalék volt az arány. A magyar válaszadók a halálozási kockázatra magasabb arányban hajlandók többet fizetni, mint a többi ország átlagában, és meglepően magas arányban (42%) választanák az egyösszegyű kifizetéssel (19%) szemben, ugyanakkor ha ennek konkrét számszerűségével szembesítik a válaszadókat, már kisebb a járadék opció előnye. Leginkább személyre szabott termékekkel lehet megszólítani a fogyasztókat, és 70% a digitális információk iránt nyitottak aránya.

Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség (ÖPOSZ) főtitkára egyebek mellett arról beszélt, hogy Magyarországon 20 önkéntes nyugdíjpénztár és 10 egészség- és önsegélyző pénztár működik, csaknem 1,1, illetve csaknem 900 ezer taglétszámmal. Az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona 1465 milliárd, az egészségpénztáraké 57 milliárd volt 2019 végén. Miközben a tagi befizetések szépen nőttek tavaly, a munkáltatói befizetések jócskán visszaestek (25%-kal, illetve 50%-kal). Eközben a nyugdíjcélú öngondoskodásra egyre nagyobb szükség lenne, az MNB adatai alapján a fiatal generáció eltűnt a nyugdíjpénztárakból, a 2012-es 44 évről 47 évre emelkedett 2018-ra a nyugdíjpénztári tagok átlagéletkora. A pályakezdő lakosság alig több mint 3%-a pénztártag, de az idősek körében is jelentősen csökkent az arány, ami Kravalik szerint a munkáltatókon keresztüli elérés visszaszorulásának számlájára írható. Pedig a pénztárak 10 éves átlaghozama 6,4% volt. A szövetség reprezentatív kutatása szerint a magyar lakosság elsősorban a váratlan helyezetekre, másodsorban a saját lakáscélra, harmadsorban az egészségügyi kiadásokra, negyedsorban a gyerekek tanulmányaira, ötödsorban nyugdíjcélra tartalékol. A pénztárak átlagos TKM-e 0,95% 20 éves megtakarítási időszakra vonatkozóan, az egyes számokat az MNB a napokban tette közzé.

Mennyire van nehéz helyzetben az öngondoskodás Magyarországon? – tette fel a kérdést az előadásokat követő panelbeszélgetésben Gaál Csaba (Private Quality), a beszélgetés moderátora. Nyitra Győző (OTP) szerint a tudatos ügyfeleknél nincs gond, a kevésbé tudatos ügyfeleknél viszont folyamatosan nő a készpénztartás. A szuperállampapír jelentős hozadéka, hogy az ügyfelek a korábbi 1-2 év helyett elkezdtek 3-5 évre is gondolkozni. Schaub Erika (Generali) többek között a szektor tevékenysége ellen ható szabályozási változásokkal magyarázta az öngondoskodási piac nehézségeit, ugyanakkor a lakossági állampapírok kiszorító hatásának ellentmond, hogy tavaly jól teljesítettek a MÁP+-nál alacsonyabb garantált hozamú egyszeri díjas vegyes életbiztosítások. Sebestyén András (Grantis, FBAMSZ) az ingatlanpiaci áremelkedés negatív hatását is hozzátette mindehhez. Az etikus életbiztosítási koncepció nélkül szerinte az értékesítési szakma a szakadék felé tartott volna. Felhívta a figyelmet: a magyar lakosság megtakarításainak 70%-a van olyan eszközben, ami mióta világ a világ, nem biztosít infláció feletti hozamot. Kravalik Gábor (ÖPOSZ) szerint a kutatások azt mutatják, hogy egyre fontosabbnak tartják az emberek az öngondoskodást, de ennek gyakorlati megvalósítása még hiányzik.  A panelbeszélgetésben elhangzott: digitális csatornákon is lehet öngondoskodási termékeket értékesíteni.

Mit hozhat a nyugdíjkötvény? Kravalik Gábor (ÖPOSZ) szerint pozitív hatása lehet, hogy kiszélesíti az öngondoskodással foglalkozók körét (nőhet a torta), ugyanakkor nehezen fogja kitermelni a pénztárak elmúlt évtizedes átlaghozamát. Nyitrai Győző (OTP) szerint a korábban megjelenő új öngondoskodási formák esetében is fenyegetettséget éreztek a piac meglévő szereplői, de nem igazolódtak a félelmek. A babakötvény és a junior számlák népszerűsége sem esett vissza attól, hogy a Start-számlát elvették a bankoktól – hívta fel a figyelmet. Sebestyén András (Grantis, FBAMSZ) szerint egy jó kötvény hozzátehet a piachoz.

Hogy teljesítenek az egészségbiztosítások az adókedvezmény megszüntetése után? Schaub Erika (Generali) elmondása szerint hozott lemorzsolódást a változás, de továbbra is jó munkavállaló-megtartó tényezőről van szó, és 2019-ben magasabb volt az egészségbiztosítási díjbevétel így is, mint 2018-ban. Sebestyén András (Grantis, FBAMSZ) szerint az egészségbiztosításokat rövid távú motivációk mozgatják, 24 hónapon belül valamire (jellemzően egy szűrővizsgálatra) felhasználják az ügyfelek.

Címlapkép: Stiller Ákos.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
koronavirus hazi karanten
New York tőzsde
tesla
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
Wall Street