3b panel
Befektetés

Gyökerestül megváltozhat a magyar privátbankok élete

Portfolio
Számos változás söpör végig a magyar privátbanki piacon: egyre több a digitalizációt követelő fiatal ügyfél, egyre népszerűbbek a környezettudatos befektetések és átalakulóban vannak a privátbanki szolgáltatások költségszerkezetei is. A magyar privátbankok nincsenek még kutyaszorítóban, de a következő 5-10 évben számos működési alapelvet át kell gondolniuk, hiszen a menő iroda, a kávé és a titkárnő nem fogja megtartani örökre a vagyonos ügyfeleket – hangzott el mindez a Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020 konferencián.

Gyurkó Dániel, az Union elemző-portfóliómenedzsere arról beszélt, hogy miért éri meg privátbanki ügyfélként egyszeri díjas unit-linked biztosítást kötni. A szakember szerint hamis az a piaci paradigma, hogy a unit-linked életbiztosítás drága, rengeteg költséget tartalmaz és nincs semmilyen előnye, csak a biztosítóknak jó.

Gyurkó Dániel az UL-ek fő előnye, hogy más jogi szabályozás vonatkozik rá, mint más termékekre. Például célzottan lehet átörökíteni kedvezményezett megjelölésével és öröklési illeték sincs. A szakértő szerint a TBSZ alternatívája is lehet egy egyszeri díjas unit-linked, hiszen nincs gyűjtőév, 3 évet követően és 5 éven belül a TBSZ-nél alacsonyabb, 7,5% az adókulcs, részösszeget bármikor ki lehet venni és csak azt terhelően veszik el az adókedvezmény.

Az elemző felhívta a figyelmet arra is, hogy a Teljes Költségmutató (TKM) minden költséget tartalmaz, ezért átláthatóak a termékek. Az egyszeri díjas UL biztosításként is funkcionál, így a biztosítás szolgáltatja az előre meghatározott biztosítási díjat is szolgáltatja szükség esetén.

3b gyurko

Kállay András, a Raiffeisen Bank International Private Banking ügyvezető igazgatója a hazai privátbankok helyzetéről beszélt. A szakember elmondta: a közép-európai megtakarítási piac mérete 2018-ban meghaladta Ausztriáét, a magyar megtakarítási piac a második legerősebb a régióban.

A BCG adatai szerint a legnagyobb mértékben a felső-középosztály vagyona nőtt az elmúlt években. Fontos trend a régióban, hogy megjelent a díjalapú tanácsadás, Magyarországon viszont még mindig inkább a tranzakciós és a letétkezelési díj dominál. Kállay András szerint eljött a változás ideje, viszont jelentős hozzáadott értéket kell képviselnie a vagyonkezelőknek a tanácsadási díjért cserébe.

Jó eszköz lehet a privátbankok kezében a diszkrecionális portfóliókezelés: ez befektetésszakmai tényező elsősorban, de erős marketingértéke is van, a privátbankoknak nagyobb hangsúlyt kell ezekre fektetni. A menedzselt alapok tekintetében fontos, hogy a prémium, menedzselt alapok meg legyenek különböztetve a beugró alapoktól.

A két nagy osztrák privátbank adatai alapján pénzpiaci és kötvény alapokban 46,2%-ban van a privátbanki ügyfelek pénze, 24,8%-ban vegyes, 9,2% részvényalap, 19,8%-ban ingatlan és egyéb. A pénzpiaci alapokban már szinte semmi pénz nem maradt.

Következő évek trendjei a szakember szerint többek közt a következők lesznek: új árazási struktúrák, pl. tanácsadási díj, befektetési termékpenetráció nő, sikerdíjak, csomagdíjak is lesznek, fontos kérdés lesz a digitalizáció, illetve a tradelést specialisták fogják végezni és nem a bankárok, erősödnek az alternatív eszközosztályok, mint az ingatlan vagy a kockázati tőke, illetve nőni fog a harmadik fél által kezelt vagyon is.

3b kallay

Az előadásokat követő panelbeszélgetésekben a következő kérdéseket válaszolták meg a privátbanki szakemberek:

Milyen változásokat hozott a piacra a MÁP+?

Brezina Szabolcs, a Takarékbank Tőkepiac és Treasury ügyvezető igazgatója elmondta, hogy megkönnyítette az új állampapír az értékesítést. Haás Péter, az OTP Bank Privát Vagyonkezelési Főosztály igazgatója kiemelte, hogy a lakossági állampapír átrendezte a befektetési szokásokat, megtakarítási szerkezetet. Pleschinger Gyula Márk az MKB Private Banking igazgatója hozzátette: náluk ősztől egészségesebben alakult a PMÁP-MÁP+ balansz, az új jegyzések közt az inflációkövetés miatt már 1/3 a PMÁP súlya. Parádi-Varga Tamás, az SPB Befektetési Zrt ügyvezetője elmondta, hogy náluk inkább eurós, dolláros befektetések a jellemzőek, a dollárban kibocsátott magyar állampapírok is verték a forintosok hozamát, ha forintban számoljuk.

Milyen befektetési igények jelentkeznek a forint gyengülése ellen?

Pleschinger Gyula Márk (MKB) elmondta: a forint gyengesége sok megtakarítást átterelt külföldi devizába, de ezen a piacon nem tudnak kockázatmentes eszközt kínálni. Brezina Szabolcs (Takarékbank) hozzátette: a forint gyengülése 10 éve tartó trend, nem kellett most hirtelen átrendezni a piacot. Fischer Bálint, a Dorsum innovációs vezetője kiemelte: lassul Magyarországon a diverzifikációs igény, ami sajátos a régióban. Ennek az oka részben az állampapírok félreárazottsága.

Mit hoz a digitalizáció a privátbankoknak?

Fischer Bálint (Dorsum) úgy véli, a legvagyonosabb réteg nagy része 10 éven már nem baby boomer lesz, ezt a privátbanki igényeket is megváltoztatja. A digitalizáció abban is segíthet, hogy a privátbankárok az ügyfelekkel több időt tudjanak tölteni és ne adminisztrációval kellejen foglalkozniuk. Haás Péter (OTP) kiemelte: sztereoptípia, hogy a digitalizáció csak a fiatalok igénye. Az OTP privátbanki ügyfélkör átlag életkora alig van 60 alatt, ennek ellenére az ügyfelek többsége az online felületüket használja. Brezina Szabolcs (Takarékbank) hozzátette: a digitalizáció nagyon drága, bár megtérül hosszabb távon, sok szereplőt ez tart vissza. Parádi-Varga Tamás (SPB) elmondta: a privátbanki szegmensben nagyon fontos marad a továbbiakban is a személyes kapcsolattartás, ezt nem fogja teljes egészében a digitalizáció is. Pleschinger Gyula Márk (MKB) hozzátette: a digitalizáció arra lesz jó eszköz, hogy felvértezze a tanácsadókat új eszközökkel, de nem fogja őket helyettesíteni.

Van igény a környezettudatos eszközökre?

Pleschinger Gyula Márk (MKB) elmondta, hogy a piaci reakció eredetileg az volt, hogy hozamáldozattal jár, de valójában most inkább úgy tűnik, hogy a környezettudatos cégek hosszabb távon költséghatékonyabban is tudnak majd működni. Parádi-Varga Tamás (SPB) szerint sem kiforrott még ez a termékkör, Magyarországon még nincs olyan alap, ami kifejezetten ESG-termékekbe fektetne, de igény lenne rá. Haás Péter (OTP) elmondta: limitált még az ügyfélérdeklődés, sok esetben inkább ezt is a divat indukálja. Fischer Bálint (Dorsum) elárulta, hogy készül az ESG moduljuk, de kevesen fizetnének érte, a nyugati országok mozgása alapján a régióban is fordulni fog a dolog. Brezina Szabolcs (Takarékbank) hozzátette: az első iPhone is egy hype volt, de nagyon komoly termékkörré nőtte ki magát.

Fotó: Stiller Ákos

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
ray dalio bridgewater