Bombákkal megrakott drónokkal támadtak meg olajkutakat - Drágul az olaj
Befektetés

Mibe menekítsük a pánik elől a pénzünket? Válaszolnak a profik

Portfolio
A volatilis tőzsdei időszakban több alternatív eszköz is menekülő útvonalat jelenthet, ilyenek lehetnek a nyersanyagok és az ingatlan is. A Portfolio Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020 konferencián előadó szakemberek elmondták, hogy az aranypiac tovább emelkedhet, a palládiumot érdemes lehet shortolni, az ingatlanok ára nyáron ismét emelkedésnek indulhat, az olajpiac pedig az idei évben jó eséllyel 30-40 dollár / hordó árfolyamon marad.
cinkotai norbert kbc
Cinkotai Norbert, KBC Equitas. Fotó: Stiller Ákos

Cinkotai Norbert, a KBC Equitas vezető elemzője az aranypiacról beszélt.  2011-2012-ben tetőzött az arany árfolyama, 2015-16-ig egy nagy kijózanodás következett. 2018-ig tartott a pangás, tavaly elindult egy látványos emelkedés. Egy év alatt március 4-ig az arany 26,8%-ot emelkedett, ami megverte az S&P 500-at, a DAX-ot és a BUX-ot is. A maximum visszaesés közben 7,5% volt, a részvénypiacon közben 20%-os visszaeséseket is lehetett látni – emelte ki a szakember.

Az arany azért indult meg, mert a befektetők túljutottak a 2011-2012-es időszakot követő mélyrepülésen. A mostani visszaesés azt bizonyítja, hogy a bitcoin nem vált digitális arannyá, a piac ciklikus lassulást kezdett el árazni, közben a recesszió is egyre fenyegetőbbé vált, közben pedig a monetáris politika rendkívül alkalmazkodó.

Az arany árfolyamát aktívan befolyásolja a koronavírus is, a járvány terjedésével együtt elindult a nemesfém árfolyama is, viszont megállt az emelkedés 1660 körül. Ennek a háttere a szakember szerint a most keletkező veszteségeket a befektetők az arany eladásával próbálták fedezni. Fontos az is, hogy a tőzsdék esését nem követi le az aranypiac.

Bár a szakember optimista a nemesfém árfolyamkilátásaival kapcsolatosan, kiemelte, hogy az aranyat, de továbbra sem érdemes 100%-os súllyal használni egy portfólióban, de fontos eleme lehet minden befektetési portfóliónak.

Pletser Tamás, Erste
Pletser Tamás, Erste Befektetési Zrt. Fotó: Stiller Ákos

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. EMEA olaj- és gázpiaci elemzője kiemelte, hogy kisebb elmozdulások keresleti vagy kínálati oldalon hatalmas ármozgásokat tudnak generálni, ezt láthattuk a múlt hét végén is. 2008-ig hatalmas felfutás volt a kínai kereslet emelkedésének, 2000-2019-ig az olaj hordónkénti átlagára 56 dollár / hordó volt. Most reálértéken a válság alatt tapasztalható érték alá esett az olaj árfolyama, amikor az oroszok kijelentették, hogy nem hajlandók a szaúdi olajpolitikát tovább támogatni.

Az olajkereslet folyamatosan nőtt 2009 óta, várhatóan ez az idei évben is ki fog tartani. 2025-2030-ra érhet csúcsra az olajkereslet egyes szakértők szerint, Pletser Tamás viszont jobban hisz az olajcégek prognózisának, mely szerint 2030-2040-re érhet ez a csúcsra. A szakember úgy véli, a következő 15-20 évben folyamatosan nőni fog az olaj iránti kereslet.

Az idei kereslet viszont valószínűleg negatív meglepetést jelent majd a korábbi várakozáshoz képest, a koronavírus miatt jelentősebb csökkenés jöhet. Új szereplők lépnek be a piacra: Norvégia új mezőt nyitott, Guyana, illetve Brazília is egyre komolyabb játékos, vagyis a növekedő OPEC-kitermelés mellett nem OPEC-oldalról is komoly növekedés jöhet majd. Idén két tényező sújtja majd a piacot: komoly kínálati növekedés és kereslet-visszaesés a koronavírus miatt.

A rövidtávú túlkínálat után egyébként tisztulásra számít a piac, ami előnyös lehet azoknak, akik fizikai tárolóeszközökkel rendelkeznek és tárolni tudják az olajat – emelte ki a szakértő.

Pletser Tamás a várakozásaival kapcsolatosan elmondta: jó eséllyel 30-40 dollár közti árszinten maradunk az idei év során. Ha meg tudjuk oldani a koronavírust a nyáron, akkor elindulhat az árak emelkedése. Nagyon érdekesek lehetnek a szektorba beruházó cégek, ezeknek az értékelése 20 éves mélyponton vannak, a csökkenés előtt is ütötték ezeket a részvényeket, az év második felében ezeket a vállalatokat érdemes lehet megvenni a nyomott árazáson. A szakértő nem hisz abban, hogy vége az olajszektornak, ESG szempontból ezek a cégek nagyon negatívak, a mostani árazások viszont ezt tükrözik már – hangsúlyozta.

Hosszú Ferenc, OTP
Hosszú Ferenc, OTP Alapkezelő. Fotó: Stiller Ákos

Hosszú Ferenc, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója a palládiumról beszélt. Az elmúlt 10 évben 500%-ot emelkedett a nemesfém ára, az elmúlt 1,5-2 évben komoly gyorsulást láthattunk az áremelkedéstől. A palládium az összes nemesfémet, ipari fémet felülteljesítette – emelte ki a szakértő.

A palládium egy viszonylag volatilis, nehezen kereskedhető, kockázatos piac. Egy olyan ipari nemesfémről van szó, amely főleg a benzines autók katalizátoraiban használatos. A palládium fénykora a dízelbotrány kirobbanásával együtt indult meg, ekkor nagyon szétvált a dízel és benzines autók iránti kereslet.

A teljes piac 11,5 millió unciás. Így kisebb keresletnövekedések is komoly áremelkedést tudnak okozni – hangsúlyozta. A kereslet növekedéséhez a kínálat jellemezően nem tud alkalmazkodni. Annyira szűkös volt a kínálat a piacon, hogy a szereplők volt, hogy kölcsönvették az ETF-ektől a palládiumot.

Fontos szempont, hogy a szabályozók új emissziós normákat vezettek be, ez pedig szintén segítette a katalizátorok és a bennük használatos palládium iránti kereslet növekedését. A nyáron esedékes Euro 6 bevezetése még 100 dollárral dobja majd meg az autók plusz költségét.

Hosszú Ferenc elmondta, hogy helyettesíthető a palládium platinával, de nem tökéletes megoldás és a fejlesztéséhez idő kell, az autógyárak többsége még nem fogott bele. Egyéb ipari területeken, melyek sokkal marginálisabbak a piacon, már elindították a helyettesítést. Kockázat viszont, hogy az autók iránti kereslet összezuhant: februárban kb. annyi autót adtak el Kínában, mint Magyarországon.

Hosszú Ferenc úgy véli, most érdemes lehet shortolni a palládiumot, hiszen kínálati és keresleti sokk is fellépett a piacon, illetve a hedge fundok is most szállnak ki.

Botos Bálint Forsay
Botos Bálint, Forestay Alapkezelő. Fotó: Stiller Ákos

Botos Bálint, a Forestay Alapkezelő managing partnere a lakóingatlanokról elmondta, hogy meglehetősen makro-kitett a piac. A jövedelemarányos ingatlanárak még nem érték el a 2007-2008 körüli árakat, hiába nőttek reálértéken túl az ingatlanárak az akkori árakon.

A budapesti lakásárak elszakadtak az országos árakhoz képest. A leginkább az V., VI., VII. kerület növekedett, de a külterületeken is 150-180%-os emelkedést lehetett látni. A belvárosi árak jelentős növekedésének az egyik fontos oka a belváros globalizálódása, sok belvárosi lakás befektetési termékké képződött.

A felfutás 2014 óta látható, a kínálat rigid, viszont a kereslet nagyon komolyan felpörgött. Tavaly nyár óta tapasztalható csak tranzakciószám-csökkenés, egyes kerületekben 30-50%-ot. A csökkenés oka elsősorban a MÁP+ megjelenése – mondta el a szakember.

Rengetegen vettek lombardhitellel MÁP+-t, ezeknek az egy éves lejárata nyáron ér véget, a felszabaduló tőke egy része az ingatlanpiacon csapódhat le – mondta el Botos Bálint.

Érdekesség, hogy folyamatosan csökkent Budapesten annak a lakóingatlannak a mérete, amit egy budapesti befektető venni tud. Jelenleg Budapesten 13 évnyi medián jövedelemből lehet egy lakást megvásárolni. EU-s szinten benne vagyunk a top6-ban. Az MNB adatai szerint 10-15%-kal vannak jelenleg túlárazva a budapesti belvárosi lakások. Vidéken fele annyi medián jövedelem kell egységnyi lakásterület megvásárlásához, mint Budapesten.

Az ár felfutásának egyik fő oka az AirBnB, a külföldi diákok megjelenése, a külföldi munkahelyek megjelenése (pl. SSC-k) és az, hogy alig párszáz új lakás épült a belvárosban az elmúlt pár évben. 45 ezer külföldi jelent meg Budapesten 2001 óta, jelenleg 31 293 külföldi diák tanul Budapesten nappali képzésben. 14 507 rövidtávú szálláshely-szolgáltatás érhető el Budapesten.

Botos Bálint beszélt a kereskedelmi ingatlanokról is: a régiós területekhez képest hozam szempontjából középmezőnyben szerepel Budapest. A legnagyobb hozampotenciállal a logisztikai ingatlanok, szállodák, kereskedelmi ingatlanok, irodák jelentkezhetnek, kockázatot jelent viszont a koronavírus a szállodákra. Ezek az ingatlanok 5,5-7%-os prime hozamot kínálnak.

Az ingatlanokba való befektetésre jó lehetőséget adhatnak az ingatlanalapok is, többek közt ilyennel foglalkozik a zártkörű ingatlan alapokat kezelő Forestay is, illetve konkurenseik, a Biggeorge vagy az Adventum is.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ray dalio bridgewater