GettyImages-172781953federalreserve
Befektetés

Dollármilliárdos üzlettel bízza meg a világ legnagyobb alapkezelőjét a Fed

Portfolio
Több tízmilliárd dollárnyi kötvényvásárlási megbízást kapott az amerikai jegybanktól a BlackRock, kezelt vagyona alapján a világ legnagyobb alapkezelője. A társaság két nagy kötvényvásárlási programban vesz részt, így nagy kérdés, hogyan fogja majd az érdekellentéteket menedzselni – írja a The Wall Street Journal.

A Fed kedden kérte fel a BlackRockot, hogy vásároljon több tízmilliárd dollár értékben kötvényt a jegybanknak. A megbízás valószínűleg összefügg azzal, hogy a világ legnagyobb alapkezelőjének van némi tapasztalata a kötvényvásárlásban, többek között a világ legnagyobb kötvénypiaci ETF-szolgáltatója.

A megbízás alapján a BlackRock kereskedelmi jelzálogfedezetű értékpapírokat vásárol majd, azt, hogy melyiket, pedig a Fed fogja meghatározni a Fannie Mae, a Freddie Mac és a Ginnie Mae által garantált értékpapírok sorából.

Mindemellett a BlackRock két nagy kötvényvásárlási programot is lemenedzsel: az egyik esetben amerikai vállalatok által újonnan kibocsátott, befektetésre ajánlott kötvényeket vesz majd, a másik esetben pedig már korábban kibocsátott vállalati kötvényeket.

A BlackRock mandátuma igen jelentős, miután az amerikai pénzügyminisztérium 10 milliárd dollárnyi elsőkörös tőkefinanszírozással tervezi megtámogatni mindkét kötvényvásárlási programot. Amennyiben a BlackRock ETF-eket is vesz a megbízás keretében, arra figyelnie kell, hogy egyik  ETF-ben sem vehet 20%-nál nagyobb részarányt.

A cikk szerint a megbízással a közel 7 ezermilliárd dollár vagyonnal bíró alapkezelő ellentmondásos helyzetbe kerül, így nagy kérdés, hogyan kezeli majd az ebből fakadó érdekellentétet. Ami biztos, hogy a BlackRock nem az alapkezelői üzletágán keresztül, hanem a pénzpiaci tanácsadói területén keresztül dolgozik majd együtt a Feddel, amely több kormánynak is tanácsot ad azzal kapcsoaltban, hogyan menedzseljék a pénzügyeiket, többek között befektetésekben és toxikus eszközök leépítésében is segítséget nyújt a vállalat.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?
szíria háború
shanghaikina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
kísérleti laboratórium koronavírus járvány orvos