Megosztottak a profi magyar befektetők a piacok jövőjével kapcsolatban
Befektetés

Talán sikerült végre megfogni a magyar alapok mélyrepülését

Portfolio
Több száz magyar befektetési alap váltott át valóságos mélyrepülésbe az elmúlt hetekben, de most úgy tűnik, talán sikerült megfogni az esést. A nagy ütést elszenvedő Supra még emelkedni is tudott egy kicsit és a piac egyre kisebb hányada van mínuszban. Rossz hír viszont a befektetőknek, hogy az összes magyar alapsorozat több mint negyede 20% feletti veszteséget produkál már az év eleje óta, szélsőséges esetben akár 50-60%-os veszteséget is szenvedhettünk.

Úgy tűnik, talán sikerült a nagyobb eséseket megfogni a világ tőzsdéin százmilliárdos, ezermilliárdos fiskális és monetáris stimulus-csomagokkal, az elmúlt napokban szolidabb emelkedéseket tapasztalhattunk a tőkepiacokon és az olajpiacon is. Bár a magyar alapok számottevő része hatalmasat esett az elmúlt hetekben, talán most a legjobban megtépázott alapok jelentős részénél is sikerült – legalábbis átmenetileg -, elkerülni a további veszteségeket.

A BAMOSZ-on legfrissebb elérhető, március 23-ai adatok szerint az értelmezhető idei árfolyammal rendelkező, 646 hazai alap-sorozat közül már „csak” 554 van mínuszban, ami a teljes piac 85%-a. 171 sorozatnál jelentkezik viszont 20% feletti mínusz, ami a piac 26,5%-át fedi le.

A legfrissebb elérhető, hétfői adatok szerint a piaci zűrzavar eddig az Axiom Aplus devizaopciókkal kereskedő alapot viselte meg a legjobban: a portfólió 67,74%-ot adott le az értékéből az év eleje óta, ami jó hírként is értelmezhető, hiszen a múlt héten még 76%-os mínuszban is állt az alap. Ezen kívül a leggyengébben teljesítő alapok a közép-európai, illetve a latin-amerikai, görög és orosz piacokon fektetnek be; ezek a portfóliók 40-50%-os mínuszokat szenvedtek el az év eleje óta.

Érdemes egy szót ejteni a legnagyobb abszolút hozamú alapról, az OTP Supráról is; az alap a múlt héten még 38% fölötti mínuszban is járt, most már „csak” 36,45% a veszteség az év eleje óta.

A BAMOSZ adatai szerint az idei év eddigi legjobb hozamait a CIB származtatott befektetési alapja érték el, viszont ezek fix futamidejű, felső hozamkorláttal rendelkező alapok, melyeknek árfolyam-elszámolása is speciális. Ezektől az alapoktól, illetve az intézményi és külföldi devizás alapoktól most eltekintünk és csak a nyilvános, nyíltvégű, forintos lakossági alapokat hasonlítottuk össze. A BAMOSZ adatai alapján egyébként a CIB-es alapok közül az 5 Elem Tőkevédett Származtatott Alap teljesített a legjobban a csoportból 95%-os hozamával.

Annyira jelentősek már a mínuszok, hogy az idei év eddig legrosszabbul teljesítő alapok nagy részének már a 3-5 éves hozamadatain is meglátszik a mostani összeomlás. A Dialóg Expander 5 éves átlaghozama például már -10% alá csúszott, de egyelőre enyhén mínuszos lett például az elmúlt években +10%-os éves átlagteljesítmény körül szárnyaló OTP Supra hozama is. Historikus adatokat szemlélve az orosz és hazai részvényalapok tartják eddig a frontot egyedül a legrosszabbul teljesítők közül.

Már a legnagyobb alapok sem bizonyulnak teljesen ütésállónak: tízből négy alap hozama mínuszba fordult az idei évre nézve a legnagyobbak közül, a legjobb hozama  a toplistán viszont még mindig az ingatlanalapoknak van az év eleje óta. 3-5 éves időtávon a Suprát, az OTP Optimát és az MKB Egyensúlyt kivéve egyébként az összes alap pluszban van a legnagyobb alapok közül.

Nem minden alapot vernek persze szét a piaci események: több olyan alap is akadt, amely komolyabb hozamot tudott elérni a turbulenciában. Az év eleje óta az OTP nyersanyagalapja, a Föld Kincsei közel 36%-os pluszban van, de szépen teljesít a szintén OTP-s Sigma is, 24%-os hozamával. Toplistás több abszolút hozamú-, kötvény- és ingatlanalap is.

Végül fontos megjegyezni, hogy a befektetési alapok hosszú távú befektetési stratégiát követnek, nem érdemes 1-2 nap árfolyammozgása miatt pánikolni, kapkodni vagy egyéb befektetési döntéseket hozni. A most nagyot eső alapok többnyire mind 3-5 éves befektetési időtávra ajánlottak.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
Wall Street