Előfizetői tartalom

Nyugdíjpénzek milliárdjainak sorsa dőlhet el a következő években

Portfolio
51 ezermilliárd dollárnyi vagyont kezelnek világszerte a világ nyugdíjalapjai, amelyek tavaly a jó tőkepiaci környezetnek köszönhetően átlagosan több mint 15%-kal növelni tudták a nyugdíjpénzt. A Willis Towers Watson tanulmánya szerint komoly döntések és kihívások előtt áll a világ nyugdíjrendszere: egyre több pénzt allokálnak alternatív befektetésekbe a kötvények és részvények rovására, a következő 10 év meghatározó trendje a befektetésekben is a fenntarthatóság lesz. A legnagyobb nyugdíjpiacokon tavaly először haladta meg a járulékfizetésen alapuló nyugdíjprogramok (DC) vagyona a járadékfizetésen alapuló programokét (DB), ez pedig újfajta helyzetet teremthet.

A Willis Towers Watson Thinking Ahead nevű globális nonprofit intézménye által készített tanulmány 22 ország nyugdíjrendszerét fedi le, ezen alapokban kezelt vagyon megközelítette a 47 ezermilliárd dollárt tavaly, az ezeken az országokon kívül eső nyugdíjalapok által kezelt vagyont pedig 3-4 milliárd dollárra becslik. Ezzel együtt a tanulmány szerint globálisan összesen 140...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés