Előfizetői tartalom

Nyugdíjpénzek milliárdjainak sorsa dőlhet el a következő években

Portfolio
51 ezermilliárd dollárnyi vagyont kezelnek világszerte a világ nyugdíjalapjai, amelyek tavaly a jó tőkepiaci környezetnek köszönhetően átlagosan több mint 15%-kal növelni tudták a nyugdíjpénzt. A Willis Towers Watson tanulmánya szerint komoly döntések és kihívások előtt áll a világ nyugdíjrendszere: egyre több pénzt allokálnak alternatív befektetésekbe a kötvények és részvények rovására, a következő 10 év meghatározó trendje a befektetésekben is a fenntarthatóság lesz. A legnagyobb nyugdíjpiacokon tavaly először haladta meg a járulékfizetésen alapuló nyugdíjprogramok (DC) vagyona a járadékfizetésen alapuló programokét (DB), ez pedig újfajta helyzetet teremthet.

A Willis Towers Watson Thinking Ahead nevű globális nonprofit intézménye által készített tanulmány 22 ország nyugdíjrendszerét fedi le, ezen alapokban kezelt vagyon megközelítette a 47 ezermilliárd dollárt tavaly, az ezeken az országokon kívül eső nyugdíjalapok által kezelt vagyont pedig 3-4 milliárd dollárra becslik. Ezzel együtt a tanulmány szerint globálisan összesen 140...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái