budapest gellért hegy
Befektetés

Jött a koronavírus, és a részvény lett az új kedvence a magyar befektetőknek

Portfolio
A márciusi jelentős vagyonvesztést követően az április már szerény emelkedéssel zárult a befektetési alapok piacán, ami egyértelműen a jobb piaci teljesítménynek köszönhető. Úgy tűnik, sok befektető lát most beszállási pontot a részvénypiacon, a részvényalapok iránt ugyanis jelentősen megugrott a kereslet, annak ellenére is, hogy a kategória egyébként idén még jelentős mínuszban van. A részvényalapoknál sokkal több pénzt vesztettek azonban az abszolút hozamú alapok.

Kis mértékben, 27 milliárd forinttal nőtt a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon áprilisban a BAMOSZ friss statisztikái szerint, ezzel az iparági kezelt vagyon 6052 milliárd forintot tesz ki. Bár a növekedés nem nagy, jóval pozitívabb képet fest, mint a márciusi 456 milliárd forintos mínusz.

Múlt hónapban egyértelműen a hozamoknak köszönhető a vagyonemelkedés, ugyanis a tranzakciós adatok továbbra is mínuszban vannak, tehát egyelőre nem élénkült meg a befektetési alapok iránti kereslet.

Áprilisban a befektetési alapok vásárlásának és visszaváltásának mérlege mínusz 41 milliárd lett, a tőkepiaci hangulat megnyugvásával azonban már beindult a hozamszerzés, az alapok 68,4 milliárdnyi hozamot generáltak.

A kategóriák közül múlt hónapban a részvényalapokba áramlott a legtöbb pénz, összesen közel 18 milliárd forint. Ebben szerepet játszhat az, hogy sokan most keresik a beszállási pontokat a részvénypiacon a márciusi visszaesést követően. Mivel a hozamok is jól alakultak, a részvényalapok vagyona összességében több mint 12%-kal nőtt egy hónap alatt.

A kötvényalapok is pozitív tőkebeáramlással zárták az áprilist, igaz, ennek hátterében sokkal inkább az áll, hogy ezzel párhuzamosan a pénzpiaci alapokból kiáramlott a tőke. Voltak még ugyanis olyan pénzpiaci alapok, amelyeket kötvényalappá alakítottak át, így lényegében inkább technikai vagyonátsorolás történt. (2019. január 21-től a már működő pénzpiaci alapokra is alkalmazni kell az új Pénzpiaci alapokról szóló EU rendelet előírásait, melyek jelentősen szigorítják a működési feltételeket.)

Nagyobb tőkemozgások még az ingatlanalapoknál voltak, ez esetben mínusz 22,7 milliárd forint lett a nettó tranzakció. Ezt a hozamok sem tudták érdemben kompenzálni, így összességében csökkent az ingatlanalapokban kezelt vagyon.

bam3

Összességében a befektetési alapok idei kereslete nem fest túl rózsásan eddig, a főbb kategóriák közül egyedül a részvényalapok iránt látszik valamekkora kereslet. Áprilissal bezárólag az ingatlanalapokból áramlott ki a legtöbb tőke, több mint 100 milliárd forint, de mínuszban vannak a kötvény-, pénzpiaci- és abszolút hozamú alapok is.

bam4

Kiszámoltuk az egyes kategóriák eddigi teljesítményét (a tranzakciókból adódó vagyonváltozást levonva néztük meg, hogy mekkora részt tett ki a hozam a vagyonnövekményből), és azt kaptuk, hogy idén eddig bizony a szinte már szabad szemmel is alig látható pénzpiaci alapok hozták a legtöbb, átlagosan 6% körüli hozamot. Ebben nyilván nagy szerepe van a devizás sorozatok árfolyamkülönbözeten való nyereségének is.

Pluszban vannak még a pénzpiaci alapok mellett áprilisig bezárólag az ingatlanalapok is, és nagyjából itt véget is értek a pozitív hírek.

Azt láttuk, hogy a koronavírus miatti piaci összeomlás márciusban csúnya bukókat eredményezett egyes alapoknál, a lenti ábra alapján úgy tűnik, ez főként a részvény- és az abszolút hozamú alapokat érintette.

Érdekes módon nem a részvényalapok 16,5%-os bukója a legnagyobb, hanem az abszolút hozamú alapok közel 20%-os mínusza. Mindez azért is lehet fájó sok befektetőnek, mivel a részvényalapok java része benchmarkkövető, az abszolút hozamú stratégiát követő alapok viszont nem vagy nem ilyen mértékben. Minden esetre a minden körülmények közötti pozitív reálhozamot idén eddig nem nagyon sikerült elérni. Ebben természetesen szerepet játszik kategória szintjén a nagyobb alapok rossz teljesítménye, az OTP Supra vagyona például jelentős részt képvisel az abszolút hozamú alapok között, és az alap idén már volt -40% közelében is.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
amazonshutterstocksss
fedusa_shutter
spanyolország shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Egyszerű, kézzel fogható praktikák, termékek az olajár meglovaglásához.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bernie madoff getty editorial