Előfizetői tartalom

Új szegmensre lőnek a gazdagok bankárai – Már nem az álomvagyon a lényeg

Portfolio
Az egész vagyonkezelői piacot átalakító változások mennek végbe a szemünk előtt, a vagyonkezeléssel foglalkozó szolgáltatók már nem feltétlenül a gazdag ügyfeleket keresik, hanem azokat a tehetősebb, prémium ügyfeleket, akik nyitottak a technológiai újdonságokra. A BCG tanulmánya szerint az okostechnológiához kötődő innováció lesz a globális vagyonkezelői piac legmeghatározóbb trendje a következő 10 évben. Szükség is lesz rá, ugyanis jelentősen visszaesett a növekedési ütem a vagyonkezelési piacon, nem csoda, hogy új, nagy jövedelmi potenciállal bíró szegmens került a fókuszba.

A BCG digitális vagyonkezelésről szóló tanulmánya az alábbi fő kihívásokat tárja fel a vagyonkezelői piacon:

  • A 2018-as év egy visszaesést hozott a vagyonkezelési piacon, a növekedési ütem a legalacsonyabb szinten volt az utóbbi 50 év viszonylatában. Ugyanakkor a tanulmány kitér arra is, hogy a vagyonkezelői és privátbanki szektor az okos és személyre szabott tanácsadási szolgáltatásokkal és ügyfélmenedzsmenttel az emberek egyre nagyobb hányadát tudják megszólítani, ezzel pedig a kezelt vagyon is jelentős növekedésnek indulhat. A BCG becslése szerint a kezelt vagyon 25-50%-kal, a bevétel 15-30%-kal, a profitmarzsok pedig 25-50%-kal ugorhatnak meg a vagyonkezelői piacon a mesterséges intelligenciának és más okos technológiáknak köszönhetően.
  • Mindeközben egyre nagyobb átalakulásokat lehet megfigyelni a vagyonkezelői piaci szereplők körében. A hagyományos pénzügyi intézmények egyre több startuppal kötnek megállapodást és egyre több ügyfél- és döntéstámogató applikációt építenek be. A fintechek a végfelhasználókról egyre inkább a hagyományos pénzügyi szereplők felé fordítják figyelmüket, segítve őket a fejlesztésekben, sok esetben kihasználva így a szinergiákat. Mindeközben a folyamatosan változó globális szabályozói piac és az egyre csak emelkedő compliance költségek a RegTechek gyors fejlődését eredményezik (a RegTechek jogi megfeleléssel foglalkoznak).

Visszaesett a vagyonkezelői piac

A BCG 2018-as vagyonkezelési jelentése szerint bár a teljes piac mintegy 20,5 milliárd dolláros vagyon felett őrködik, a növekedési ütem lelassult, és a következő öt évre már csak egy visszafogottabb, 5,7%-os növekedési ütemmel kalkuláltak. A fejlett piacokon a kezelt vagyon már csökkenésnek indult, itt a hozamokban is kisebb visszaesés volt 2014 és 2018 között.

A tanulmány szerint a vagyonkezelői piacnak új növekedési forrásra van szüksége, amit a tehetősebb prémium banki ügyfelek (jelen esetben azok a háztartások, amelyek egymillió dollárnál kevesebb befektethető eszközzel bírnak) jelenthetnek. Ezeknél az embereknél ugyanis a pénz fele készpénzben vagy bankszámlán ül, tehát nagy a potenciál, nem beszélve arról, hogy a kezelt vagyon mindössze 17%-a jön ettől a tehetősebb szegmenstől, miközben a vagyonkezelésből származó bevétel 27%-át rajtuk nyerik a szolgáltatók.

A cikk fontosabb üzenetei:

  • Lelassult a vagyonkezelői piac növekedési üteme, a gazdagok helyett új szegmens került a figyelem középpontjába.
  • Betörnek a technológiai újdonságok a vagyonkezelésbe, ezzel a költségek is lejjebb szorulnak.
  • Európában nehezebben terjed az okostechnológia, itt a hagyományos szereplők kezében van a piac.
  • Egyre jobban hódít a RegTech, ilyen szabályozói környezetben a nagy vagyonkezelők is előszeretettel veszik igénybe a segítségüket.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés