Portfolio signature

Félnek az inflációtól a magyarok? Újra elkezdték venni a régi kedvenc állampapírt

Január óta nem látott szintre emelkedett a prémium állampapír iránti kereslet májusban, ami azt mutatja, hogy a magyar befektetők egy része igyekszik védelmet keresni az esetlegesen megugró infláció ellen. A lakossági állampapírok közül egyedül a szuperállampapír mutatott nagyobb állománynövekedést még múlt hónapban, de ez is inkább az egyéves állampapír kárára történt. Összességében az állomány tovább csökkent, ami az intézményi lejáratoknak is köszönhető. Friss megtakarítások már alig jönnek be a rendszerbe.

Kiadta a májusi államháztartási adatokat a Pénzügyminisztérium, ebből kiderül, hogy a forintos lakossági állampapírok állománya május végén 8755 milliárd forintot tett ki, tehát újabb 68,5 milliárd a csökkenés.

Ezzel együtt a koronavírus márciusi megjelenése óta itthon már közel 440 milliárddal esett vissza a lakossági állampapírok állománya.

Májusban kivételesen volt olyan papír is a szuperállampapír mellett, amely pozitív tőkebeáramlást könyvelhetett el, ez pedig a Prémium Magyar Állampapír volt. Az itt látott több mint 25 milliárdos állománybővülés persze nem olyan sok, de tekintve, hogy ennyi pénzt utoljára januárban vonzott be a papír, mindenképp érdemes megemlíteni.

A cikk fontosabb megállapításai:

  • Január óta nem látott szinten a prémium állampapír
  • A szuperállampapír is nőtt, de a lakossági állampapírok állománya így is csökkent
  • Alig jön már friss megtakarítás a rendszerbe
  • Nagyobb lejátok jönnek júliusban

Kedves Olvasónk!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A teljes anyag elolvasásához érdemes most előfizetni a Portfolio Signature-re, augusztus 11-ig 50%-os kedvezménnyel 1745 forintért (teljes áron a havidíj 3490 forint lesz). Az éves előfizetés díja 34900 forint, a fizetés egyszerűen, online tranzakcióval működik.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések