lanchid02 shutter
Befektetés

Óriási vagyonokat tolt a lakosság befektetési alapokba, de ez nem lesz elég a túléléshez

Portfolio
Hiába nőtt majdnem minden régióban kétszámjegyű összegben az alapkezelőknél kezelt vagyon, és hiába itt az egyik legmagasabb a profitmarzs a pénzügyi szolgáltatók körében, kihívás előtt áll a piac, az alapkezelést mostani formájában az egyre csökkenő díjbevételek és a passzív befektetések felé való elmozdulás sem segíti. A BCG Asset Management jelentése szerint a koronavírus az eddigieknél is nagyobb sebességbe kapcsolhatja a digitalizációt, termékinnovációt és felvásárlásokat is a szektorban.

A magyar alapkezelők jövőjéről és piaci kilátásairól a Portfolio idén 10. alkalommal megrendezésre kerülő Öngondoskodás konferenciáján bővebben is szót ejtünk. Gyere el te is november 10-én!

Kétszámjegyű növekedés a kezelt vagyonban

Miután 2018-ban 2 ezermilliárd dollárral csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon világszerte, tavaly egy jelentős visszapattanást lehetett látni, majdnem minden régióban kétszámjegyű vagyonnövekedés volt, köszönhetően a tőkepiaci hozamoknak és tőkebeáramlásnak.

A vagyonnövekedés ellenére az alapkezelési díjak csökkenésének trendje és az egyre csak növekvő költségek a szolgáltatók nyereségének egy kisebb visszaesését eredményezte. Az idei évben látott piaci vihar is csak növeli ezeket a kihívásokat.

Tavaly 15%-kal nőtt az alapkezelők által kezelt vagyon világszinten, ami tavaly év végén 89 ezermilliárd dollárt tett ki. A lakossági befektetők vagyona a teljes kezelt vagyon 42%-át teszi ki, de a lakossági vagyonnövekmény a tavalyi 19%-os bővüléssel magasabb volt, mint az intézményi vagyon 13%-os növekedése.

A vagyonnövekedés fő mozgatórugója a piaci teljesítmény volt, a növekedés mintegy háromnegyedét ez adta a globális számokhoz. Mindemellett a befektetői kereslet is megvolt, a tőkebeáramlás is rekord szintet ért el tavaly 2600 milliárd dollárral. A keresletet főként a lakossági befektetők hajtották fel, ahol a tavalyi év a vagyonfelhalmozásnak is kedvezett, emellett sokan akartak részesülni a bikapiacok meneteléséből.

bcg1

A régiók közül Észak-Amerikában volt a legjelentősebb a vagyonnövekedés 19%-kal, ami 6700 milliárd dolláros növekedést jelentett tavaly. A kezelt vagyon alapján a második legnagyobb régiónak számító Európában 13%-kal 22,8 ezermilliárd dollárra nőtt a vagyon. Az európai piacból az Egyesült Királyság hasít ki magának 27%-ot, ahol a Brexit ellenére is 13%-kal nőtt a kezelt vagyon. Az intézményi vagyonoknak a brit, francia és német alapkezelői piacon is jelentős szerepe van.

bcg2

A profit inkább csak stagnál

Annak ellenére, hogy tavaly markáns vagyonnövekedés volt az alapkezelői piacon, kisebb mértékben, de visszaesett a szektor profitabilitása. Az átlagos működési profit a nettó bevételek 34%-át tette ki, szemben a 2018-ban mért 35%-kal. Ezek a profitmarzsok egyébként messze felülmúlják más szektorok nyereségességi számait.

bcg3

A díjak miatti nyomás végigkísérte az alapkezelői szektort 2019-ben is. Az átlagos, kezelt vagyon arányos bevétel a 2018-as 26,2 bázispontról tavaly 25,3 bázispontra csökkent. A tavaly látott 2%-os bevételnövekedés sem volt elég ahhoz, hogy ellensúlyozza a díjzsugorodás mértékét.

A költségek abszolút értékben 4%-kal nőttek tavaly, kétszer olyan nagy mértékben, mint az abszolút bevételnövekedés. Különösen a fix költségek, ezen belül is a személyi jellegű költségek magasak az iparágban.

bcg4

Előretörnek az alternatív befektetések, de abból nem sok pénz lesz

A hagyományos termékek mindegyike kétszámjegyű növekedést produkált 2019-ben a tanulmány szerint. Sőt, még az alternatív befektetési termékek is 13%-os növekedést produkáltak, ezzel pedig az iparág teljes kezelt vagyonának már 16%-át teszik ki. A BCG szerint a bevételekben is jelentős szerepet töltenek be az alternatív eszközök, 2024-re a globális bevételek 49%-a jöhet ebből a termékkörből.

Ahogyan az előző években is meg lehetett figyelni, az aktívan kezelt alapok kezdenek háttérbe szorulni az eszközpalettában. Az általuk kezelt globális vagyon 2003 óta közel a felével esett vissza, az akkori 60%-ros részesedésből tavaly év végén 33% lett. A bevételekhez való hozzájárulásuk is csökken, 2003-ban még annak 41%-át tették ki, tavaly pedig már kevesebb mint 20%-ot és ez a BCG szerint a jövőben is folytatódni fog.

bcg5

Mindeközben a passzívan kezelt befektetések gyorsabb vagyonnövekedést produkáltak, mint bármelyik másik eszközkategória, az általuk kezelt vagyon egy év alatt 28%-kal nőtt. A passzívan kezelt alapok közül a részvény és kötvénypiaci ETF-ek vagyona nőtt meg jelentősen.  És bár a passzív alapok vagyona várhatóan a következő években is bővülést mutat majd, a belőlük származó bevételek csak mintegy 2%-os évesített növekedést mutatnak a már most is nyomott árak miatt.

bcg6

Milyen változásokat hozhat a koronavírus az alapkezelői szektorban?

A koronavírus minden kétséget kizáróan otthagyja majd nyomát az alapkezelői szektoron – írja a tanulmány. A 2008-2009-es válság indította el a passzív befektetések térnyerését és a győztes mindent visz elvet, ez különösen igaz az USA-ra, ahol a 10 legnagyobb alapkezelőnél csapódik le a nettó tőkebeáramlás 80%-a.  A BCG szerint ez a jelenség folytatódni fog, emellett nagyobb sebességbe kapcsol a digitalizáció, a felvásárlási piac és a termékinnováció is.

Habár más pénzügyi szolgáltatókkal összevetve az alapkezelőknél szép profitmarzsok vannak, el kell gondolkodni a jövő új irányait illetően. A sikerdíjak szép bevételeket tudnak generálni, de a valóságban csak kevés portfóliómenedzser tudja tartósan felülteljesíteni a piacot, ráadásul az alapkezelői díjakra sem lehet úgy építeni, mint eddig, mivel azok is folyamatosan csökkennek. Mindebből kifolyólag a tanulmány rávilágít arra, hogy a szolgáltatók közötti verseny új szintjét már az ügyfélkiszolgálás minősége és az ügyfelek felé való értékteremtés jelenti (például személyre szabott ajánlatok, portfóliók).

Címlapkép: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
budapest magyar getty stock