Megtépázta a magyar befektetők pénzét az augusztusi vihar
Befektetés

Már szinte nyoma sincs a Covid-krízisnek: 30-40%-os visszapattanás a magyar alapoknál

Portfolio
A Covid-krízis közepe óta komoly emelkedést láthattunk a világ tőzsdéin, ennek köszönhetően pedig a magyar befektetési alapok is elkezdtek magukra találni. Voltak olyan alapok, amelyek 30-40%-os visszapattanásokat produkáltak az idei mélypontjukról. Sajnos nem minden alap talált magára azok közül, amelyek a Covid-krízis alatt nagyobb ütést szenvedtek el.

Bár az elmúlt 1-2 héten nem volt a legjobb a hangulat a tőzsdéken, június elejéig szépen visszapattantak a piacok a március közepén elért mélyponthoz képest. A javuló hangulat a Magyarországon kezelt befektetési alapok hozamára is jótékonyan hatott:

míg március 14-én 120 hazai alap-sorozat volt 20% fölötti mínuszban, ma már alig 22-nél látható ilyen mértékű veszteség.

Összesen több mint 200 alap hozama pluszban van már az év eleje óta, a fent említett dátumnál alig 70 pluszos alapot láthattunk.

Többnyire elkezdtek visszakapaszkodni azok az alapok, amelyek a legnagyobb bukást szenvedték el a Covid-krízis alatt: a március 14-e körül 47%-os mínuszt mutató Dialóg Expander már csak 33%-os mínuszban van, az Accorde Spartan 42%-os mínusza 31%-ra mérséklődött. Lassan, óvatosan a Supra is elkezdte ledolgozni a 38% körüli veszteséget, de ez valószínűleg egy lassabb menet lesz, hiszen az alapkezelő láthatólag jelentősen csökkentette az alap kockázatos befektetéseit.

A tőzsdék idei mélypontja óta azért elég szép kis emelkedéseket láthattunk az alapok között: akár 30-40%-ot is visszapattanhattak egyes portfóliók, mióta a Covid-krízis összeomlasztotta a piacokat. A legnagyobb emelkedést az Erste DPM európai részvénypiacokon befektető alap produkálta, de jól teljesítettek az orosz és lengyel alapok is.

Sajnos a legtöbb visszapattanó alapnak még mindig van mit ledolgoznia, az orosz és lengyel alapok még mindig durva mínuszban vannak az év eleje óta.

A legnagyobb alapok közt is egyre derűsebb a helyzet: az ingatlanalapok szépen átvészelték a krízisidőszakot, azok az alapok pedig, melyek nagyot buktak, szinte már le is dolgozták a mínuszt a Supra kivételével.

Több olyan alap is volt, amely nemcsak átvészelte a krízist, de szép hozammal is jutalmazta a befektetőit: az év eleje óta eddig az OTP Sigma és a Budapest NEXT technológiai alap teljesített a legjobban a forintos, lakossági alapok közül.

Végül fontos megjegyezni, hogy a befektetési alapok hosszú távú befektetési stratégiát követnek, nem érdemes 1-2 nap árfolyammozgása miatt pánikolni, kapkodni vagy egyéb befektetési döntéseket hozni. A most nagyot eső alapok többnyire mind 3-5 éves befektetési időtávra ajánlottak. A cikk célja bizonyos piaci események értelmezése, nem pedig ösztönzés bármilyen kereskedési ügylet végrehajtására. 

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Palkovics László: a tartósabb megtorpanás egyelőre még várat magára a járműiparban
kórház
horvátország tengerpart shutter
newyork stock exchange
budapest parlament híd getty stock
suzuki
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
hősök tere budapest_getty_stock