london shutter
Befektetés

Elgáncsolta a koronavírus a kisbefektetőket védő fontos EU-szabályt

Portfolio
Felsültek azok az európai szabályok, amelyeket azért hoztak létre, hogy a különböző jövőbemutató forgatókönyvekkel segítsenek a lakossági befektetőknek a legmegfelelőbb befektetési alapokat kiválasztani, ugyanis a legutóbbi piaci összeomlást senki nem jelezte előre  -írja a Financial Times.

A PRIIPst 2018-ban vezették be Európában, ennek egyik fontos eleme, hogy a befektetési termékeket értékesítő szolgáltatóknak több lehetséges jövőbeni kimenetet is fel kell vázolniuk a termékek teljesítményére vonatkozóan a lakossági befektetők számára, hogy azok megfelelő döntést tudjanak hozni a számunkra legmegfelelőbb termékről. Az alapkezelők már a kezdetektől fogva ellenezték az irányelv bevezetését, már akkor felhívva a figyelmet arra, hogy az utóbbi évek bikapiaca miatt félrevezető, kedvezőbb forgatókönyveket készítettek a jövőre nézve, ami egyáltalán nem biztos, hogy be is fog következni.

És valóban nem, a Schroders által elvégzett kutatás szerint ezek a forgatókönyvek egyáltalán nem jelezték előre a befektetőknek azt, amit a koronavírus miatti márciusi eladási hullám hozott a piacokon. A Schrodersnél úgy fogalmaztak, hogy a PRIIPs elbukott a COVID-19 teszten, ami nem meglepő, tekintve a módszertan prociklikus jellegét.

A brit alapkezelő 10 alapot vizsgált meg és azt találták, hogy az a kisbefektető, aki 5 év tartás után idén májusban vált meg európai kiscégekre fókuszáló alapjától, a befektetett 10 ezer eurójára 12 723 eurót kapott volna kézhez. Ez a hozam jóval kevesebb, mint az a 17 870 euró, amire egy befektető egy mérsékelt kockázatú forgatókönyv esetén számíthatott volna. Még akkor is 5000 euróval kevesebb ez az összeg, ha a befektető még a piaci eladási hullám előtt vált volna meg alapjától, holott a PRIIPs szerinti forgatókönyvek szerint a teljesítmény nem változott volna jelentősen ezen időtávon. A legrosszabb forgatókönyv esetén az alap 10 810 eurónál állt volna (a Shroders a mérsékeltebb kockázatot vizsgálta, mivel ez mutatná alap esetben a normál kereskedési feltételeket, amire a legtöbb befektető számít).

Címlapkép: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
kína200610
qr-kód bankkártya fizetés
fiatalkori munkanelkuliseg magyarorszag meglepo jarasok200713
newyork stock exchange
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
hősök tere budapest_getty_stock