nyse tőzsde usa részvény
Befektetés

Napokon belül vagyonokat boríthatnak a részvénypiacokra a nyugdíjalapok

Portfolio
Hamarosan jelentős összeget boríthatnak a részvénypiacokra a nyugdíjalapok, a negyedéves átértékelések hatására ez az összeg elérheti a 170 milliárd dollárt a JP Morgan becslése szerint – írja a Financial Times.

A következő hetekben nagyobb eladási hullámra készülhetnek a részvénypiacok, miután a nyugdíjalapok a negyedéves portfólióátértékelések miatt nagyobb részvénypaketteket boríthatnak a piacokra az elemzői becslések szerint. A nyugdíjalapoknak általában meghatározott súllyal bíró portfólióik vannak, és ezeket időnként a súlyoknak megfelelően átalakítják, általában a negyedévek zárásakor.

A márciusi nagy tőzsdei esések után sok nyugdíjalap elkezdett jelentősebb részvényállományt felhalmozni, és ugyanez a portfólióátrendezés volt igaz a vegyes alapokra is. Ugyanakkor a március vége óta tartó piaci rali azt eredményezte, hogy mostanra a nyugdíjalapok túl sok részvényt tartanak a célallokációhoz képest, ez pedig azt eredményezheti a JP Morgan szerint, hogy több alap is visszavágja majd részvényportfólióját a második negyedév végével.

Szerintük ezzel 170 milliárd dollárnyi részvény borulhat a piacokra globálisan.

A Citi egyik stratégája szerint az elmúlt hónapokban látott piaci ralihoz hozzájárulhatott, hogy sok intézményi befektető elkezdett részvényeket venni a portfóliók átsúlyozása érdekében. Így ő is egyetért abban, hogy láthatunk majd egy részvényeladási hullámot, ha ezek a befektetők elkezdik csökkenti a részvénysúlyt a portfóliókban.

A lap szerint a kérdés így az marad, mennyire fogja rosszul érinteni a jelenlegi részvénypiaci ralit ez az átsúlyozás, úgy, hogy sokak szerint a piaci likviditás továbbra sem kielégítő.

A JP Morgan szerint a rali továbbra is folytatódni fog, számításaik szerint az átsúlyozás nagyjából 0,7-1,9 százalékpontot vesz majd el az S&P 500 teljesítményéből.

A Goldman Sachs szerint a nyugdíjalapok átsúlyozása miatti részvényeladások kisebb mértéket, mintegy 76 milliárd dollárt tesznek majd ki a második negyedévben, de ez az összeg idén összesen mintegy 200 milliárd dollárt tehet majd ki.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Tőzsde
ausztralia melbourne koronavirus kuzdelem200708
calabria olaszország getty stock
szentkiralyialexandra
fiatalok étterem_getty stock
fitch
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
kriptopénz kriptotérder bitcoin bányász