Összehasonlítottuk a két bankgyilkost: a Transferwise vagy a Revolut a nyerő?
Befektetés

Ingyenpénzt és részvényeket kezdtek el osztogatni a pénzügyi forradalmárok

Portfolio
A gyorsan növekvő fintechcégek, mint a Revolut, a Transferwise vagy a Robinhood sorra döntenek úgy, hogy még egy lökést adnak növekedés ütemének és kezdik el ingyenpénzzel vagy éppen részvényekkel jutalmazni azokat az ügyfeleket, akik ismerőseiket is betoborozzák a rendszerükbe. Olyan szolgáltató is akad, amely akár 15 ezer forinttal jutalmazza felhasználóit, sőt, olyan is, ahol akár 4 darab, akár 200 dollár értékű értékpapírt adnak azoknak, akik aktívan segítenek a terjeszkedésben. Megnéztük, milyen ajánlói programokat kínálnak a fintechek.

Transferwise

Legújabban a Magyarországon is népszerű pénzküldő fintechcég, a Transferwise rukkolt elő ajánlói programmal; elsősorban akkor ugrik fel a javaslat, hogy ajánljuk a szolgáltatást valakinek, amikor pénzt küldünk a felületükön keresztül.

E-mailben vagy a meghívólink megosztásával invitálhatjuk meg ismerősünket a rendszerbe, ha így teszünk, a fintechcég ingyenesen lebonyolítja az első utalást az új ügyfélnek a szokásos, 0,34% körüli díj helyett. Az ingyenes tranzakciót maximum 500 font összegig bonyolíthatjuk le.

3 barát meghívása esetén a Transferwise 15 ezer forint jutalomban részesíti a felhasználót, de csak akkor részesül ebben az összegben a felhasználó, ha a meghívottak minimum 200 fontot utalnak.

Revolut

A Revolut tavaly toborzott rengeteg ügyfelet többek közt Magyarországon is ajánlói programján keresztül, az év végéig már 250 ezer hazai felhasználója volt a díjmentes devizaváltással foglalkozó startupnak.

A Revolut programja kevésbé volt bőkezű, viszont könnyebben teljesíthető volt, mint a Transferwise esetében: mindössze egy embert kellett beszervezni ahhoz, hogy ő és az ajánlást leadó felhasználó is 3000-3000 forint jutalomban részesülhessen. Az új ügyfél ráadásul ingyen kapta a Revolut-kártyáját is, igaz, elég gyakran vannak akciók a fintechnél, melynek keretében kiküldik ingyen a kártyát.

Bár sikeres volt a Revolut ajánlói programja, leálltak vele, vélhetően azért, mert túl sokan igényelték a kártyát úgy, hogy utána nem használták. A Revolutnak elsősorban abból van bevétele, ha a felhasználók prémium előfizetést kérnek, kimerítik a díjmentes keretet vagy igénybe veszik az olyan extra szolgáltatásokat, mint a tőzsdézés, a kriptó vagy a biztosítás. Ha sokan igénylik a kártyát és a jutalékot, de cserébe nem használják az extra szolgáltatásokat, az a Revolutnak nettó veszteség.

Curve

A Curve egy különféle bankkártyákat egy alkalmazásba tömörítő, szintén díjmentes devizaváltással foglalkozó startup; az ajánlói programjuk nagyon hasonló, mint ami a Revolutnál működött.

5 font jutalomban részesülnek azok, akik a Curve szolgáltatásaira meghívják barátaikat, ami alacsonyabb, mint amit a Revolut kínált, az ismerős első sikeres tranzakciójának teljesülése után pedig ő is kap 5 fontot.

Az új meghívottaknak 7 napjuk van valamilyen tranzakciót végezni a Curve-ön keresztül, vagy az ajánlói bónusz mindkét felhasználónál kárba vész.

Freetrade

A Freetrade egy európai díjmentes tőzsdei kereskedést kínáló alkalmazás, sok szempontból hasonlóan működik, mint a szélesebb körben ismert, de csak Amerikában elérhető Robinhood.

Ha meghívunk valakit a Freetrade-hez, készpénz helyett a fintech értékpapírokkal jutalmaz; 3 és 200 font vagy dollár között bármilyen értékpapírt kaphatunk az amerikai vagy brit tőzsdéről, legyen szó részvényekről, ETF-ekről vagy befektetési jegyekről. A kiválasztás teljesen véletlenszerű.

A meghívólinket külön kell kérvényezni, a részvényt 7-10 nappal azután kapjuk meg, hogy a meghívott ismerős feltöltötte a számláját.

Robinhood

Akár a Freetrade-nél, a Robinhoodnál is van ajánlói program, viszont ez épp június 30-án ér véget. A különbség a Robinhood és a Freetrade programja közt nagy vonalakban mindössze annyi, hogy a Robinhood egy negyedik értékpapírt is ad, ha három meghívott nekünk köszönhetően csatlakozik a platformhoz, ezen kívül 2,5 és 200 dollár közti értékű részvényt választanak az ügyfélnek.

Címlapkép: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavírus_tévhitek
bicikli horvátország járvány koronavírus
filmforgatás Budapesten
globális felmelegedés jegesmedve jégtábla
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
libra facebook app mobil