ideges depressziós befektető tőzsdei pánik összeomlás
Befektetés

Szép éve lett volna a vegyes alapoknak, aztán jött a válság

Szépen indult az év a kötvényekbe, részvényekbe, pénzpiaci eszközökbe egyszerre fektető vegyes alapoknál, aztán jött a Covid-krízis és az ügyfelek is elkezdték menekíteni a pénzt: mindössze egy hónap alatt 45 milliárd forint hagyta ott a szektort. Eddig úgy tűnik, a tavalyi hozamdömpinget sem sikerült folytatni idén: alig van olyan vegyes alap, amely pluszban van, sőt, néhány esetben 10% fölötti mínuszt is lehet látni.

1 2


Jött a pénz, aztán el is olvadt

Szépen indult az év

A vegyes alapoknál nagyjából úgy zajlott a Covid-válság, ahogy arra számítani lehetett: a befektetők márciusban megijedtek és 46 milliárd forintot rántottak ki a vegyes alapokból, utána pedig lassan elkezdték visszapakolni a pénzt. Amúgy jó féléve lett volna az eszközosztálynak, ha nem jön a válság, nagyjából 45 milliárd forint ömlött az alapokba január-februárban, így a BAMOSZ legfrissebb elérhető, május végi adatai szerint az első öt hónapban nettó 9,5 milliárd forintnyi befektetői vagyonra tettek szert a Magyarországon kezelt vegyes alapok.

A nettó vagyonbeáramlás ellenére a szektor teljes kezelt vagyona egyébként 23 milliárd forinttal csappant meg május végére, ami azt jelenti, hogy a hozamveszteség leradírozta a pénzbeáramlást. Most a vegyes alapok kollektíven 1 166 milliárd forintot kezelnek.

A legnagyobb alapok kezelt vagyona is csökkent, de nem számottevően. A 15 legnagyobb alap nettó eszközértéke fél év alatt 10 milliárd forinttal csappant meg. A legnagyobb vagyoncsökkenés a K&H egyik megtakarítási részalapjánál fordult elő. A legnagyobb vagyonnövekvést szintén egy K&H-s alapnál, a válogatott 2-nél láthattuk, ahol 9,5 milliárd forinttal nőtt a nettó eszközérték.

vg3

Pedig láthattunk szép hozamokat

Bár közel sem láthattunk akkora szárnyalást hozamok terén a vegyes alapoknál, mint tavaly, idén már az is jónak számít, ha egy alap nincs hatalmas mínuszban a Covid-krízis miatt.

A 15-ös toplistába gyakorlatilag már ezzel a kitétellel be lehetett kerülni, de még így is akadt 1-2 alap, amely kifejezetten jól teljesített: az Amundi diszruptív alapja 8,3%-os hozamot ért el június végéig, míg a Diófa Alapkezelő Takarék Lendület alapja 7,8%-ot teljesített az év eleje óta.

vg4

Sajnos akadnak olyan alapok is, melyek nagyot estek a Covid-krízis alatt és még nem sikerült teljesen talpra állniuk, némely esetben még 10% fölötti leértékelődést is láthatunk az év eleje óta.

vg5

A teljesítmény mellett legalább annyira fontos azt is látni, hogy a hozamot az alap milyen kockázatvállalás mellett érte el. Ennek egy jó mérőszáma az alapok árfolyamingadozásából számolt szórás, illetve az egységnyi szórásra vetített többlethozam, ez utóbbit a Sharpe-mutató adja meg. 

A hozam / szórás adatokat vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a vegyes alapok hároméves szórása meglehetősen nagy sávban, 0 és 15% között ingadozott, teljesítményük pedig +/- 6% között ingadozik a legtöbb esetben. A legnagyobb szórást a K&H Válogatott 4. alapja produkálta.

Az egységnyi szórásra vetített hozamokból számolt Sharpe-mutatók listájának élén főként a kiegyensúlyozott és óvatos vegyes alapok domináltak. Ha intézményi sorozatokat is latba veszünk, megállapítható, hogy a 116 sorozatból 91-nek van 3 éves időtávon pozitív Sharpe-mutatója - vagyis ennyi esetben volt kifizetődő a kockázatmentes hozamnál (ebben az esetben RMAX) nagyobb kockázatot vállalni. Tavaly tehát szinte minden alappal.

Az Erste Dollár Duett Alapok Alapja konstrukció dolgozik a legalacsonyabb hozam / kockázat mutatóval (tehát az alapnak van a legmagasabb Sharpe-mutatója), ezt követi az Erste Duett Nyíltvégű Alapok Alapja, majd az MKB Bázis Dollár Alap.

Ez a cikk folytatódik
1 2
Találd meg a neked való befektetési alapot!
Frankfurti tőzsde
bejrút200804
koronavirus
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
forint mnb épület sötét magyar jegybank