idős befektető_getty stock
Befektetés

Beütött a víruspánik: a magyarok hátat fordítottak kedvenc befektetéseiknek

Portfolio
Jelentősen, mintegy 400 milliárd forinttal megcsappant idén a magyar befektetési alapok kezelt vagyona, elsősorban ez azzal indokolható, hogy jelentős hozamveszteséget szenvedtek a tőzsdék összeomlásával párhuzamosan az alapok, a befektetők pedig megijedtek a volatilitástól és kirántották a pénzt. Még a legnagyobb alapok kezelt vagyona is csökkent, mintegy 87 milliárd forinttal július elejéig, pedig teljesítményük többnyire viszonylag kedvező volt a Covid-krízis ideje alatt. A szektor 67%-a a tőzsdei visszapattanás ellenére egyébként még mindig mínuszban van az év eleje óta.

2020 kifejezetten izgalmas évnek bizonyul eddig a befektetési alapok piacán; az év elején még mintegy 6500 milliárd forintot kezelt a szektor, de aztán jött a Covid-krízis és mintegy 400 milliárd forint eltűnt május végéig a hazai alapokból. A piacra egyszerre gyakorolt nyomást a tőzsdék összeomlásából fakadó árfolyamveszteség és a befektetői pénzkivonások is.

Az alábbi ábrán jól látszik, hogy csak márciusban mintegy 456 milliárd forint vagyoncsökkenést könyvelhetett el a szektor, a veszteség oroszlánrészét ráadásul a befektetői pénzkivonások okozták. A következő hónapok csak minimálisan tudták kompenzálni a helyzetet.

A legnagyobb hazai alapok közül is azért volt több, amely megérezte a Covid-krízis alatti volatilitást. Az év eleje óta a legnagyobb mértékben az OTP Supra vagyona csökkent; az alapot az olaj leértékelődése viselte meg, melyen jelentős árfolyamveszteséget szenvedett el a portfólió, a Supra kezelt vagyona mintegy 72 milliárd forinttal csökkent az év elejétől. Nominálisan jelentős csökkenést szenvedett még az Erste Ingatlan alap is, melynek oka inkább befektetői tőkekivonás, nem pedig hozamveszteség, arányaiban a 42,5 milliárd forintos csökkenés viszont csak 7,92%-os visszaesést jelent.

Érdekes, hogy a krízisidőszak alatt az olyan kötvényalapok, mint az OTP Optima vagy a K&H Kötvény alap, jelentősebb vagyonnövekedést könyvelhettek el.

nalap1

Az alábbi ábrán látszik, hogy a kezelt vagyoncsökkenést a legnagyobb alapoknál többnyire a befektetői pénzkivonások okozták, hiszen a legtöbb alap – a Suprát kivéve – már ledolgozta a márciusban elszenvedett veszteségeket.

Bár a tőzsdék összeomlása számos alapok megviselt a piacon, azért akadt néhány olyan portfólió is, mellyel szépen lehetett keresni az év eleje óta. A legjobban az év eleje óta a forintos, lakossági alapok közül a Budapest NEXT alappal lehetett eddig keresni, ezt az Erste DPM Megatrend alapja követte, majd az OTP Sigma. E három alap hozama 26,7%, 24% és 23,6%.

Azért nem az ilyen kiugró teljesítmények jellemzők a szektor egészére, a hazai alapok 67%-a mínuszban van még mindig az év eleje óta.

Sajnos akadtak olyan alapok is, melyeket kifejezetten megviselt a krízis, aztán a tőzsdék visszapattanását sem tudták elkapni.

Az alapok idei teljesítményéről külön-külön, kategóriánként is írtunk, érdemes ezeket az összesítőket is elolvasni:

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Frankfurti tőzsde
kórház orvos egészégügy informatika
amerikaitozsdeshutterstock
koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat