befektetés piac összeomlás pánik tőzsde
Befektetés

Friss hírek a magyar befektetésekről: jól jártak, akik a koronavírus ellenére is kitartottak

Portfolio
A koronavírus miatt márciusban elszenvedett vagyoncsökkenés 42%-át sikerült visszadolgozniuk június végére a magyar befektetési alapkezelőknek, ugyanakkor elsősorban nem a tőkebeáramlásnak, hanem a piacok jó teljesítményének köszönhető ez – mutatják a BAMOSZ friss adatai. Júniusban sem sok friss tőke áramlott az alapokba, így inkább a piaci hozamoknak köszönhető a további 94 milliárd forintos, idei legnagyobb havi emelkedés.

Júniusban 1,5%-kal, azaz 94 milliárd forinttal növekedett a befektetési alapokban kezelt vagyon a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) által ma közzétett adatok szerint.

A 94 milliárdos növekményből azonban mindössze 0,6 milliárd forintot magyaráznak a tőkeáramlások, vagyis a nettó értékesítés.

A maradék több mint 93 milliárd forint a pozitív piaci hozamok eredménye.

A vagyonnövekedése tehát elsősorban a pénz- és tőkepiacoknak köszönhető. Ami a tőzsdéket illeti, a mind a fejlett, mind a fejlődő piacokon emelkedést figyelhettünk meg. Ezzel szemben a magyar börze stagnált a hónap folyamán. A devizapiacon mind a dollárral, mind az euróval szemben gyengült a forint – emlékeztetett a BAMOSZ.

A hónap végén a BAMOSZ-tagok mindösszesen 6124 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, ami azt jelenti, hogy a márciusi kezeltvagyon-csökkenést fokozatosan, 42%-ban sikerült eddig visszadolgozniuk az alapkezelőknek.

A nettó értékesítésről ez nem mondHató el: márciusban és áprilisban összesen 303 milliárd forintnyi tőkekiáramlás történt az alapokból. Májusban és júniusban összességében ennek még csak a 13%-át, 40 milliárd forintot sikerült "visszaszereznie" az alapkezelői szektornak.

Bár a befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője mindössze 0,6 milliárd forintot mutat, ugyanakkor a kategóriák többségénél tőkebeáramlást figyelhetünk meg, kiemelkednek a részvényalapok, a vegyes alapok és az ingatlanalapok, a zártkörű alapokból viszont nagyobb tőkekiáramlás történt.

Ami az egyes alapkategóriákat illeti, június hónapban az alábbiak történtek:

  • A pénzpiaci alapok esetében közel három milliárdos tőkebeáramlást tapasztalhattunk. A hozamoknak és a friss tőkének köszönhetően, mindez 6%-os vagyonnövekedést eredményezett.(Nyilvánvalóan ez a kategória méretével is összefüggésben van.)
  • A kötvényalapoknál ezúttal tőkekiáramlást tapasztalhattuk. ami megközelítette a 9 milliárd forintot.  Mindhárom alkategória esetében kiáramlás volt. A rövid futamidejű kötvényalapoknál közel 7,5 Mrd Ft; a hosszú futamidejű kötvényalapoknál mindössze 0,3 milliárd forint. A szabad futamidejű kötvényalapok esetében 1,2 milliárd forint. A hozamoknak köszönhetően a kötvényalapok vagyona így is 0,6 százalékkal tudott növekedni.
  • A vegyes alapoknál tőkebeáramlás volt, amelynek nagysága csaknem 10,5 milliárd forint. Egyébiránt mindhárom alkategória esetében egyöntetűen tőkebeáramlást láthattunk. A kedvezően alakuló hozamoknak tovább segítették a növekedést, így a vegyes alapok vagyona összeségében 2,8%-kal nőtt a hónap során.
  • A részvényalapoknál tőkebeáramlást figyelhettünk meg (12,6 Mrd), továbbá az árfolyamok erősödésé miatt a hozamok is kedvezően alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona 6,5%-kal nőtt. A hónapban tehát mind a tőkebeáramlást, mind a növekedést tekintve a részvényalapok a nyertesek.
  • A tőkevédett alapok esetében a tőkekivonás mértéke mínusz 5,7 milliárd forint, ami gyakorlatilag három lejárt alap számlájára írható. A vagyon nagysága 5,1%-kal lett kevesebb.
  • Az abszolút hozamú alapok esetében a hónap során tőkebeáramlást láthattunk, aminek nagysága 3,2 milliárd forint. A hozamok tovább gyarapították a vagyont, így a kategória esetében 2,9%-os növekedést tapasztalhattunk.
  • A származtatott alapok esetében ebben a hónapban 4,3 milliárdnyi tőkekiáramlás volt tapasztalható, ami két lejárt alap megszűnésével magyarázható. A hozamok azonban kedvezően alakultak, így a vagyon mindössze 0,1%-kal csökkent.
  • Az ingatlanalapok esetében három hónap után ismét tőkebeáramlást láthattunk 6,3 milliárdos értékben. A hozamok sem maradtak el, így a tőkeáramlás és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 1,4%-kal nőtt.
  • Az árupiaci alapoknál 1,5 milliárdos tőkebeáramlást figyelhettünk meg, s bár a hozamok nem segítették a növekedést, a vagyonváltozás így is + 1,4% os lett a hónap folyamán.
  • Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban jelentősebb tőkekivonás volt tapasztalható (17 mrd), amit a hozamok csak kisebb részben tudtak korrigálni, így a vagyon 2,6%-kal csökkent a hónap során.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bicikli horvátország járvány koronavírus
filmforgatás Budapesten
globális felmelegedés jegesmedve jégtábla
pozsony
sziget party
Új bányászati koncessziós pályázatokat írtak ki
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
libra facebook app mobil