megtakarítás
Befektetés

Lépett az MNB: még kevésbé éri majd meg életbiztosításban megtakarítani

Portfolio
2021-től 1,8%-ra csökken az újonnan megkötött, forintos megtakarítási célú életbiztosítások maximális technikai kamatlába egy új MNB-rendelet alapján, amely a legfrissebb közlönyben került kihirdetésre. A lépést valószínűleg az alacsony hozamkörnyezet teszi indokolttá, azonban ez még inkább csorbíthatja az eleve nem túl attraktív feltételeket kínáló vegyes életbiztosítások népszerűségét.

A technikai kamatláb az a szám, melyet a vegyes, megtakarítási célú életbiztosítások bruttó hozamaként ígérhetnek a szolgáltatók az ügyfélnek a szerződés tartamára. Vagyis akkor találkozhatunk ezzel a kifejezéssel, ha nem befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosítást kötünk, hanem egy olyan megtakarítási célú életbiztosítást választunk, ahol „helyettünk a biztosító fekteti be a pénzt.”

A technikai kamatláb mellé a biztosítók jellemzően 60-100%-os befektetési tevékenységből származó többlethozam-visszatérítést is ígérnek, azonban fontos észben tartanunk, hogy itt is bruttó hozamról van szó, vagyis ebből még lejönnek a termék költségei. A költségek sokszor olyannyira magasak, hogy nyugdíjzáradék nélkül akár 15-20 év alatt is mínuszban van az egyenlegünk ilyen termékeknél.

A technikai kamatláb maximuma eddig sem volt túl magas, még az év végéig megkötött szerződések esetén 2,3% volt ennek értéke. Kevés olyan biztosítási termék van Magyarországon, melynek technikai kamata megközelíti ezt a szintet, az 1 és 2% között mozgó „hozamgarancia” szintje sokkal jellemzőbb.

Sajnos az 1,8%-ra való vágás miatt valószínűleg a legtöbb biztosító szintén csökkenteni fogja a technikai kamatláb mértékét, jelentős költségcsökkentés viszont aligha várható, hiszen az MNB az etikus életbiztosítási koncepció keretein belül már jelentősen vágta e megtakarítási forma költségeit. Jó eséllyel tehát az MNB rendeletének eredménye az lesz, hogy még kevésbé éri majd meg vegyes életbiztosításban megtakarítani.

A kamatvágás egyébként indokolt, hiszen a vegyes életbiztosítási díjtartalékokat a legtöbb biztosító kockázatkerülő eszközökbe; betétekbe, állampapírokba rakja, ilyen eszközökkel pedig nehéz fenntarthatóan 2,3%-os hozamot elérni intézményi szereplőként a mostani hozamkörnyezetben.

Az MNB hozzányúlt az eurós biztosításokhoz is: itt az 1,1%-os maximális technikai kamatlábat 0,6%-ra vágták.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
opec
arany ezüst
Koronavírus
oroszorszag
románia bukarest zászló
bull
útépítés építkezés
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
libra facebook app mobil