FONTOS Május óta nem látott csúcson az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon
fesztivál buli zene tánc táncest
Befektetés

Bejelentette a kormány: egyelőre búcsút inthetünk a nagy fesztiváloknak

Portfolio
Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter ma bejelentette, amitől a fesztiválszervezők és vendégeik a legjobban féltek: augusztus 15-étől sem lehet 500 főnél több résztvevővel zajló zenés, táncos rendezvényeket rendezni Magyarországon. Ezzel gyakorlatilag az idei fesztiválszezonnak vége, valószínűleg azok a fesztiválok is jövőre lesznek halasztva, melyeket augusztus végén, szeptember elején tartottak volna meg a szervezők.

Eddig sem volt kőbe vésve az augusztus 15.

Gulyás Gergely még április 30-án jelentette be, hogy augusztus 15-ig nem lehet 500 főnél nagyobb részvételszámmal zenés, táncos rendezvényeket szervezni, de a bejelentés után rövidesen megjelenő közlönyben már nem volt megemlítve sem az augusztus 15-ei dátum.

Ez azt jelenti, hogy a fesztiválosok számára lényegében eddig is bizonytalan volt, hogy rendezhetnek-e augusztus 15-e után rendezvényeket, ezért sok szervező inkább úgy döntött, a biztos utat választja és 2021-re halasztja a nagy eseményt. Így tettek többek közt a Sziget, a Volt, a Rockmaraton és a Balaton Sound szervezői is.

Több olyan fesztiválszervező is akadt viszont, aki eleinte még reménykedett abban, hogy augusztus 15. után meg tudják rendezni az eseményüket, ezért eredetileg

  • augusztus 26. és 30. közt az Efott,
  • augusztus 19. és 22. közt a Strand fesztivál,
  • augusztus 18. és szeptember 19. közt a Campus fesztivál

megrendezésre került volna sok más, kisebb-nagyobb fesztivál mellett.

Idén már aligha lesznek nagy fesztiválok

Gulyás Gergely a mai kormányinfón bejelentette:

augusztus 15. után sem lehet 500 főnél nagyobb zenés, táncos fesztivált rendezni Magyarországon.

A miniszterelnökséget vezető miniszter az operatív törzzsel együtt úgy ítéli, hogy a hatályban lévő szabályokon való változtatás kockázatos, hiszen a környező országokban is megugrott a fertőzésszám.

Úgy tudjuk, hogy van, aki a jelenlegi jogszabályokat úgy érzelmezi, hogy az 500 fős korlát színpadonként vonatkozna, nem a komplett fesztiválra, de reálisan aligha lesz olyan szervező, aki bevállalna egy olyan kockázatot, hogy megszervezi a fesztivált a jogszabály ilyen módon való értelmezésére hivatkozva, majd a körmére koppintanak egy masszív bírsággal. Nem is beszélve a fesztivál lebonyolításának egészségügyi kockázatáról: aligha szeretné bármely szervező megkockáztatni, hogy pont az ő fesztiválján alakul ki egy fertőzési gócpont.

Persze az is lehet, hogy két hét múlva úgy dönt a kormány, hogy mégis feloldja a fesztiválokra vonatkozó korlátokat, de a járvány alakulását figyelve ez aligha lesz lehetséges. 

A legvalószínűbb tehát az a forgatókönyv lesz most, hogy az összes idén augusztusra, szeptemberre tervezett fesztivál 2021-re csúszik, már ha egyáltalán túléli a szervezőcég a szezon kimaradását.

Hamarosan várhatóan az érintett fesztiválok weboldalain megjelennek az erre vonatkozó tájékoztatások, érdemes lesz ezeket figyelni.  

Azért nem maradnak a zenészek teljesen hoppon

Bár a fesztiválok elmaradnak, a kormány igyekszik mentőövet dobni a zenészeknek.

Összesen 5,3 milliárd forint támogatást szeretne nyújtani a kormány a zenész szakmának, ezen kívül garázs koncertsorozatok indulhatnak– jelentette be ma a miniszterelnökséget vezet miniszter.

A pénz disztribúcióját a Magyar Turisztikai Ügynökség fogja lebonyolítani, 800 millió forint kifejezetten a cigányzenészek megsegítésére megy majd az alapból.

A program részleteiről és a jelentkezés feltételeiről valószínűleg az MTÜ honlapján hamarosan több részletet érhetünk el.

Bár a zenészeket kisegítheti a támogatás egy szinten, a fesztiválszervezők támogatásáról egyelőre nem esett szó.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Frankfurti tőzsde
unicredit shutter
deviza trader forint árfolyam kereskedő
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Megtépázta a magyar befektetők pénzét az augusztusi vihar