tőzsde piac részvény getty stock
Befektetés

Arra várunk, hogy összeomoljanak a tőzsdék, de mi van, ha nem történik meg?

Portfolio
A Portfolio Private Investor Day rendezvényének záró szekciójában neves portfóliómenedzserek osztották meg véleményüket a tőzsdékről és a világgazdaságról. A szakemberek között nincs egyetértés arról, mikor lesz a tőzsdei menetelésnek vége. Minden eszköz túlfeszített, mindenki azt várja, hogy összeomoljanak a tőzsdék, ugyanakkor az, amit sokan várnak, általában nem következik be – mondják.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Hogyan élték meg a részvénypiaci ralit a befektetési szakemberek?

Büki András, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója kitért arra, hogy az elmúlt hónapok részvénypiaci ralija leginkább Amerikára koncentrálódott.

Loncsák András, az Aegon Alapkezelő  befektetési igazgatója elmondása szerint év elején még arra számítottak, hogy az alacsony kamatkörnyezet egy utolsó nagy raliba vezeti a piacokat. Ehhez képest jött a válság, és bár számítottak a felívelésre, ilyen mértékű menetelést nem várt a piacon.

Szálkai András, a Raiffeisen Capital Management portfóliómenedzsere elárulta, hogy a jól működő kockázatkezelési módszereknek köszönhetően nagy veszteségekbe nem tudnak belefutni a Raiffeisennél. A régi tankönyvekben szereplő elméletek azonban már évek óta nem működnek.

Milyen jelek mutatnak a túlfeszítettség felé a piacokon?

Büki András: a kisbefektetők jelenléte az amerikai tőzsdén, illetve az ő short pozíció vásárlásuk. Nagyon hasonít ez a sztori arra, amit az elmúlt válságok idején láttunk, a kisbefektetők tömeges megjelenése a piacokon általában a ciklus végén szokott megtörténni.

Loncsák András: a növekedési részvények extrém felülteljesítése, az S&P 500 top5 részvényének koncentrációja. A feltörekvő piacokon belül a technológiai és fogyasztási cégek aránya is jelentősen megnőtt.

Szálkai András: a fentieken túl még az amerikai munkanélküli segélyt emelné ki, szerinte az amerikai elnökválasztás miatt Trump és kormánya most nem teheti meg, hogy hagyja a tőzsdét összeomlani. Hosszú távú befektetőként nem biztos, hogy ilyen időben kell elkezdeni portfóliót építeni.

Meddig lehet tartós a mostani részvénypiaci korrekció?

Loncsák András szerint nehéz kérdés, mivel az amerikai elnökválasztások idején általában esett a piac, aztán komoly rali következett. Az lehet veszély, ha egy komoly korrekció indul meg és ez magával rántja a többi value szektort is.

Büki András szerint ez a mostani korrekció egyáltalán nem volt súlyos, ha komolyan elkezdenek profitot realizálni a befektetők, akkor ennél nagyobb eséseket fogunk látni.

Szálkai András úgy véli, hogy a nulla közeli kamatszintek miatt a befektetők a részvénypiacok felé fordulnak, legalábbis Amerikában, Európában már nem látszik ez az átmenet. Egy alternatíva nélküli befektetési helyzet van, arra várunk, hogy összeomoljon a tőzsde, de mi van, ha nem omlik össze? Hiszen éppen az alacsony kamatok miatt van egy nyomás a befektetőkön, hogy növeljék a részvénykitettségüket.

Mi a helyzet a feltörekvő piacokkal?

Büki András különösen vonzóak tartja a lengyel piacot, itt is megvalósult egy jelentős nyugdíjpénztári átalakulás, de a török piacban is lát potenciált, elsősorban az alacsony hozamok miatt. A legtöbb feltörekvő piac vonzó alternatívát kínál a fejlett piacokhoz képest 8az orosz piacot leszámítva).

Loncsák András kitért arra, hogy a feltörekvő piacokon is nagyon jelentős súlyt képviselnek már a technológiai cégek papírjai.  A régióba még nem értek ide a befektetők, de arra számít, hogy a befektetői pénzek ide is eljutnak majd.

A következő 1 évben mibe lehet érdemes fektetni?

Büki András: a dollár shortot rövid távon elkerülné, most sok puskaport elhasznált erre a piac. Hasonlóan vélekedik az aranyról, szerinte ezt se érdemes most tartani. A hosszú kötvények tartása sem célravezető. Szerinte a feltörekvő piaci devizák és pozíciók lehetnek érdekesek.

Loncsák András: szerinte érdemes a régiós részvényeket longolni a feltörekvő piaci részvényekkel szemben, illetve az eurós bankrészvényeket is érdemes tartani az S&P 500-zal szemben. Egy második hullám a koronavírusban komoly kockázatot jelenthet, de ennek nagy része már be van árazva szerinte.

Szálkai András szerint a részvénypiacokban hosszabb távon érdemes gondolkodni, ha lesz korrekció, érdemes lehet beszállni. A banki részvények is jó lehetőségeket rejthetnek, a lengyel piac is érdekes.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
traders
győr
Orban Viktor keshegyre meno vitak unios tamogatas 200703
teslashutter-20171012
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
A legfontosabb indexek, részvények élő elemzése, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
kereskedő számítógép trader