elon musk tesla
Befektetés

Összeroppant a Tesla, soha nem láttunk ekkora zuhanást

Magasról lehet nagyot esni, és ez igaz a Teslára is, augusztus végéig idén közel 500 százalékot emelkedett az árfolyam, egy ekkora rali után nyilván könnyebben megremegnek a kezek, elindult a profitrealizálás, nem is akármilyen, szeptember eleje óta értékének több mint harmadát elveszítette az amerikai autógyártó, részben a Tesla esése rántotta magával a tech szektort és a világ tőzsdéit is, alaposan elrontva a befektetői hangulatot. Az árfolyam zuhanásával Elon Musk vagyona olyan mértékben csökkent (nyilván nem kell ezért sajnálni), amire korábban nem voilt példa. Szilaj gyönyörnek vége is szilaj.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Magasról, nagyot

Magasról lehet nagyot esni, jól szemlélteti az elméletet a Tesla, amelynek az árfolyama csak tegnap 21 százalékot zuhant, ezzel az amerikai autógyártó részvényárfolyama a szeptember eleji csúcsról már 34 százalékot esett.

arf

Ezzel együtt a piaci kapitalizációja is masszívan csökkent, miközben szeptember elején még meghaladta a 460 milliárd dollárt, addig tegnap „már csak” közel 308 milliárd dollárt ért a vállalat,

amivel egyébként még mindig messze a legnagyobb piaci értékű autógyártó a Tesla. Csak tegnap közel 80 milliárd dollárral csökkent a Tesla piaci értéke, ez már az a nagyságrend, ami nagyjából a világ legnagyobb autógyártójának, a Volkswagennek a piaci értéke, és nagyobb, mint a GM és a Ford együttes értéke.

Musk vagyona mozgásban

Persze nem sok értelme van a világ leggazdagabbjainak vagyonában nap mint nap bekövetkező változásokat elemezni, főleg, ha tőzsdén jegyzett cégekben van ez a vagyon, hiszen Jeff Bezos vagy Mark Zuckerberg sem váltja rendszeresen készpénzre a tőzsdei cégében meglévő részesedését, de csak hogy a vagyonukban látható kilengések nagyságrendjét érzékeltessük, érdemes megnézni, a Tesla zuhanásával mi történt Musk virtuális vagyonával. A Tesla vezérének vagyona néhány napja 100 milliárd dollár fölé emelkedett, a Tesla közel 500 százalékos idei árfolyamemelkedésével bekerült az elit klubba, a Tesla mélyrepülésével azonban újra kiesett onnan, és jelenleg Bernard Arnault, és Warren Buffett mögött már csak a 6. a Bloomberg listáján.

 • Jeff Bezos 186 milliárd dollár
 • Bill Gates 121
 • Mark Zuckerberg 103
 • Bernard Arnault 86
 • Warren Buffett 82
 • Elon Musk 82

Musk vagyona egyébként csak tegnap 16,3 milliárd dollárral csökkent, ami új rekordnak számít, mióta a Bloomberg vezeti a milliárdosokról készített listáját.

Miért esik?

Több okot is fel tudunk sorolni az esés mögé:

 • Az egyik kiváltó ok az volt, hogy a Tesla papírjai a legutóbbi indexfelülvizsgálatkor nem kerültek be az S&P 500 részvényindexbe, amit egyébként az elmúlt napokban már tényként kezelt a piaci szereplők többsége. Az indexbe való bekerülés még nagyobb figyelmet és addicionális tőkét hozhatott volna a Tesla piacára, ez azonban egyelőre elmaradt, annak ellenére, hogy a Tesla teljesítette a kritériumokat, hiszen mérete és piaci forgalma miatt ott lenne a helye az elit klubban, ráadásul története során most először 4 egymást követő negyedévben is nyereséges volt, de most ez sem volt elég, az Etsy, a Teradyne és a Catalent került be az indexbe.
 • Élesedik a verseny: a Tesla már jóval több, mint elektromos autókat gyártó cég, hiszen a befektetők a teljes ökoszisztémát árazzák, amelyben az önvezető technológia központi szerepet játszik, és ebben a Teslának hatalmas az előnye, de a verseny az elektromos autók piacán is erősödik, ez pedig nyilvánvalóan valamelyest szűkíti a Tesla lehetőségeit. Tegnapi hír, hogy a GM részesedést szerzett a Nikolában, ezzel az elektromos pickupok piacán is erős versenytársat kap a Tesla.
 • Technikai hatások is szerepet játszottak az esésben, hiszen az elmúlt hetekben már rendkívül túlvetté vált a Tesla, napos, heti és havi charton is extrém értékeket vett fel az RSI (havi charton 92 feletti érték!) érett már a korrekció.
 • És elindult a profitrealizálás, rövid időn belül emelkedett közel hatszorosára az árfolyam, sokan úgy gondolhatták, hogy jobb zsebbe rakni a profitot. A teljes képhez hozzá tartozik, hogy a Tesla árfolyama idén még mindig 295, az elmúlt egy évben pedig 626 százalék pluszban áll, vagyis még a mostanihoz hasonló jelentős korrekciókkal együtt is egészen kivételes befektetés a Tesla.
 • Érdemes megemlíteni még a sok szempontból tapasztalatlan, fiatal befektetők tömegeit, akik például a Robinhoodon keresztül a trade-jeikkel hajtották egyre magasabbra az árfolyamokat, ott a kezek valószínűleg gyorsabban megremegnek, így ahogy korábban az emelkedésben, most az esésben is működik a csordaszellem, most az eladói oldalon.
 • A Tesla árazása rendkívül feszített, az autógyártók között gyakorlatilag értelmezhetetlen, így hibázásra nincs lehetőség, bármilyen rossz hír az árazás normalizálódását hozza, mint ahogy azt most is látjuk.
 • A shortosok is aktivizálták magukat, az elmúlt hetekben emelkedett a Tesla papírok shortállománya, amely tegnap már 25 milliárd dolláron állt, ami az összes részvény közel 8 százalékának felel meg.

Elszállt árazás

Nehéz a Tesla árazását a hagyományos autógyártókéval összevetni, a befektetők inkább tech cégként árazzák a Teslát. Bár az elmúlt napok árfolyamesésével valamelyest csökkent a Tesla árazási szorzója, P/S

és P/E alapon is kifejezetten magasan árazott papírokról beszélünk,

Ráadásul historikusan is drágának mondható a Tesla.

Megosztottak elemzők

Az elemzők (mint ahogy a befektetők) már eddig is rendkívül megosztottak voltak a Teslával kapcsolatban, jelenleg 8 elemző vételre, 15 tartásra 10 pedig eladásra ajánlja a Tesla részvényeit.

A célárak átlaga 289 dollár, ami a tegnapi zuhanás után is 13 százalékkal magasabb, mint a mostani árfolyam.

Merre tovább?

Egyelőre korai lenne temetni a Teslát, egyszerűen arról van szó, hogy szinte minden jót (S&P 500 tagság, Tesla gigantikus előnye az önvezető autózásban, Tesla részesedése az elektromos autó piacon domináns, stb.) beáraztak az elmúlt hónapokban a befektetők, így botlásra nincs lehetőség, bármilyen rossz hír eladási hullámot tud kiváltani.

Az elmúlt napok zuhanásával a Tesla árfolyama izgalmas zónába érkezett meg, amely akár támaszszintként is működhet, amennyiben azonban ez elesik, akkor egy szélesebb zónába, a 273-293 dollár közötti zónába érkezhet meg az árfolyam.

teslalla

A grafikonon kívül a híreket is érdemes figyelni a Teslával kapcsolatban, szeptember 22-én jön a Battery Day, ahol Elon Musk és csapata akár új akkumulátor-technológiáról is beszámolhat.

Címlapkép: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images 

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavírus járvány sejt
bullbear
ugrás, start
SZG_9345
brusszel europai unio
bet
GettyImages-889039122
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Elmondjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni és igénybe venni a Portfolio tanácsadóit!
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
ubs