Lucid Air Exterior 5
Befektetés

Itt a Tesla-gyilkosnak kikiáltott 800 kilométeres hatótávú elektromos autó

Portfolio
Hivatalosan is bemutatta új modelljét az elektromos autók gyártására létrejött startup, a Lucid. Az akár 500 mérföld, vagyis közel 800 kilométer megtételére is képes Lucid Air nem olcsó (a konkurensek sem azok), a különböző változatok ára 80 és 169 ezer dollár között lesz.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Egyelőre négy különféle változatról lehet tudni, amelyek között elég komoly árazásbeli és teljesítmény különbségek lesznek.

A hírekbe korábban leginkább a több, mint 500 mérföld, vagyis 800 kilométer megtételére képes Lucid Air Grand Tour változat került be, amely 800 lóerős lesz és 139000 dollárba fog kerülni.


Lucid Air Exterior 77
Fotó: Lucid

Ezen kívül még további három modell közül lehet majd választani:

  • Air: ez lesz a legolcsóbb modell, amely 80 000 dollárba kerül, további részletek még egyelőre nem elérhetőek a teljesítménnyel kapcsolatban, de becslések szerint 350 mérföld, azaz 560 kilométer körül lehet majd. Tervek szerint 2022-től lesz majd csak elérhető.
  • Air Touring: egy fokkal magasabban, a Touring változat 95 000 dolláros alapárral érhető el, 620 lóerős lesz és 406 mérföldes hatóköre lesz, vagyis 650 kilométer.
  • Air Dream Edition: ez az elérhető legdrágább változat, 169 000 dolláron, 1080 lóerővel és becsült 465-503 mérföldes hatótávval, tehát nagyjából 740-800 kilométer között.
Lucidárak2
Forrás: Lucid

A Lucid vezérigazgatója büszkén nyilatkozta, hogy

A Lucid Airrel, egy olyan példát teremtettünk az egész iparág számára, amely megmutatja, hogy milyen lehetőségek vannak az EV technológiában

Némileg párhuzamot vonva a Teslával, amelynek Tesla Model S változata nagyjából 75 000 dollártól indul. A Model S Long Range Plus autójuk pedig az EPA mérésein idén júniusban a Lucid állítólagos hatótávjához képest kevesebbet, 400 mérföldet, azaz 644 kilométert tudott felmutatni. Az árazása azonban jobbnak tűnik. A Lucid munkatársai azonban azt mondták, hogy amíg a Tesla a prémium kategóriák közé tartozik, addig az Airrel egy még magasabb pénztárcájú réteget céloznak meg.

A cég elmondása szerint elsődleges célközönségük olyanok, akik például a Mercedes-Benz S-Class potenciális vevői is, amely modellek 100000 és 160000 dollár között mozognak nagyjából.

Tehát a Lucid Air család alapvetően a luxuskategóriás elektromos autók közé fog tartozni. A vállalatnak kifejezetten az volt a célja, hogy a lehető legjobb szedánokat készítsék el mindenféle kompromisszumok nélkül a teljesítmény, innováció és luxus tekintetében.

lucid-air-interior-09
Fotó: Lucid

Egyéb teljesítménymutatók tekintetében:

  • Az Air Touring és a Grand Touring 3-3,2 másodperc alatt képes 0-100km-re felgyorsítani, míg a legmagasabb kategóriájú Dream Edition 2,5 másodperc alatt
  • Szupergyors töltés: a Lucid szerint ez lesz a leggyorsabban tölthető elektromos autó a piacon, 20 mérföld / perc töltési sebességgel bizonyos hálózat használata esetén, de valósabb körülmények között is 20 perc alatt 300 mérföldet lehet majd becslések szerint.

Ezek mellett persze még sok egyéb kényelmet is kínál a gyártó az árazással összhangban.

Az autót kezdetben egyébként Észak-Amerikában tervezik majd bemutatni, de később természetesen a kínai piacon is meg fog jelenni. A legdrágább változatok, a Dream Edition és a Grand Tour már 2021 második negyedévétől elérhető lesz az amerikai piacokon. A Touring a tervek szerint majd 2021 utolsó negyedévétől lesz kapható, míg a legolcsóbb alapmodell 2022-től.

Az érdeklődő vásárlók az USA-ban és Kanadában, valamint néhány másik kiválasztott európai és közel-keleti országban már tehetnek 7500 dolláros foglalót a legmagasabb kategóriájú Dream Editionre. A gyártások a következő hónapokban fognak kezdődni és következő év tavaszán kapják meg autóikat az első vásárlók.

Az Air modelleket a tervek szerint pedig majd egy SUV is követi 2023 elején.

Címlapkép: Lucid

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bullbear
A Bayern és a Real nem szégyelli, hogy kukázzák a mezeiket
todd howard
etel_rendeles_ebed
Fizetésének jelentős részét Deutsche Bank-részvényekre költi a cégvezér
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Elmondjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni és igénybe venni a Portfolio tanácsadóit!
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
ubs