Elon setal
Befektetés

Musk gigantikus kompenzációs csomagja árthat a Teslának

Portfolio
Elon Musk kompenzációs csomagjáról még 2018-ban döntöttek, akkor még nem volt egyértelmű, hogy a Tesla könnyedén teljesíti majd a kitűzött célokat, ezzel pedig Musk hatalmas részvényvagyonra tesz majd szert. Most azonban eljött az idő, a cég és a vállalat részvénye egymás után szállítja a rekordokat, ez pedig költséges dolog a Teslának, amelynek a profitabilitását is ronthatja Musk kifizetése, ami pedig kitolhatja a következő nagy dobást, azt, hogy a részvények bekerüljenek az S&P 500-ba.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Elon Musk nem vesz fel fizetést a Teslánál, csupán a kompenzációs csomagja révén részesül a Tesla sikereiből, amikből van bőven, így Musk is egyre masszívabb részvényvagyonhoz jut. A Tesla óriási ralija, és az elmúlt hetek esése ellenére még mindig több, mint 350 milliárd dolláros piac kapitalizációja egyre közelebb viszi Muskot ahhoz, hogy elérje a kompenzációs csomagban kitűzött következő mérföldkövet.

A 2018-as megegyezés szerint 6 hónap időtávon átlagban az alábbi célokat kell elérnie a cégnek:

  • A piaci kapitalizáció legalább 100 milliárd dollár, onnantól kezdve 50 milliárd dolláronként jön egy új mérföldkő egészen 650 milliárd dollárig.
  • Bevétel oldalon 20 milliárddal indul, és újabb mérföldköveket határoztak meg egészen 175 milliárd éves bevételig.
  • Meghatároztak nyereségességi célt is,amely  1,5 milliárdtól indul, és az utolsó mérföldkő évi 14 milliárd dollár nyereség elérése.

Az egyes kompenzációk a három mérőszám alakulása alapján jönnek ki. Viszont a részvényesek azzal is szembesülhetnek, hogy bár a cégnek óriási értéke és bevétele van, nyereségessége mérsékelt lesz a folyamatos kompenzáció miatt, és emiatt a részvényesi érdek sérül.

A 2018-ban elfogadott kompenzációs csomag részeként Elon Musk 12 mérföldkő teljesülése esetén Tesla-részvényeket vásárolhat. A Tesla vezére a növekedési cél elérése mellett a hathavi átlagban elért 100 milliárd dolláros kapitalizáció jelentette kritériumokat már korábban teljesítette.

Minden egyes mérföldkő elérésével 1,69 millió darab Tesla részvényt vásárolhat Elon Musk, részvényenként 350,02 dolláros árfolyamon. A részvényfelaprózás miatt az eredeti 20,3 millió részvényopciós lehívásának ötszörösével élhet Musk, és ezzel párhuzamosan a részvények ára is ötödölődik. Tehát a részvényfelaprózás után a megállapodás szerint 70 dollárért vásárolhat meg egy részvényt Musk, és ezzel az eredeti 20,3 millió részvény 101,5 millió részvényre nőtt. A mostani részvényárfolyammal számolva közel 30 milliárd dollárt jelenthetne Musknak, ha elérné mind a 12 mérföldkövet. Csakhogy, a 650 milliárdos market cappel számolva, ami az utolsó elért szint, a juttatási csomag összértéke közel 55 milliárd dollár.

Az első mérföldkövet Elon Musk május elején érte el, és a cég számviteli elszámolásai miatt ezeket a költségeket beleszámolják a nettó nyereségességbe, és már 2019 negyedik negyedévében is számolt el a cég 72 millió dollárt erre. A cég a 2020 második negyedévi eredményben 347 millió dollárt számoltak el juttatási csomagokra, ami növekedést jelent az elmúlt időszakhoz, de még mindig viszonylag alacsony ahhoz képest, ami akkor jöhet, ha a cég folyamatosan teljesíti a célokat.

A következő mérföldkő teljesítése július közepén történt meg, ezért most újabb 8,45 millió részvényopciót hívhat le Musk, ez a részvényopciós költséget(70 dollár/részvény) is levonva a jelenlegi árfolyamon közel 2,5 milliárd dollárt érne.

Az S&P 500-ba bekerülés feltétele a négy egymást követő nyereséges negyedév. A cégnek nagyon jó negyedéveket kell produkálnia, ha a folyamatosa kompenzációs költségelszámolás mellett is nettó pozitív eredményt tudjon felmutatni.

A Tesla árfolyama kis emelkedéssel, 372,9 dolláron zárt a pénteki kereskedésben, a nagy esés ellenére is közel 350 százalékot emelkedett az évben. A jelenlegi kapitalizációja 346 milliárd.

tesla

Címlapkép:(c) dpa-Zentralbild via Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
charles michel európai tanács elnök
lovrencsics ferencváros fradi foci
bika3
koronavírus kamera maszk covid-19
putyin shutter
koronavirus_strand_maszk_beach_jarvany
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
bika3