nikolatwo_8
Befektetés

Az évszázad csalása a Tesla kihívója? A cég cáfol, a felügyelet vizsgálódik

Portfolio
A Nikolát még a múlt héten vádolta meg a tőzsdei cégek shortolására specializálódott Hindenburg Research, amely hosszabb elemzést tett közzé, melyben több ponton is csalással vádolták meg a Nikolát. A cég most közleményben válaszolt a vádakra és igyekszik tételesen cáfolni azokat. Az amerikai tőzsdefelügyelet is vizsgálatot indított az ügyben.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A shortosok támadása

A Hindenburg Research múlt hét csütörtökön tett közzé egy elemzést, amelyben azzal vádolták meg a Nikolát, hogy az egy „bonyolult csalás”, amely a cég alapítójának és igazgatójának, Trevor Miltonnak a hazugságaira épült fel az évek során.

A jelentés szerint a cégnek sikerült bizonyítékokat szereznie – beleértve felvett telefonhívásokat, üzeneteket, privát emaileket, és színfalak mögötti fotókat – amelyek részletezik a több tucat hamis állítást az alapító részéről.

Még sosem láttunk ilyen szintű megtévesztést egy nyilvános cégnél, különösen egy ekkora méretűnél

- áll a közleményben.

A Hindenburg azt állítja, hogy a Nikola félrevezette a partnereit a cég technológiájáról szóló hamis állításokkal, beleértve a hidrogéncellás akkumulátorokat,

Amik a shortos cég szerint soha nem is léteztek.

A Nikola nyilvános közleményben cáfol

Az elektromosautó-gyártó tegnap kiadott egy szintén hosszabb nyilvános közleményt, amelyben részletesen igyekszik cáfolni a felmerült vádakat, illetve hamisnak és félrevezetőnek titulálja a Hindenburg állításait, mely szerintük tele van pontatlanságokkal. Többek között:

  • A Hindenburg szerint a Nikola feszültségátalakítója nem is a saját technológiáján alapul, hanem egy harmadik féltől vásárolta meg csak ráragasztotta a saját emblémáját. A Nikola szerint soha nem állították, hogy a prototípus járműveken a sajátjukat használnák, de már régóta dolgoznak a sajátjukon is.
  • A shortseller azt is állította, hogy a Nikola 2016-os Nikola One járműve nem volt igazi és működőképes, de a cég állítása szerint a jármű igenis létezik és a bemutatótermükben is megtalálható és működőképesnek lett tervezve.
  • A Hindenburg azt is állította, hogy a cég vezetője, Trevor Milton hamis állításokat tett a cég akkumulátortechnológiájával kapcsolatban, amit egy harmadik féltől szereztek volna meg. A Nikola ezt is cáfolta, mondván, hogy egy jelenleg is zajló bizalmas megállapodás keretében folynak a kutatási munkálatok egy másik intézménnyel.

A Nikola más vádakra is reagált a fentiek mellett, de:

Azt ellenben nem cáfolta a Nikola, hogy egy 2018-as promóciós videójukban egy elektromos kamiont mutattak be, amely egy önvezető jármű benyomását keltette, holott állítólag csak egy meredekebb dombról indították el, ahonnan simán csak legurult a jármű.

A cég nyilatkozatában szűkszavúan csak annyit közölt, hogy:

Sohasem állítottuk, hogy a kamion önerőből megy az említett videóban.

A szóban forgó videó itt látható:

A kommentelés lehetőségét a videó alatt természetesen azóta már kikapcsolták, de a „Like-Dislike” arány sokat mondó, a nem kedvelők száma háromszor magasabb.  

Vizsgálódik az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet is

A Nikola és a Hindenburg között kirobban adok-kapok pedig már az amerikai hatóságok figyelmét is felkeltették. Az SEC, azaz az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet is bejelentette tegnap, hogy vizsgálatot indít az ügyben, hogy kiderítse valóban van-e alapja a Hindenburg által megfogalmazott vádaknak és megpróbálta-e megtéveszteni a befektetőket a valósnál jobb kilátások belengetésével.

A vizsgálatok bejelentésének hatására a Nikola részvények árfolyama 8 százalékot esett, de miután a cég kiadta hosszú cáfolatát a részvények végül 11 százalékos pluszban végezték a tegnapi napot, ami azt mutatja, hogy egyelőre inkább afelé hajlik a befektetők egy része, hogy a Nikolának van igaza. Ez persze gyorsan változhat a fejlemények függvényében. Idén ettől függetlenül remekül teljesítettek a cég papírjai, év eleje óta 246 százalékot emelkedtek.

nikola

Címlapkép: Nikola

Találd meg a neked való befektetési alapot!
elefántcsontpart
biden trump
GettyImages-1227827589
számítógép chip mesterséges intelligencia számítástechnika
trmp
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Cimlap_Mol1010