bikuci
Befektetés

Eséssel zárták a hetet az amerikai tőzsdék, idegesek voltak a befektetők

Portfolio
Az európai koronavírus-járvány jelentős felerősödése és a Spanyolországban, Franciaországban, Angliában szaporodó helyi lezárások miatt borongóssá vált a tőzsdei befektetetői hangulat már az európai piacok nyitva tartása során is, mérsékelt mínuszban zártak a vezető indexek. Aztán a nyitást követően szinte folyamatosan estek az amerikai tőzsdék is részben az európai aggodalmak, részben az amerikai tech-szektorban újraindult eladói hullám miatt, részben amiatt, mert még mindig bizonytalanság van az amerikai újabb költségvetési élénkítő csomag méretéről és indulásáról. Ezek nyomán péntek este 1% körüli mínuszban zártak a vezető részvényindexek.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Eséssel zárták a hetet az amerikai tőzsdék

A kereskedés második felében volt még egy nagyobb eladói hullám, de technikai szintek és a túladottság miatt ebből a kereskedés végefelé volt egy kis visszapattanás. Ezek nyomán végül 1% körüli mínuszban állapodott meg a három vezető részvényindex. Az S&P500 pillanatokra benézett a 3300 pontos szint alá is, majd végül 3320 ponton, 1,2%-os mínuszban fejezte be a napot, illetve a hetet. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Esnek az amerikai tőzsdék, idegesek a befektetők

Az európai koronavírus-járvány jelentős felerősödése és a Spanyolországban, Franciaországban, Angliában szaporodó helyi lezárások miatt borongóssá vált a tőzsdei befektetetői hangulat már az európai piacok nyitva tartása során is, mérsékelt mínuszban zártak a vezető indexek. Aztán a nyitást óta szinte folyamatosan esnek az amerikai tőzsdék is részben az európai aggodalmak, részben az amerikai tech-szektorban újraindult eladói hullám miatt, részben amiatt, mert még mindig bizonytalanság van az amerikai újabb költségvetési élénkítő csomag méretéről és indulásáról. Ezek nyomán péntek este egyre fokozódott a vezető részvényindexek mínusza, 1,3-2,2%-os eséseket látunk. A Nasdaq van a legnagyobb mínuszban, a egyelőre 1,3%-os eséssel megúszta.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Romlik a hangulat az USA-ban

A Dow 0,2%-os, az S&P 500 0,7%-os, a Nasdaq csaknem 1,2%-os mínuszban van, pedig a kereskedés előtt és valamivel utána is még optimizmus uralkodott a piacon.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Esés lett a vége Európában

Az európai piacok lefelé vették az irányt a kereskedés végére, a tengerentúlon is romló hangulat mellett lejjebb kerültek a kontinens tőzsdéi. A BUX a alsó régióban tartózkodik 0,8 százalékos esésével, de a DAX is lejjebb került.

10 010 forinton zárt az OTP

Az eladói nyomás a kereskedés végéig megmaradt, a BUX végül 0,84 százalékkal került lejjebb,az OTP egésznapos gyengélkedése után 10 010 forinton zárt. A régiós bankok teljesítményét megnézve általános volt a rossz hangulat a bankoknál, az OTP nem szakadt el szektortársaitól. A többi blue chip vegyes képet mutat, a Mol 0,62 százalékot emelkedett, a Richter 1,34 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom 1,93 százalékkal került feljebb.

otp

Egyre lejjebb az OTP

A zárás közeledével ismételten lejjebb került a magyar bankpapír árfolyama, már 10 030 forintnál jár, egyre közelebb a 10 000 forintos lélektani szint.

otp

Nyugalom a kereskedés vége felé Európában

A nap közben kialakult értékek mérsékelten változnak, csendesen csordogál a kereskedés. A DAX oldalazik, a BUX a kora délutáni kereskedésre kialakult esést tarja. Közben a tengerentúli indexek tegnapi záróértékük körül oldalaznak, jelenleg minimális mínuszban. Az S&P 500 0,3 százalékkal került lejjebb, a Dow a tegnapi záróértéke körül tartózkodik, míg a Nasdaq szintén minimális, 0,2 százalékos mínuszt mutat.

Vasárnaptól betiltják a WeChatet az Egyesült Államokban, a TikTok pedig nem lesz letölthető

Az amerikai kereskedelmi minisztérium ma reggeli rendeletében közölte, hogy vasárnaptól betiltják a WeChatet és részben a TikTokot is az Egyesült Államokban. Ez azt jelenti, hogy letölteni se lehet majd az alkalmazásokat, de a tiltás csak az USA-ra vonatkozik. A TikTokot pedig még lehet majd használni, ha már letöltésre került, de frissíteni nem lehet majd.

Tovább a cikkhez

Kinyitott Amerika

A tengerentúli indexek mérsékelten mozdultak el, az S&P 500 és Dow Jones tegnapi záróéréke körül tartózkodik,a Nasdaq minimális elmozdulással 0,2 százakék pluszban van.

ameerika

Európában felemás a helyzet, jó nyitás jöhet a tengerentúlon

Az európai részvényindexek felemás teljesítményt nyújtanak, alapvetően inkább rosszabb a hangulat a vezető börzéken. Minusz 1,5 százalékos teljesítményével kimondottan alulteljesít az osztrák index, de a magyar BUX alakulása sem örömkeltő a délutáni órákban.

Az amerikai határidős indexek kifejezetten pozitív piacnyitást vetítenek előre. A tech-túlsúlyos NASDAQ határidős indexe közel 0,8 százalékos növekedést mutat, a DOW 0,24 százalékos, az S&P 500 pedig 0,48 százalékos pluszban áll jelenleg.

Még mindig esik az OTP

A bankpapír árfolyama nem talál magára a délutáni kereskedésben sem, a vállalat részvényei 1,3 százalékkal kerülek lejjebb. Az árfolyam jelenleg 10 090 forinton áll, egyre közelebb a 10 000 forintos lélektani szint.

otp

Több százmillió koronavírus-vakcinát biztosít magának az Európai Unió

Az Európai Unió megerősítette a megállapodást a Sanofi és a GlaxoSmithKline gyógyszeripari cégekkel 300 millió adag, koronavírus elleni védőoltás beszerzéséről, közölte az Európai Bizottság.

Tovább a cikkhez

36,6 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket a Mol

A Mol 36,6 milliárd forint értékű forintkötvényt bocsátott ki az MNB Növekedési Kötvényprogramjának keretében.

Tovább a cikkhez

Zuhan a légitársaságok árfolyama, itt a második hullám

Bár a koronavírus-járvány második hulláma miatt egyelőre olyan szintű gazdasági leállásról nincs szó Európában, mint amilyenre idén tavasszal került sor, egyre több ország korlátozza valamilyen módon az országhatárok átlépését, ezt pedig megszenvedik a légitársaságok, amelyek a korábban tervezettnél is alacsonyabb kapacitás mellett működhetnek a következő hónapokban. A cégek egymás után tesznek ezzel kapcsolatban bejelentéseket, amikre az árfolyamok is reagálnak, ma nagyot esett az európai légitársaságok árfolyama.

Tovább a cikkhez

Ütik a légitársaságokat

A folyamatoan súlyosbodó koronavírus helyzet miatt ma kifejezetten rosszul teljesítenek az európai légitársaságok részvényei. Az IAG, amelyhez többek közt a British Airways is tartozik  közel 10 százalékos esésben van, miután Írország az utazások szigorításáról döntött. Az EasyJet annak ellenére esik, hogy a céghez új CFO érkezett.

Az OTP mellett esnek a régiós bankok is

A lengyel Aliort kivéve ma a többi régiós bank is esik, ami bizakodásra adhat okot, jelenleg nem alulteljesítésről van szó. Az OTP árfolyama az utóbbi időszakban  a 10 000- 11 000 közti sávban konszilidálódik, viszont egy csökkenő trendcsatornában mozog. Jelenleg a csatorna tetejéről fordult le, így a 9 és 20 napos mozgóátlag leszakítása után további tér nyílhat a csökkenésre. Az árfolyamot a 10 000 forintos  lélektani szint tarthatja meg.

otp tech

Bekeményít a Twitter, megvédik a politikusok fiókjait

Júliusban számos magas rangú amerikai politikai szereplő és híresség Twitter fiókja esett hekkertámadások áldozatául. Az amerikai elnökválasztás közeledtével ezen incidensek kiküszöbölésére a médiaszolgáltató vállalat biztonsági intézkedéseket helyezett kilátásba a választásokban érintett közszereplők fiókjainál.

Tovább a cikkhez

Esésbe kapcsolt a BUX

A nyitástól távolodva esésbe kapcsolt a BUX. A csökkenést a Richter vezeti, 1,5 százalékkal esett, de az OTP is 10120 forinton áll, mely közel 1 százalékos visszaesés. A Mol a tegnapi záróára közelében mozog, míg a Magyar Telekom - üdítő kivételt jelentve a blue chipek közül- közel 1,5 százalék pluszban áll.

otp

Iránymutatásra vár Európa

A nyitás utáni percekben tegnapi záróára közelében oldalazik a DAX, az európai piacokon mérsékelt mozgásokat láthatunk.

dax

Oldalazás a magyar tőzsdén

A BUX a nyitás utáni percekben mérsékelt elmozdulást mutat, közel 0,2 százalékkal került lejjebb. Az OTP 0,2 százalék, míg a Richter 0,8 százalék csökkenéssel nyitott, a Mol és a Magyar Telekom közel 0,5 százalék emelkedéssel kezdett.

Richter

Pozitív hangulat Ázsiában

  • A szerdai Fed sajtótájékoztatón Jerome Powell lefelé mutató kockázatokra figyelmeztetett, ezért a tegnapi napon rossz hangulatban telt a kereskedés. A kereskedés elején beszakadtak az tengerentúli piacok, ám később visszahúzták az indexeket. Végül az európai piacok is csökkenést mutattak, míg a Dow Jones 0,47 százalékkal, az S&P 500 0,84 százalékkal került lejjebb, de a Nasdaq nagyobb pofont kapva 1,46 százalékot esett. A tech cégek a tegnapi kereskedésben is felülteljesítették az esés nagyságát, Facebook közel 3 százalékot csökkent, de a Netflix és az Amazon is 2 százalék felett vesztett érékéből.
  • Az ázsiai tőzsdéken csütörtök éjszaka javult a hangulat, miután az angol jegybank negatív kamatok bevezetését fontolgatja. A piacok értelmezése szerint ez újabb hullámát indíthatja el a jegybankok támogató környezetének a „whatever it takes”, azaz „kerül, amibe kerül” jegyében, így optimistán reagáltak. A Nikkei közel 0,1 százalékot emelkedett, míg a sanghaji tőzsde 1,29 százalékkal került feljebb, a hongkongi index pedig 0,35 százalékot erősödött. Ázsia más részein is szép volt a kép, a dél-koreai Kospi 0,24 százalékot emelkedett, míg az ausztrál index csütörtöki záróértéke körül mozgott.
  • Az amerikai határidős indexek lejjebb kerültek ma reggel, mindhárom nagy tengerentúli index mérsékelt esést mutat a határidős kereskedésben, a határidős DAX minimális erősödést vetít előre a pénteki piacnyitásra.
  • A nemzetközi piacon makrogazdasági szempontból a péntek eseménytelen lesz, nagy piacmozgató hírek érkezésére nem számítunk. A magyar piacon fél 9-kor a nemzetközi devizalikviditási számait teszi közzé az MNB.
  • Az olaj ára az éjszaka feljebb került miután az OPEC megszorításokat helyezett kilátásba azokkal a tagjaival szemben, akik nem tartják a kibocsátás csökkentési kvótát. A ma reggeli kereskedésben az októberi leszállítású WTI közel 0,5 százalékos erősödést követően 41,21 dollárnál jár, az arany árfolyama is feljebb került, a sárga nemesfém jegyzése 1953,8 dolláron áll.
  • A forint gyengült ma az euróval és erősödött a dollárral szemben, egy euró 360,4 forintba kerül, míg egy dollárért 304,03 forintot kell fizetni. Az ellentétes folyamatokban szerepet jászhatott, hogy az Euró/dollár kereszt dollárgyengülést hozott, jelenleg 1 euróért 1,85 dollárt kaphatunk a devizapiacon.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép:Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
trader23