arany
Befektetés

UBS: Az arany az év egyik legjobb befektetése, és még nincs vége a ralinak

Portfolio
Az arany ára idén már közel 30 százalékot emelkedett, a UBS pedig továbbra is optimista a nemesfém kilátásait illetően, mivel még mindig rengeteg a bizonytalanság a gazdaság helyreállásával és a járványhelyzettel kapcsolatban. A svájci bank 1850 dollárról 2100 dollárra emelte az aranyra vonatkozó célárát, az új érték közel 8 százalékkal magasabb, mint a jelenlegi árfolyam.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Nagyon optimisták vagyunk az arannyal kapcsolatban. Azt gondoljuk, hogy az árak még feljebb kúsznak, és tovább is maradnak magasan, mint gondolnánk,

véli a UBS szakértője, Yeoh Choo Guan

A UBS nem véletlenül optimista az arannyal kapcsolatban, a koronavírus mellett több tényező együttállása segíti a sárga nemesfém emelkedését:

  •  Klasszikus menekülőeszköz, már az ókor óta értékmérő funkcióval bír, mennyisége véges.
  • Az elektronikai ipar alkalmazza.
  • Kitűnően lehet vele a portfoliónk kockázatát porlasztani, mivel árfolyamának változása nem korrelál a legtöbb tőzsdei eszköz árfolyamának alakulásával. Azért itt meg kell jegyeznünk, hogy a nagy esésekre az utóbbi időben az arany sem volt mindig immunis, de az árfolyama csak mérsékelten esett. Ez összefüggésben állhat azzal, hogy a megnövekedett befektetési hitel használat miatt a befektetők egyéb pozícióik védelmében aranyat szabadítanak fel fedezetként.
  • A jelenlegi jegybanki politika egyik eredménye, hogy a reálkamatok negatív tartományban mozognak a kötvénypiacon, így a befektetők favorizálhatják a legalább reálértéket tartó aranyba fektetést.
  • A jegybanki politika másik eredménye, hogy a gazdaságba óriási mennyiségű pénzt juttattak időszakosan repoügyletekkel, de direkt államkötvény vásárlásokkal is, sőt, már egyes jegybankok vállalati kötvényeket is vásárolnak. A direkt részvényvásárlásokat egyelőre csak a japán jegybank kezdte el, de félő, hogy kritikus helyzetben a jegybankok ehhez is folyamodhatnak.

A politikai kockázatok mindig szerepet játszhatnak az arany emelkedésében, most az amerikai elnökválasztás az, ami lázban tartja a piacokat, és nagyobb bizonytalanság okoz. Az újabb költségvetési stimulus tárgyalásokban továbbra sincs áttörés, egyre nagyobb az esély az arra, hogy akár a választásokig is elhúzódhat a politikai harc a csomag körül.

Nem csak a UBS optimista az arannyal kapcsolatban, augusztus közepén számoltunk be arról, hogy Warren Buffett aranybánya részvényt vett. Az omahai orákulum 564 millió dollárért vásárolta a Barrick Gold részvényeit, közel 27 dolláros árfolyamon. Eddig úgy tűnik jó befektetést eszközölt, a cég árfolyama jelenleg  29 dolláron áll, mellyel 1 hónap alatt 8 százalék hozamot ért el.

Az arany árfolyama jelenleg 1955 dollár, amely az idei évben közel 30 százalékkal emelkedett. A sárga nemesfém a mai nap 0,6 százalékkal került feljebb.

gold

(CNBC)

Címlapkép:David Gray/Bloomberg via Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
budger nikola