GettyImages-1228532961
Befektetés

Azonnali hatállyal távozik a csalással vádolt Nikola alapító-ügyvezetője

Portfolio
Az elektromos teherautók gyártását tervező Nikola váratlanul bejelentette, hogy alapító-ügyvezetője, Trevor Milton azonnali hatállyal távozik a vállalat éléről. A vállalat igazgatótanácsa elfogadta a lemondását és helyét Stephen Girsky igazgatósági tag veszi át, aki korábban a GM ügyvezetője is volt.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Trevor Milton nyilatkozata szerint:

A Nikola mindig is a véremben volt és ott is fog maradni, de a figyelemnek a vállalaton kell lennie és világmegváltó misszióján, nem rajtam

A vállalat CEO-ja Mark Russell pedig a hírrel kapcsolatban megjegyezte, hogy:

A prioritásaink változatlanok, partnereinkkel együttműködve továbbra is arra fókuszálunk, hogy egy vertikálisan integrált zéró emissziós közlekedési szolgáltatóvá váljunk

A bejelentés azután érkezett, hogy mintegy másfél héttel ezelőtt a vállalatok shortolására szakosodott Hindenburg Research megvádolta a céget, hogy annak vezére hazugságokra építette fel a Nikolát egy meglehetősen hosszas elemzés keretében. Ezután el is indult egy rövid adok-kapok a Nikola és a shortosok között, de úgy tűnik, hogy ebből egyelőre az előbbi jött ki vesztesen. Többek között kiderült, hogy az elektromos teherautók gyártását tervező cég egy 2018-as promóciójában látható kamionja nem is magától megy, hanem csak legurították egy domboldalról. Az ügyben az Amerikai Tőzsde- és Értékpapír felügyelet is vizsgálatot indított végül.

A távozott ügyvezető egy Twitter posztban is reagált már a lemondását illetően, ahol azt írja, hogy:

Szeretném megvédeni magamat a kívülről érkezett hamis vádakkal kapcsolatban.

A vállalatban nem régen szerzett 11 százalékos részesedést a GM is egy 2 milliárd dolláros ügylet keretében és a két cég közösen vett volna részt a Badger nevű elektromos pickup elkészítésében is.  

Egyelőre kérdéses, hogy miként fog a vállalatok árfolyama reagálni a délutáni amerikai piacnyitást követően. A Nikola még 1 százalékos pluszban zárta a pénteket és idén 230 százalékos pluszban van. A GM ezzel szemben 1,3 százalékkal ment lejjebb a múlthét végén, míg idén 14 százalékos mínuszban van.

nikola
GMp

Update (13:35)

A Nikola részvényei az amerikai piacnyitást megelőző órákban már 30 százalékot zuhantak. Ez azt jelenti, hogy 24 dollár környékén nyithat majd az árfolyam.

(CNBC)

Címlapkép: Ash Ponders/Bloomberg via Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
worker dolgozó ipar gyári munkás
GettyImages-1206945181
kórház doktorok orvos
SZG_9534
Gerendai Károly
Intrum
mnb epulet
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
becsi tozsde