GettyImages-1228533253
Befektetés

Történetének egyik legnagyobb átalakítására készül a Shell

Portfolio
A Shell nagyon komoly vállalati átalakításokra készül, és a nagyívű projekt keretében a megújuló energiák, illetve a villamosenergia-piac felé mozdulna el. Ezzel párhuzamosan a kutatás-termelés üzletágának kiadásait legalább harmadával csökkentené a működési és beruházási költségek lefaragásával.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A brit-holland Shell még az idei évben véglegesítené terveit a működési átalakításokkal kapcsolatban, aminek következtében akár egészen 40 százalékkal is csökkentheti kutatási-termelési üzletágának a kiadásait. A mostani költségmegtakarítások a már a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban bejelentett 4 milliárd dolláros megtakarításokon felül jönnének.

Az átalakítások célja, hogy elegendő készpénzt tudjon a vállalat felhalmozni jövőbeli terveinek megvalósításához, ami alapvetően a villamos- és más zöld energiák felé történő elmozdulást jelentene, ahol alacsonyabbak a profitráták. Másrészt lesznek bőven versenytársak is, mivel a Shell riválisai közül a BP, az Eni és a Total is alacsonyabb szén-dioxid kibocsátású terveket igyekszik megvalósítani és akkor ott vannak a közműcégek is még.

Egy magas beosztású, de nevét nyilvánosan nem közlő Shell alkalmazott szerint:

Volt egy nagyszerűen működő modellünk, de ez a megfelelő a jövőre nézve is? Lesznek különbségek, ez nem csak szervezeti, hanem vállalati kultúra kérdése is, hogy milyen cégben szeretnénk dolgozni.

A tervezett átalakítás a Shell modernkori történetének a legnagyobbika lesz és a következőképpen érintheti majd a különböző üzletágakat:

  • Kutatás-termelés (Upstream): a már említett 30-40 százalékos kiadáscsökkentés mellett a vállalat elsősorban néhány kulcsfontosságú földrajzi területre fókuszálna csak a jövőben: Mexikói-öböl, Északi-tenger, Nigéria. A költségmegtakarítások a gáztermelést és csepfolyósított földgáztermelést (LNG) is érintik.
  • Finomítás-kereskedelem (Downstream): az átalakítások érinteni fogják a Shell 45 000 egységből álló töltőállomás hálózatát is, amely a világon a legnagyobb. Emellett az olajfinomítóik számát is 10-re csökkentenék a meglévő 17-ről, amit még tavaly jelentett be a cég és három eladásával kapcsolatban már meg is állapodtak.

A tavalyi évben a Shell működési költségei 38 milliárd dollárt értek el, míg beruházásokra 24 milliárd dollárt költöttek el.

A mostani költségmegtakarítási tervek tehát akár 18-24 milliárd dollárra is rúghatnak.

A Shell egy szóvivője szerint:

A vállalat egy stratégiai átvilágításon megy keresztül, amelynek célja, hogy készen álljunk az energetikai transzformációra egy egyszerűbb és versenyképes szervezeti formában.

A cég tehát azt is tervezi, hogy a projekt keretében leépítéseket is végre fog hajtani és csökkenti a menedzsment rétegek számát. A vállalatnak mintegy 83 000 alkalmazottja volt 2019 végén és már a korábbi években is jelentős költségmegtakarításokat ért el. A Shell működési költségei mintegy 7 milliárd dollárral estek 2014-2017 között.

A vállalat a tervei szerint 2050-re zéró szén-dioxid kibocsátási szintet szeretne elérni.

A Shell árfolyama ma már 4 százalékot esett, idén pedig 56 százalékos mínuszban van.

shell

(Reuters)

Címlapkép: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
boris johnson
aston martin
sebastian kurz
PSD2
Tabdi_1500px
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
Megosztottak a profi magyar befektetők a piacok jövőjével kapcsolatban