mnb shutter
Befektetés

Annyira elszaporodtak az internetes csalások, hogy az MNB külön kampányt indít a megfékezésükre

Portfolio
Az MNB az itthon legnépszerűbb internetes keresőprogramon és vonatkozó honlapja tartalmának megújításával tájékoztató kampányt indított a jogosulatlan, csaló befektetési szolgáltatókkal szemben az ügyfelek felvilágosítása érdekében. A cél a járványhelyzetben megnövekedett internetes forgalom idején az – egyre nagyobb számú – ilyen típusú online csalási kísérletek megelőzése, a fogyasztók védelme - írják közleményben.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacmonitoring tevékenysége során, illetve az ügyfelek bejelentései alapján észlelte, hogy – többek között a koronavírus-járvány nyomán megnőtt internetes forgalom következményeként – megszaporodtak a jogosulatlan vagy/és csalásgyanús befektetési tevékenységet reklámozó hirdetések.

Sok ilyen csalásról írtunk mi is, most elsősorban megint kamu-bitcoinos hirdetésekkel vadásznak a gyanútlan magyar befektetők pénzére offshore CFD-kereskedőprogramok:

A jogsértések megelőzése, a befektetők érdekének védelme és a pénzügyi tudatosság fejlesztése érdekében ezért az MNB internetes tájékoztató kampányt indított. Ennek részeként a magyarországi ügyfelek által leggyakrabban használt, legnépszerűbb keresőportálon a továbbiakban az egyes jogosulatlan tevékenységhez köthető – egyelőre pl. az „extra kamat”, „magas hozam” kifejezésekre vonatkozó, de természetesen folyamatosan a legújabb gyanús tevékenységekhez is igazított – kulcsszavas keresések esetében az MNB honlapján elérhető figyelmeztetések, illetve további pénzügyi ismeretterjesztő jegybanki tartalmak fognak előresorolva megjelenni – vélhetően a jogosulatlan szolgáltatók hirdetéseihez egészen közel – a találati listákon.

Az MNB nem tisztázta, hogy melyik ez a keresőmotor, de értelemszerűen a Google-ről van szó.

Az MNB emellett folyamatosan naprakészen tartja honlapjának a jogosulatlan szolgáltatók kiszűrését segítő és további, a témához kötődő információkat nyújtó „Figyelmeztetések” aloldalát is, hogy a befektetési szerződés megkötése előtt az ügyfelek egy gombnyomással ellenőrizni tudják, hogy az adott szolgáltató vagy magánszemély rendelkezik-e pénzügyi felügyeleti engedéllyel vagy regisztrációval.

A honlapon külön lekérdezhetők a hazai, illetve külföldi jegybankok, pénzügyi felügyeletek már ismert jogosulatlan szolgáltatóit felsoroló „feketelisták”. A jegybank emellett részletesen bemutatja az MNB által nem felügyelt, s olykor az ügyfelekkel szembeni visszaélésre használt eszközöket, így a befektetési arannyal, karbon kredittel, nyereségrészesedési joggal és az ICO-val kapcsolatos ügyletek főbb jellemzőit. A tájékoztatók részletesen ismertetik, hogy az ügyfelek miképp előzhetik meg, hogy jogosulatlan szolgáltatók áldozataivá váljanak.

Mint emlékezetes, a jegybank legutóbb idén májusban hívta fel a figyelmet, hogy a vírusveszély miatt otthonról online dolgozó több munkavállaló és az alacsony betéti kamatok miatt aktívabbá válhatnak az engedély nélküli internetes befektetési – sokszor piramisjátékot folytató – szolgáltatók, magánszemélyek. A jegybank emellett csak idén ezidáig mintegy 1,3 milliárd forintnyi piacfelügyeleti bírságot szabott ki a jogosulatlan szolgáltatókra, magánszemélyekre és számos büntetőfeljelentést tett a jogsértő cselekmények miatt.

Címlapkép: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
trader23