eladják_a_szürkét
Befektetés

Áttörés a műtárgypiacon – Átütő sikerrel debütált az új online aukció rendszer

Portfolio
Az elmúlt kilenc hónap aukciós kényszerszünete után szeptember 20-án a Budapest Kongresszusi Központban tartotta őszi árverését a Virág Judit Galéria. Több mint 50 tétel kelt el az online felületen, míg korábban külföldi oldalakat használva ez a szám aukciónként 3-5 darab volt. Vagyis a galéria úttörő befektetése, hogy a hazai aukciósházak közül elsőként fejlesztett saját online aukciós felületet, áttörést hozott a jelenlegi műtárgypiaci helyzetben.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Kiemelt érdeklődés mellett zajlott a Virág Judit Galéria őszi aukciója. A helyszíni résztvevők mellett 174-en telefonon licitáltak,  a galéria online felületén - a nemzetközi aukciósházak gyakorlatához igazodva - több százan követték az árverést.

Több mint 50 tétel kelt el az online felületen, korábban külföldi oldalakat használva ez a szám aukciónként 3-5 darab volt.

Ráadásul korántsem csak az országon belül érkeztek ajánlatok, 10 országból licitáltak a műkedvelők. Az elért eredmény igazolja, a galéria úttörő befektetése, hogy a hazai aukciósházak közül elsőként fejlesztett saját online aukciós felületet, áttörést hozott a jelenlegi műtárgypiaci helyzetben.

Munkácsy újra a csúcson

90 millió forintért kelt el Munkácsy Mihály 1873-ban készült Fasor című festménye. A festő újra a csúcson, évek óta nem kelt el Munkácsy festményt ilyen magas áron

- mondta Törő István, a Virág Judit Galéria és Aukciósház egyik vezetője, akitől megtudtuk, rekord közeli áron, 80 millió forintért vásárolták meg Kádár Béla Eladják a szürkét című festményét. A művész többi alkotásáért is komoly licitharc bontakozott ki, a Háztűznéző 17 millió, az Anya gyermekekkel 14 millió forintért kelt el. Vaszary János Parkban című festménye, a ciklus kiemelt darabja a kikiáltási ár duplájáért, 72 millió forintért cserélt gazdát.

A helyszínen és online is kiemelt érdeklődés övezte Pechán József 1910 körül készült A Kikötő (Bácspalánka) című festményét, amit a becsérték felett, 24 millió forintért vitte el egy licitáló. Az árverésen nagyszerűen szerepeltek a 19. századi nagymesterek. Munkácsy alkotásai mellett Szinyei Merse Pál Tündérek tánca (Nimfák tánca) című alkotása 19 millió, Paál László Nyár elején (Az erdő széle) című festménye 32 millió, Ligeti Antal Trencsén vára című műve pedig 14 millió forintért kelt el.

Telefonos és online licitálók versengtek Batthyány Gyula Hölgy papagájjal című festményéért, ami 20 millió forintos kikiáltási árról indult, és végül 30 millió forintért kelt el.  Scheiber Hugó Jazz-band című alkotása is minden platformon népszerű volt, 3,2 millió forintos kikiáltási árról indulva végül 15 millió forintért egy telefonos licitáló vásárolta meg.  16 millióért kelt el Kmetty János Almát tartó nője, míg Schönberger Armand Társaság című festményét 12 millió forintért vásárolták meg.

Az aukció érett kortárs darabjai közül Rozsda Endre Absztrakt kompozíciója 10 millió, Korniss Dezső Fej című alkotása 6 millió, Bak Imre 1979-es Négyzet-kereszt című, térbeliséggel kísérletező korszakának műve 4,8 millió forintért, Keserü Ilona 1969-es Sírkövek című színes textilkollázsa 4,4 millió forintért cserélt gazdát. Csernus Tibor alkotásai közül az Asztali Csendélet 5 millió, a Tengeralattjáró 2,6 millió, a Kocsi 1,6 millió forintos leütési árat ért el.

Az említett tételek mellet az érdeklődők többek között Rippl-Rónai József, Aba-Novák Vilmos, Bernáth Aurél, Egry József, Márffy Ödön, Mednyánszky László és Nádler István alkotásaira, valamint szecessziós Zsolnay kerámiákra is licitálhattak.

Értékálló befektetés a műtárgy

Minden válságban az alapvető befektetői reakció a bizonytalanság: nem tudom, hogy mit csináljak, merre forduljak. Ez szinte mindegyik markáns befektetési piacra igaz, az ingatlanra, a tőzsdére, a pénzügyi befektetésekre. A hosszú távú tapasztalat az, hogy a műtárgy stabilitást jelent ezekhez képest is: egy Vaszary-kép méregdrága volt 1930-ban, és 2020-ban is az. Ugyanakkor ez a piac bonyolultabb, mint az ingatlan, a tőzsde, a pénzügyi befektetések, és talán ezért óvakodnak sokan tőle. De minimális utánajárással, intuícióval és esetleg tanácsadói segítséggel tökéletesen lehet tájékozódni, és jó döntéseket lehet hozni” – mondta korábban a Portfolio-nak Törő azzal kapcsolatban, a műtárgy mennyire számít jó befektetésnek.

Az őszi, rendhagyó, hibrid-aukción végül rekord bevétel született: 718 millió forintért keltek el a műtárgyak, ez eddig a legmagasabb összeg, amelyet  őszi aukción valaha kifizettek Magyarországon.

Címlapkép: Kádár Béla: Eladják a szürkét Forrás: A Virág Judit Galéria Facebook-oldala

Találd meg a neked való befektetési alapot!
kórház doktorok orvos
GettyImages-1206945181
SZG_9534
Gerendai Károly
Intrum
mnb epulet
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
becsi tozsde