mark mobius stiller ákos
Befektetés

Ezt az 5 részvényt veszi most a legendás befektető, Mark Mobius

Portfolio
A Business Insidernek adott interjúban árulta el Mark Mobius, milyen elvek és folyamatok mentén fektet be egy cégbe és melyik jelenleg az az 5 részvény, amibe szerinte érdemes pénzt tenni.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A 84 éves veterán befektető még mindig aktív a befektetési piacon, jelenleg egy török utazást tervez, hogy meglátogassa azt a két vállalatot, amibe fektetett. A Business Insidernek adott interjúban Mobius elárulta, hogy márciusban épp Dél-Afrikában érte a koronavírus miatti lezárás, egy hónapot volt kénytelen ott tölteni a szigorú intézkedések miatt.

Hogy miért utazik személyesen olyan cégekhez, amelyekbe befektetett? Mobius azt vallja, hogy a személyes találkozó a leghatékonyabb, így lehet a legtöbbet megtudni egy vállalat menedzsmentjéről.

Mark Mobius

Mark Mobius a világ egyik legismertebb befektetője, aki a több mint 40 éves karrierje alatt a feltörekvő piacok egyik legelismertebb szakértőjévé vált. Akkor vált ismertté, amikor John Templeton felvette 1987-ben a Templeton feltörekvő piaci alapjának kezelésére. Mobius egészen 2016-ig vezette a feltörekvő piaci csapatot. Szakértelmét díjak sokaságával ismerték el, többek között a Bloomberg Markets Magazine a világ 50 legbefolyásosabb embere közé, az International Money Marketing 2001 legjobb feltörekvő paci részvénybefektetőjévé választotta, az 1990-es években több kategóriában is az év legjobb alapkezelője lett, versenytárs alapkezelő kollégái pedig a huszadik század 10 legjobb befektetője közé választották, olyan nagy nevekkel együtt, mint Warren Buffett vagy Soros György. A Portfolio 2017-ben interjút készített az akkor épp Budapesten járó guruval, az interjú itt olvasható.

Több érdekes befektetési lehetőséget is talált a technológiai szektorban – mondta. Az utóbbi hónapok megmutatták, hogy jelentős kereslet van a videókonferenciák, új okostelefonok, mikroprocesszorok és félvezetők iránt, így olyan cégeket keresett, amelyek ezekben utaznak.

A befektetési szakember elárulta azt is, hogy a makrokörnyezet alakulása mellett ugyanúgy nagy hangsúlyt helyez egy-egy vállalat számaira a befektetési döntések meghozatalánál. Így például vizsgálja egy cég tőkearányos megtérülését, adósságállományát és annak képességét, hogy tudja-e növelni az egy részvényre jutó nyereséget a vállalat. 

Mindezek mellett azonban legalább olyan fontos a menedzsment hozzáállása és elképzelései, újfent erre is nagy hangsúlyt helyez az ESG-szempontok között, amikor egy cégről eldönti a szakértő gárdájával, hogy érdemes-e a figyelmükre.

Ezek a cégek érdeklik most Mobiust

Az interjúban kitért arra is, hogy bár élete során 112 országban járt már, amikor befektetésekről van szó, csak egy maréknyi ország jön szóba nála, ilyen India, Brazília, Kína, Dél-Korea, Tajvan, Törökország, Oroszország, Kenya, Dél-Afrika, Malajzia, Vietnám vagy Egyiptom.

Mobius több befektetési alap menedzselésében is érdekelt, ezek befektetéseiből emelt ki párat, amelyek szerinte most igazán izgalmas lehetőséget nyújtanak:

eMemory Technology

Egy tajvani székhelyű cég, amely beágyazott, nem felejtő memória technológia fejlesztésével foglalkozik. Chip termékeit félvezető-, integrált készülékgyártó és designcégek felé értékesíti.  Mobius szerint a cég növekedési kilátásai jók, tőkearányos megtérülése is kedvező, emellett az adósságállománya alacsony.

Kép: Stiller Ákos

Persistent Systems

Mobius kitért az indiai Persistent Systemsre is, amely vállalkozások számára fejleszt üzleti szoftvereket. Termékeikkel a banki és pénzügyi szolgáltatást nyújtó ügyfelek mellett az egészségügyi, ipari és szoftveriparágban tevékenykedő cégeket is kiszolgálják.

persistent systems
Forrás: Sopa Images/Getty Images

Polycab India

Ugyancsak indiai befektetés a Polycab India, amelyet Mobius az infrastrukturában betöltött szerepe és arra való jelentős hatása miatt kedvel. A társaság 2018-ban ment tőzsdére, többek között már a New York-i tőzsdén is jegyzik a részvényeit. A befektető emlékeztet rá az interjúban, hogy rendkívül gyorsan fejlődik Indiában az infrastruktúra és a Polycab rendelkezik azokkal a termékekkel, amelyek segítik ezt.

polycab
Forrás: polycab.com

Apollo Tubes

Szót ejtett Mobius az acélcsöveket gyártó Apollo Tubesról is, amely szintén Indiában rendelkezik székhellyel és hasonló megfontolásokból tartja ezt a kedvelt befektetések között, mint a Polycabot.

Forrás: aplapollo.com

Yum China

Kínában Mobius a Yum Chinára vetett szemet, amelytől többek között a KFC üzletlánc is ered. A vállalat emellett hot-pot franchise-zal is bír Kínában, nem beszélve a Pizza Hutról, amely bár nem annyira népszerű még Kínában, de a Mobius szerint a cég új utakon igyekszik azt népszerűsíteni az országban.

yumchina

Címlapkép: Stiller Ákos

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
panikolunk