bloomberg getty editorail
Befektetés

A Bloomberg vált az egyik legnagyobb indexszolgáltatóvá a ETF-ek piacán

Portfolio
A kötvény ETF-eknél látott kereslet megugrásának köszönhetően a Bloomberg lehet az egyik legnagyobb indexszolgáltató a piacon, legalábbis abban az értelemben, hogy hány alap követi az ő benchmarkjait – írja a Financial Times.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A Bloomberg, amelyet leginkább híroldaláról és pénzügyi termináljáról ismert, a legnagyobb vagyonnövekedést érte el tavaly az indexszolgáltatók közül, a Bloomberg indexeit benchmarkként alkalmazó ETF-ekbe 126 milliárd dollár áramlott az ETFGI adatai szerint.

Ezzel a Bloomberg a 87 milliárd dollárt bevonzó MSCI indexek és a 80 milliárdot vonzó S&P Dow Jones elé került. Idén tovább növelte előnyét a tőkebeáramlás tekintetében a Bloomberg, az év első nyolc hónapjában már 90 milliárd dollárt vonzott be. Ehhez képest a három vezető indexszolgáltató, az S&P Dow Jones, az MSCI és a FTSE Russell indexeit benchmarkként használó ETF-ekbe összesen áramlott idén eddig 32 milliárd dollár.

Az ETFGI adatai szerint a Bloomberg indexeit követő 530 ETF 725 milliárd dollárnyi vagyont kezel, mellyel a Bloomberg már 10,4%-os részt hasít ki magának az indexszolgáltatói piacon, csak kicsivel kevesebbet, mint a 731 milliárd dollárnyi vagyont felmutató FTSE Russell. Az S&P DJ tartja magát az első helyen 1800 milliárd dolláros eszközvagyonnal, ami a piac 25,9%-át adja, az MSCI pedig a második 938 milliárddal, vagyis 13,4%-os részesedéssel.

A Bloomberg felemelkedése elsősorban annak köszönhető, hogy 2015-ben megvette a Barclays indexüzletágát 520 millió fontért, 2014-ben meg a UBS-től vettek hasonló üzletágat. A Bloomberg indexei közül tavaly a kötvényindexek voltak a leghangsúlyosabbak 79,2%-kal, ez hozzájárult ahhoz, hogy a szolgáltató jól járjon a kötvény ETF-ekben látott jelentős növekedéssel idén. Idén eddig a kötvény ETF-ekbe 161 milliárd dollárnyi nettó tőke áramlott, ami meghaladja a részvények 138 milliárdját.

Címlapkép: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
mentoszolgalat teszteles201029
Az operatív törzs koronavírus tájékoztatója
GettyImages-1206945181
scheer sándor
koronavirus_labor_vakcina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
becsi tozsde