nyugdíj idős munka öreg getty stock
Befektetés

Veszélyben az európaiak nyugdíja a koronavírus miatt

Portfolio
A növekvő munkanélküliség miatt kieső adóbevételek és a csökkenő hozamok mind veszélyeztetik az európai nyugdíjrendszer jövőjét – írja a Better Finance adataira hivatkozva a Financial Times.
A magyar nyugdíjrendszer kihívásairól és a megoldási javaslatokról is szó esik a Portfolio november 10-ei, megújult, hibrid Öngondoskodás konferenciáján. Részletek és jelentkezés itt:

Sok más mellett a nyugdíjrendszert is veszélyezteti a koronavírus: az egyre növekvő munkanélküliség miatt kiesik az az adóbevétel is a kormánynál, ami eddig az állami nyugdíjrendszerek fenntartására szolgált, emellett az állam által támogatott kötvényvásárlási programok és alacsony hozamok miatt szinte már semmit nem tudnak kötvénybefektetéseiken keresni a nyugdíjalapok.

A Better Finance képviselője szerint a gazdasági ellenszelek és a koronavírus miatt hozott rendkívüli intézkedések a tökéletes elegyét alkotják a nyugdíjra gyűjtők jövőbeli megtakarításainak lerombolásához.

Arról már korábban is voltak hírek, hogy a munkanélküliség megugrása miatt sokan arra kényszerülhetnek, hogy hozzányúljanak nyugdíjmegtakarításaikhoz. Nem beszélve arról, hogy a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került cégek közül sokan döntöttek vagy dönthetnek úgy, hogy nem teljesítenek befizetést munkavállalóik számára a vállalti nyugdíjprogram keretein belül.

A Better Finance adatai szerint egy 50-50%-ban részvényt és kötvényt követő indexalap felülteljesítette a nyugdíjtermékek jelentős részét az elmúlt 20 évben. Vannak olyan nyugdíjalapok, mint a holland 2. pilléres nyugdíjprogram (foglalkoztató nyugdíjprogram, ahova a munkáltatók és a munkavállalók is fizetnek hozzájárulást), ahol a 2019-cel záruló 10 évben az évesített reálhozam 5,5%-ot tett ki, de erre a teljesítményre Európa legtöbb nyugdíjalapja nem volt képes.

A 3. pillérhez tartozó magánnyugdíjalapok az elmúlt 10 évben évesítve 1,3%-os reálhozamot hoztak Franciaországban, 1,6%-ot Németországban és 2%-ot Olaszországban.

A nyugdíjasokat reprezentáló Better Finance szerint a felügyeleti szerveknek egységesíteniük kellene a nyugdíjalapokra és nyugdíjprogramokra vonatkozó adatközlési kötelezettséget, hogy a megtakarítóknak könnyebb legen összehasonlítani az egyes termékeket. Különösen védelemre szorulnak szerintük a biztosítók nyugdíjra gyűjtő ügyfelei, ennek kapcsán csalódásukat fejezték ki, amiért az Európai Bizottság nem vágta vissza a tanácsadók jutalékát, mivel így a drágább és nem feltétlenül a legmegfelelőbb nyugdíjterméket ajánlják majd az ügyfeleknek.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
budger nikola