csaladihaz_amerika
Befektetés

Fed: csökkent a szegények és gazdagok közötti különbség

Portfolio
A Trump adminisztráció első három évében kis mértékben csökkent a szegények és gazdagok közötti jövedelmi egyenlőtlenség, mivel a növekvő jövedelmek és a csökkenő munkanélküliségi ráta segített a szegényebb osztályok felzárkózásában – derül ki a Fed frissen közzétett adataiból.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A három évente elvégzett Fed-felmérésből kiderül, hogy a vagyoni egyenlőtlenség Amerikában többnyire változatlan maradt, a legfelső 10%-ba tartozó családok kezében volt tavaly a családi vagyonok 71%-a. Ugyanakkor az elmúlt három évben a fekete és spanyolajkú családok vagyona is megnőtt, előbbieknél a medián nettó vagyon 33%-kal, utóbbiaknál 65%-kal emelkedett, szemben a fehér családok 3%-ával (nyilván az előbbi két kategóriánál alacsonyabb bázisról volt nagyobb ugrás).

Mindezek ellenére az abszolút vagyoni különbség nagy maradt: a fehér családok medián jövedelme 188 200 dollár volt a vizsgált időszakban, tehát közel nyolcszor akkora, mint fekete háztartások 24 100 dollárja és ötször nagyobb a spanyolajkúak 36 100 dollárjánál.

A Fed szerint ezt az időszakot az emelkedő tőkepiacok, emelkedő ingatlantulajdonlás és az emelkedő ingatlanárak is jellemezték, összességében viszont a kevésbé tehetős családok számára is jó időszak volt a nettó vagyon növelésében.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
boris johnson
aston martin
sebastian kurz
PSD2
Tabdi_1500px
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
Megosztottak a profi magyar befektetők a piacok jövőjével kapcsolatban