bika10
Befektetés

Beszakadtak az amerikai tőzsdék Trump üzenetére: nem folytatódnak a mentőcsomag tárgyalások

Portfolio
A mérsékelten kedvező európai és amerikai részvénypiaci hangulatot kedd este az a bejelentés rontotta el jelentősen, hogy Donald Trump amerikai elnök lefújta a Demokrata Párttal a további egyeztetéseket a költségvetési élénkítő csomagról a november 3-i elnökválasztások előtt. Szerinte a gazdaság jól teljesít, szépen jön vissza a válságból, és így nincs is annyira szükség arra, hogy engedjenek a republikánusok a demokratáknak, helyette a Legfelsőbb Bíróság megüresedett posztjának betöltésével kell foglalkoznia a vezető republikánusoknak. A hírre másfél százalék körüli mínuszba estek a vezető amerikai indexek, így napon belül bőven 2% feletti esést mutattak és a végére sem tudtak szépíteni.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A vége is csúnya maradt

Nem tudta szépíteni a vezető amerikai tőzsdeindexek a kereskedés utolsó órájában, sőt az utolsó percekben is volt még egy esés, így végül 1,4-1,6%-os eséssel zártak. Ezt az váltotta ki, hogy Donald Trump amerikai elnök utasította a republikánusokat: ne tárgyaljanak tovább a demokratákkal a november 3-i elnökválasztásokig a gazdaságélénkítési csomagról, helyette a minap elhunyt legfelsőbb bírósági személy posztjának betöltésével kapcsolatos erőfeszítéseket fokozzák. 

Beszakadtak az amerikai tőzsdék Trump üzenetére: nem folytatódnak a mentőcsomag tárgyalások

Lefújta Donald Trump amerikai elnök a demokratákkal folytatott további tárgyalásokat az amerikai költségvetési élénkítőcsomagról a november 3-i elnökválasztásokig, aminek hatására pár perc leforgása alatt hatalmas esés alakult ki az amerikai tőzsdéken.

Tegnap után ma is tárgyalt volna Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter és Nancy Pelosi, a Képviselőház demokrata párti vezetője, és a befektetők már napok óta egyre nagyobb bizakodással voltak arról, hogy a novemberi elnökválasztások előtt összejön egy újabb költségvetési élénkítőcsomag, hiszen a korábbi támogatási programok már hónapokkal ezelőtt lejártak és amerikaiak millióinak okoznak nehézséget a járvány miatti munkahelyi leépítések.

Ezeket a reményeket zúzta szét a kórházból tegnap visszatért Trump azzal, hogy arra utasította a kormányát: ne tárgyaljanak már a választásokig a demokratákkal a csomagról, hanem majd azután rögtön jönni fog egy új csomag. Úgy fogalmazott a Twitter-posztban, hogy miután majd nyerni fog (jelenleg vesztésre áll), rögtön elfogadnak egy olyan élénkítő csomagot, ami a keményen dolgozó amerikaiaknak és a kisvállalkozásoknak sokat fog segíteni. Szerinte a gazdaság jól teljesít, a tőzsdék rekord szinten járnak, a gazdaság és a munkahelyek rekord szinten jönnek vissza a válságból és szerinte az Egyesült Államok vezeti a világot a gazdasági helyreállás terén.

Arra a hírre, hogy nem lesznek már tárgyalások a mentőcsomagról, a vezető amerikai részvényindexek több mint 2%-os esést szenvedtek percek alatt, így a mérsékelt pluszokból 1-1,5% körüli mínuszba buktak. Az S&P500 index például 3430 pontról rövid idő alatt 3365 pontig szakadt. Ez a tegnapi záróértékhez képest 1% feletti esésnek számít.

trump elenkito csomag gazdasag 201006

Tovább emelkedett a BUX a nap végén

A BUX végül 0,55 százalékkal került feljebb, az emelkedést az OTP vezette, amely kerek 10 000 forinton zárt, ez 1,52 százalékos emelkedésnek felel meg. A Richter 0,3 százalékot emelkedett, míg a Magyar Telekom 0,55 százalékkal került lejjebb.

A Mol árfolyama a nap eleji komolyabb esés után lassan visszakapaszkodott, a magyar olajipari papír 1671 forinton, 0,24 százalékkal csökkent.

MOL

Európa emelkedik Lagarde szavaira

Az európai piacok nagy örömmel fogadták Christine Lagarde szavait, melyben további monetáris lazítást, esetleg kamatcsökkentést helyezett kilátásba az EKB elnöke.

A piacok többsége emelkedik, az osztrák és görög index halad az élen, a DAX 0,7 százalékkal emelkedik, a BUX a középmezőnyben helyezkedik el 0,5 százalékos emelkedéssével.

Nincs irány Amerikában

A tengerentúli piacnyitás után oldalaznak a piacok. Sz S&P 500 és a Dow tegnapi záróára körül mozog, míg a Nasdaq enyhe emelkedéssel 0,3 százalékkal került feljebb.

spx

Oldalazás a tengerentúlon

Az amerikai piacok nyitásának közeledtével egyelőre nem látszik az irány, a tőzsdei nyiás előtti kereskedésben az S&P 500 0,17 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq kissé nagyobb, 0,4 százalékos mínuszban van, de Dow 0,16 százalék emelkedést mutat.

nasdaq

Jó a hanguat, veszik a légitársaságok részvényeit is

A pénzügyi vállalatok mellett a légitársaságok részvénxyeit is veszik, a befektetők bíznak a koronavírus válság enyhülésében, és a hangulat is kedvező, így a kockáatosabb ciklikus szektorok is emelkednek. Az emelkedést a múlt héten lemaradó easyJet és Ryanair vezeti, de az Air-France-KLM árfolyama is közel 2 százalékkal emelkedik.

Veszik a pénzügyi vállalatok papírjait Európában

Felemás képet mutatnak ma Európa börzéi, szektor szinten azonban rendkívül jól megy a pénzügyi intézményeknek. A Societe Generale és a Commerzbank is 4 százalék feletti növekedést produkált eddig, de kimondottan jól teljesít a Deutsche Bank is.

Tovább a cikkhez

Esik a Mol, szépen teljesít az OTP

A BUX jelenleg 0,4 százalék csökkenést mutat, a részvények teljesítménye közt azonban jelentős különbségeket láthatunk. Az OTP emelkedik, a magyar bankpapír árfolyama 0,6 százalékkal került feljebb . A Richter és a Magyar Telekom közel 0,2 százalék csökkenést mutatnak.

A Mol árfolyama alulról lóg ki a blue chipek közül, a magyar olajipari cég a folyamatosan sajátrészvény vásárlások ellenére közel 2 százalékkal került lejjebb.

MOL

Az európai piacokon vegyes kép tárul elénk, a reggeli emelkedések után enyhén romlott a hangulat. A lengyel és osztrák tőzsde vezeti az emelkedést, a csökkenő oldalon az angol FTSE 100-at és a svájci SMI-t találjuk. A DAX a reggeli emelkedés után nem mutat érdemi elmozdulást, 0,2 százalékos csökkenést mutat.

A világ legnagyobb olajkereskedője megvenné a használt autódat

A holland Vitol Group, amely a világ legnagyobb független olajkereskedője, úgy döntött, hogy számos energiával kapcsolatos üzleti tevékenysége mellett belép a használtautó-kereskedelembe is. Ez a lépés további jele annak, hogy a nagy olajtársaságok és az azokkal szoros kapcsolatot ápoló vállalkozások egyre inkább más területek felé kacsingatnak, és nem csak a megújuló energiák felé terjeszkednek.

Tovább a cikkhez

Kiszivárgott: jön a héten egy jelentés, amiben feldaraboltatnák a Facebookot és a Google-t

Az amerikai képviselőház hamarosan megjelenő jelentése a technológiai óriásokról meglebegteti a vállalatok feldarabolásának lehetőségét – írja a Reuters egy, a republikánus Ken Bucktól származó információkra hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Mérsékelten emelkedik a DAX

A nyitás utáni percekben az oldalazásból végül felfele mozdult el a német tőzsdeindex, 0,2 százalék emelkedést mutat. 

dax

Lejjebb került a BUX

A nyitás utáni percekben lejjebb került a magyar tőzsde, a BUX 0,3 százalék csökkenést mutat. Az OTP, a Richter és a Magyar Telekom minimálisan mozdult el, míg a Mol a sajátrészvény vásárlásai ellenére is 1,5 százalékkal került lejjebb.

MOL

A milliárdos befektető elárulta, mi volt élete legjobb befektetése

A milliárdos befektető, Mark Cuban még egy szeptemberi interjúban beszélt arról, hogy élete legjobb befektetése az volt, amikor önmagába fektetett.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt eséssel nyithat a DAX

  • A tegnapi nap kirobbanó hangulatban telt a piacokon, Trump egészségügyi állapotának javulásának és az esetleges újabb tengerentúli stimulus hírére szinte minden tőzsde emelkedett. Az S&P 500 1,8 százalék emelkedés után 3 408 ponton zárt, a Dow Jones 1,68 százalékot emelkedett, ez 28 148 pontos zárást jelent, míg a Nasdaq, a legjobb teljesítményt nyújtva 11 503 ponton fejezte be a kereskedést, mely 2,2 százalék emelkedésnek felel meg.  A FAANG cégek kimondottan jól teljesítettek, az Amazon és az Apple több mint 2 százalékot emelkedett, míg a Netflix 3,53 emelkedéssel zárt, miután a Credit Suisse elemzője 525 dolláros célárat fogalmazott meg.
  • Az ázsiai piacok folytatták az emelkedést, miután Trumpot kiengedték a kórházból, és jó gazdaság hírek érkeztek az Egyesült Államokból. Az ausztrál tőzsde 0,34 százalékot emelkedett, a japán Nikkei is 0,51 százalékkal került feljebb, a dél koreai Kospi 0,2 százalékkal értékelődött fel. A piacok emelkedtek a tajvani és délkelet-ázsiai tőzsdéken is.
  • Az amerikai határidős indexek feljebb kerültek ma reggel, de a határidős DAX 0,14 százalékos csökkenést vetít előre a keddi piacnyitásra.
  • A keddi nap makrooldalról mérsékelten lesz izgalmas, itthon az ÁKK 3 hónapos diszkontkincstárjegyet ad el, míg az MNB kötvényvásárlási aukció keretében vesz vissza kötvényeket. A nemzetközi piacokon Németországból egy augusztusi ipari megrendelési adat érkezik, míg az EU pénzügyminiszterei tanácskoznak EcoFin ülés keretein belül.
  • Az olaj ára feljebb került ma reggel, a novemberi határidős WTI 0,2 százalékos emelkedést követően 39,54 dollárnál jár, az arany árfolyama ezzel szemben esik, a sárga nemesfém jegyzése 1909,48 dolláron áll.
  • A forint gyengült az euróval szemben, egy euróért 360,67 forintot kell fizetni, míg egy dollár 306,16 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép:Thomas Lohnes/Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
becsi tozsde