árfolyam chart befektetés dow jones
Befektetés

Fél éve véreztek el a magyar befektetési alapok - sikerült talpra állni?

Portfolio
Már lassan hét hónap telt el azóta, hogy a világ tőzsdéi összeomlottak a koronavírus-krízis súlya alatt és magukkal rántották a magyar befektetési alapokat is. Bár a befektetők nagy része azért még nem bonthat pezsgőt, a jó hír az, hogy még a legdurvábban beszakadt alapok többsége szépen elkezdett visszakapaszkodni az idei mélypontról. Az OTP Supra például, a krízis egyik nagy vesztese, október elejéig közel 15%-os pluszba került a márciusi összeomlás óta, de az év egészére nézve még mindig csúnya mínuszban van.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A legnagyobb magyar befektetési alapok többsége szinte érintetlenül átvészelte a koronavírus-válságot, az ingatlanportfóliók teljesen, a rövid kötvényalapok pedig szinte teljesen ellenállónak bizonyultak. A kockázatosabb vegyes, illetve abszolút hozamú alapok viszont nagyot estek. Az MKB Egyensúly 11% fölötti, az OTP Supra pedig 38% fölötti mínuszban is járt március közepén. Szerencsére azóta sokat javult a helyzet: az MKB alapja szinte teljesen, az OTP Supra pedig részlegesen ledolgozta a veszteségeit a cikkünk elkészültekor legfrissebben elérhető, október 2-ai adatok szerint.

A befektetési alapkezelői szektor legfontosabb képviselői mind jelen lesznek a Portfolio Öngondoskodás 2020 konferencián. Regisztráljon Ön is!

Az alábbi ábrán még jobban látszik, hogy a magyar tőzsde idei mélypontjától, március 18-ától a nagyot zuhanó alapok azért elég sokat le tudtak dolgozni az idei veszteségükből. Az MKB Egyensúly 11,46%-os, az OTP Supra 14,76%-os teljesítményt ért el azóta, így azok jól járhattak, akik a mélyponton úgy döntöttek, hogy bevásárolnak ezekből az alapokból. Érdekes, hogy két alap is volt a legnagyobbak között, amelyik egyébként veszített a hozamából a márciusi mélypont óta, az OTP Ingatlan és a K&H Állampapír alapok. Szerencsére a veszteség elenyésző volt.

A Suprára érdemes egy külön pillantást is vetni. Az alap olajügyleteken szenvedett el jelentős veszteséget, amikor a fekete arany árfolyama összeomlott a koronavírus és az orosz-szaúdi olajvita együttes fennállásakor, az alapkezelő aztán kitárazott az olajból és más eszközökkel kezdett el kereskedni. Legfrissebb augusztusi jelentése szerint a Supra longolta az eurót, shortolta a forintot, az S&P 500-at, az olajat és román állampapírokba is fektet.

Eddig kifizetődőnek tűnt az alapkezelő stratégiája, de sajnos már szinte biztos, hogy 2020 csúnya folt lesz az egyébként éveken át kiváló teljesítményt nyújtó alap életében.

Végül érdemes egy pillantást vetni 2020 eddigi nyerteseire is. A legjobban teljesítő forintos, lakossági alapok eddig idén az OTP Föld Kincsei, az OTP Klímaváltozás és a Budapest Next technológiai alap voltak. Általánosságban úgy tűnik a legjobban teljesítő portfóliókat szemlézve, hogy kifizetődő volt idén aranyba és tech-részvényekbe fektetni.

Sajnos még mindig vannak olyan alapok, amelyek 20%-ot meghaladó mínuszban vannak. A legnagyobbakat magyar, görög, török és latin-amerikai részvényekbe fektető alapokkal lehetett idén bukni. A legnagyobb veszteséget viszont az összes alap közül az Axiom alapkezelő egyetlen nyilvános alapja szenvedte el, amely devizaopciókkal tradelt, a márciusi események óta úgy tűnik, az alappal nem igazán kereskedett az alapkezelő.

Összességében egyébként a szektor teljesítménye sokat javult március óta: egy időben az alapok 88%-ának mínuszban volt az egész éves teljesítménye, a szektor negyede pedig több mint 20%-os veszteséget mutatott. 

Azóta a szektor alig 6%-a van 20% fölötti mínuszban, míg az év eleje óta mínuszos alapok arányszáma 63%.

A szektor egészének teljesítményéről itt írtunk:

Találd meg a neked való befektetési alapot!
lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
becsi tozsde