piac
Befektetés

Kisebb ralival indult a hét Amerikában

Portfolio
A tengerentúli piacokon kirobbanó volt a hangulat hétfőn, mindhárom meghatározó tőzsde emelkedett: a Dow Jones 1 százalékkal, az S&P 500 értéke 1,6 százalékkal, míg a Nasdaq közel 2,6 százalékkal került feljebb a múlt pénteki záráshoz képest. A technológiai vállalatokat tömörítő részvényindex kiugró teljesítményében fontos szerepet játszott az Apple megállíthatatlan szárnyalása is, a vállalat árfolyama több, mint 6 százalékot erősödött az új iPhone holnapi bemutatója előtt.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A techcégek voltak a nap sztárjai

Hétfőn egész nap zsákolták a részvényeket Amerikában a gyorsjelentési szezon kezdetén és néhány héttel az amerikai elnökválasztás előtt. A vezető részvényindexek kivétel nélkül erősödtek a jó hangulatban: a Dow Jones értéke 0,9 százalékot, az S&P 500 értéke 1,6 százalékot, míg a Nasdaq értéke közel 2,6 százalékot emelkedett. Kétség kívül a techcégek voltak a mai kereskedés sztárjai: az Apple (+6,4%), az Amazon (+4,8%), az Alphabet (+3,6%) és a Microsoft (+2,6%) is érdemben erősödött a múlt pénteki záróárfolyamához képest. 

Még magasabb fokozatra kapcsolt Amerika

Kitart a lendület a tengerentúlon, a vezető amerikai részvényindexek tovább erősödnek: a Dow Jones értéke 1 százalékkal, az S&P 500 értéke 1,9 százalékkal, míg a Nasdaq értéke 3,2 százalékkal emelkedett a múlt pénteki záráshoz képest. A befektetők elsősorban a technológia vállalatok papírjait zsákolják, az Apple árfolyama már több, mint 6 százalékot, míg a Microsoft árfolyama  több, mint 3 százalékot erősödött a nyitás óta. A jó hangulatot részben az is magyarázza, hogy folytatódtak a tárgyalások Amerikában az újabb gazdaságélénkítő stimulusokról. 

Megszólalt az elemző - Kilőtt a Ford

A hétfői kereskedés egyik legnagyobb nyertes a Ford, az amerikai autógyártó árfolyama több mint 6 százalékot erősödött azt követően, hogy a Benchmark elemzője, Michael Ward vételre ajánlotta a vállalat részvényeit és 10 dolláros célárat fogalmazott meg azokkal kapcsolatban. Ez utóbbi durván 38 százalékos felértékelődési potenciált jelentett a múlt pénteki záróárfolyamhoz képest. Ward a befektetőknek küldött közleményében kiemelte, hogy az amerikai autógyártás a várakozások felett alakul, a Ford modell-mixe kedvező irányba tolódott el és az autóhitel-piac növekedése is bizakodásra ad okot, így összességében a Ford sokkal jobb eredményt érhet el a harmadik negyedévben, mint korábban várták. 

ford1012

Az Apple nagyon belehúzott

A hétfői nyitás óta megállíthatatlanul emelkednek a tengerentúli tőzsdék, az emelkedést a Nasdaq vezeti. A technológiai vállalatokat magába tömörítő részvényindexnek az értéke már közel 2,7 százalékot erősödött, amelyben meghatározó szerepe van az Apple jó teljesítményének. A vállalat árfolyama már több, mint 5 százalékot emelkedett egy nappal a nagy bemutató előtt, amelynek keretében a szakértők szerint az okostelefongyártó négy új iPhone-t mutathat be a világnak. 

A vége se lett szép

A magyar piac zárására sem enyhült az eladói nyomás, a BUX 1,67 százalék eséssel fejezte be a kereskedést. Mind a négy blue chip esett, a Magyar Telekom 0,28 százalék, az OTP 0,41 százalékkal került lejjebb. A Richter és a Mol esett nagyot, a Richter 1,67 százalék eséssel 6570 forinton zárt, a nap közben nagyobb mínuszban is volt, de a 6500 körül lévő emelkedő trendvonal megtartotta.

A Mol a nap vesztese, 1605 forinton zárt, ezzel 3,89 százalék esést könyvelhet el a mai napra. Az olajipari cégekre és az olajrqa nyomást helyez a koronavírus helyzet súlyosbodása, az újabb és újabb szigorító intézkedések. A novemberi leszálítású WTI ára ma 3 százalékot esett.

olaj

Ennek megfelelően, sajnos nem volt meglepő a Mol teljesítménye sem.

MOL

Nagy mínuszban a Mol

Szép lassan közel 4 százalékot csorgott ma le a Mol árfolyama, a magyar bankpapír jelenleg 1602 forinton áll. A Mol lassan a márciusi mélypontokat tesztelheti a jó nemzetközi hangulat ellenére. A BUX jelenleg 1,6 százalékkal kerül lejjebb, a másik három blue chip árfolyama a negatív tartományban mozog.

MOL

Emelkednek az a amerikai indexek

Pozitív nyitással indult a kereskedés a tengerentúlon. Az S&P500 0,7 százalékkal került feljebb, a Dow közel fél százalékot emelkedett, míg a Nasdaq, vezetve az emelkedést 1,3 százalékot értékelődött fel.

sp500

Emelkedés jöhet a tengerentúlon

A tőzsdei nyitást megelőző kereskedésben mindhárom vezető amerikai index emelkedik. Az S&P500 0,8 százalékkal, a Dow 0,4 százalékkal került feljebb. Az amerikai technológiai vállalatokat tömörítő Nasdaq közel 2 százalék pluszban várja a 15:30-as nyitást.

nasdaq

Vegyes a hangulat Európában, esik a magyar tőzsde

Az európai piacokon vegyes hangulatban zajlik a kereskedés, a nyugat-európai piacok emelkednek, míg Közép Európa és a görög tőzsde lemaradó.

A BUX 1,2 százalék csökkenésnél jár, az esést Mol vezei, amely közel 2,5 százalékkal került lejjebb.

MOL

Elromlott a hangulat, esik a BUX

A magyar tőzsdén elromlott a hangulat a biztató nyitás után, a blue chipek esnek a Magyar Telekom kivételével. Az OTP árfolyama minimális mínuszban van, 0,1 százalékot csökkent, a Richter közel 1 százalékos leértékelődése mellett a Mol árfolyama már 2 százalék feletti esést mutat. A magyar olajipari részvény jelenleg 1634 forinton áll, ez 2,16 százalékos esésnek felel meg.

MOL

Emelkedik az autógyártók árfolyama

A jó hangulatban az autógyártók részvényeit veszik a befektetők. Az emelkedést a Daimler vezeti, amelyre céláremelés érkezett. A Goldan Sachs  40 euróról 60 euróra növelte a célárat, és eladásról vételre módosította az ajánlását.

A Daimler árfolyama jelenleg 49 euró, ez közel 20 százalékos felérékelődési potenciált jelent. Az autógyártó árfolyama idén minimális csökkenést mutat, míg az elmúlt egy évben közel 3 százalékot emelkedett.

daimler

A butaság nem véd az erkölcstelenség ellen – Avagy a Wirecard és a német felügyelet szégyene

Természetesen a közmegbecsülésnek örvendő német pénzügyi felügyeletet egészen egyszerűen hülyék gyülekezetének vagy gerinctelen gazemberek bandájának nevezni szerfelett igazságtalan lenne, hiszen kétezer-hétszáz ember feje felett sosem szabad egy mozdulattal pálcát törni. Az alábbi néhány bekezdés célja nem is elsősorban az, hogy rámutasson arra, hogy a BaFin (Bundesanstalt für Finanzdiesntleistungsaufsicht), a pénzügyi szolgáltatók és a pénzügyi piacok törvényes és tiszta működésének német őre vélhetőleg egész kultúrájánál, szervezeti megoldásainál, munkamódszereinél fogva alkalmatlan  legalapvetőbb funkciójának ellátására. A lemoshatatlan gyalázat, amely a Wirecard-botrány során fröccsent a német felügyeletre, csupán egy tünet, egy felszíni jelenség, mögötte világosan látható a pénzügyi piacok és a pénzügyi szolgáltatások szabályozásában elért közös európai „vívmányok” tökéletes csődje. A szerző Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír Zrt. üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgatója.

Tovább a cikkhez

Széttépték a lengyel eBay-t már az első kereskedési napon

Korábban többször beszámoltunk már róla, hogy a lengyel Allegro a régió évek óta látott legnagyobb kibocsátását hajta végre, az e-kereskedelmi cég pedig látszólag felkeltette az befektetők érdeklődését, hiszen a részvények kibocsátási árához képest több mint 50 százalékkal magasabb árfolyamon nyitott a papír.

Tovább a cikkhez

Lemondott a British Airways vezérigazgatója

A légiközlekedés soha nem látott válságát éli, miután a koronavírus válság következtében az utazások száma drámaian csökkent. Idén eddig 43 légitársaság ment csődbe, és csak most jön a tél, amely egyébként is gyengébb időszak az utazások szempontjából. A válságban a nagy légitársaságok, így a British Airways is szenved.

Tovább a cikkhez

Felvárásolják a KPN-t

A holland telekommunikációs cég, a KPN 8 százalékot emelkedett, miután kiderült, hogy felvásárolja a svéd EQT csoport. Az elemzőket nem lepte meg a felvásárlás, a telekommunikációs szektorban nagyon nyomott értékeltségen forognak a vállalatok, és ez felkelti a magántőke alapok érdeklődését is.

KPN

Akkora rali van a tőzsdéken, hogy kezd elmenni a kedve a shortosoknak

A piaci adatok alapján egyre kisebb kedv mutatkozik a befektetési alapok és hedge fundok részéről a shortolásra az egymást követő pénzügyi stimulusok és emelkedő árfolyamok mellett. Ez azonban nem csak nekik fájhat, hanem az értékpapír-kölcsönzőknek is, akiknek komoly bevétele származik ebből.

Tovább a cikkhez

Kitart a jó hangulat, emelkedik a DAX is

A DAX 0,2 százalékkal emelkedik a nyitás után, az Ázsiában eddig látott jó hangulat kitart az európai piacokon is.

dax

Pluszban nyitott a BUX

A nyitás utáni percekben felfele vette az irányt a magyar tőzsde. A BUX  0,4 százalékos emelkedése mellett az OTP fél százalékkal került feljebb, míg a Richter közel 1 százalékot emelkedett. A Magyar Telekom pénteki záróára körül mozog, míg a Mol 0,2 százalékkal került lejjebb a nyitásban.

BUX

A történelem legnagyobb összeomlásától retteg az elemző, 80%-os tőzsdei zuhanás jöhet

A történelem legnagyobb gazdasági összeomlását jósolja David Hunter, a Contrarian Macro Advisors stratégája, melyre egy rövid, hurráoptimista rali után kerül majd sor – írja a Business Insider. A szakember elsősorban amiatt aggódik, hogy a gazdaságok túlzott eladósodása találkozik majd a koronavírus miatti csődhullámmal, a jegybankok stimulációs intézkedései pedig csak rontják a helyzetet.

Tovább a cikkhez

Jól indul a hét a piacokon

  • Kiváló hangulatban zárták a múlt hetet a tengerentúli indexek. Az S&P 500 0,88 százalék emelkedéssel 3 477 ponton zárt, a Dow Jones 28 568 ponttal, 0,57 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq, 1,51 százalékkal értékelődött fel, ez 11 725 pontos zárást jelentett. A jó kedvet megalapozta a remény, hogy új stimulust jelentenek be még a választás előtt, Nancy Pelosi demokrata házelnök és az amerikai pénzügyminiszter, Steve Mnuchin újra tárgyalóasztalhoz ültek.
  • Az ázsiai piacokon kirobbanó volt a hangulat, az emelkedést a múlt héten kínai indexek vezették. A CSI 300 2,4 százalékot emelkedett, míg a sanghaji tőzsde 2,3 százalékkal zárt magasabban. A japán Nikkei 0,23 százalékkal került lejjebb, főleg az autóipar gyengélkedett, a Toyota 0,8, míg a Honda 1,8 százalékot esett. A hong kongi Hang Seng 2,3 százalékkal került feljebb, a dél koreai Kospi 0,4 százalékot emelkedett, míg az ausztrál piac közel 0,5 százalékkal értékelődött fel.
  • Az amerikai határidős indexek feljebb kerültek ma reggel, a határidős DAX 0,5 százalékos emelkedést vetít előre a hétfői piacnyitásra.
  • Nem indul mozgalmasan a hét, már ami a makroeseményeket illeti, hétfőn Magyarországon egyedül az fx-swap-tenderre érdemes figyelni, arra is csak főként a múlt heti meglepő tender miatt. A devizaswap-tender a koronavírus-válság kirobbanása nyomán bevezetett új eszközök miatt lényegében elveszítette jelentőségét, múlt hétfőn azonban a jegybank váratlanul jelentős összegű likviditás-növelésről döntött. Nem várható, hogy ez a héten újra megtörténik, mindenesetre érdemes lesz figyelni az eseményt. A világból a beütemezett események közül csak két jegybankelnöki beszéd mozgathatja meg érdemben a piacokat.
  • Az olaj ára lejjebb került ma reggel, a novemberi határidős WTI 0,6 százalékos gyengülést követően 40,6 dollárnál jár, az arany árfolyama stagnál, a sárga nemesfém jegyzése 1928,9 dolláron áll.
  • A forint stagnál ma az euróval szemben, egy euróért 356,2 forintot kell adni jelenleg, míg egy dollár 301,4 forintba kerül.

A héten indul a gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban, a nagybankok negyedéves számai mellett több légitársaság és a Johnson & Johnson is jelent.

Mi történt eddig a tőzsdén?

Találd meg a neked való befektetési alapot!
orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
trader23