MNB épület getty
Befektetés

MNB: fontos szabályozás lép életbe hamarosan a befektetéseknél

Portfolio
Az MNB üdvözli a BAMOSZ kezdeményezését, amelynek keretében a szakmai érdekképviselet a fenntarthatóságra vonatkozó (ESG) jellemzők beemelésével egészíti ki a befektetési alapok kategorizálásról szóló szabályzatát. Az MNB közleményéből ugyanakkor az is kiderül, hogy a befektetések „zöld voltával”, fenntarthatósági hasznával kapcsolatban fontos szabályozási fejlemények várhatók.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) döntése alapján a hazai alapok az eddigi besorolási kategóriák (részvény, kötvény, abszolút hozamú stb.) mellett ezentúl az ESG minősítést is feltüntethetik. Az ESG a felelős környezeti, társadalmi és a vállalatirányítási szempontú (“environmental, social, governance”) tőkepiaci befektetéseket jelenti. A hír itt olvasható:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) stratégiai céljai között szerepel, hogy a hazai pénzügyi közvetítőrendszer a jelenleginél lényegesen erőteljesebben támogassa a környezeti fenntarthatóságot pénzügyi termékein, szolgáltatásain keresztül. A jegybank e cél megvalósítása érdekében hirdette meg 2019 februárjában Zöld Programját, és azóta folyamatosan figyelemmel kíséri, illetve támogatja a felügyelt intézmények, valamint szakmai szervezetek zöld kezdeményezéseit.

Az MNB üdvözli a BAMOSZ döntését, hiszen az ESG-tudatos befektetői kultúra fejlesztésére itthon nagy szükség van. Az alapok ESG minősítése által a befektetők információt kaphatnak arról, hogy az adott alap a befektetései tekintetében milyen mértékben veszi figyelembe a környezeti és társadalmi fenntarthatósággal, felelős vállalatirányítással kapcsolatos szempontokat. 

A magyar alapkezelők ESG tematikájú alapjaiban kezelt vagyon 2020 júniusában alig haladta meg a 0,5 százalékot. A hazai alapok ráadásul egyelőre túlnyomórészt külföldi ESG minősítésű értékpapírokat vásárolnak.

Fontos ugyanakkor látni, hogy az alapok ESG minősítése nem jelenti azt, hogy az adott alap kizárólag zöld, fenntartható befektetéseket választana, és csak az ESG alapok egy részének kifejezett célja a pozitív fenntarthatósági hatás elérése, maximalizálása. Ezért különösen fontos, hogy a befektetők a befektetési döntéshozatalukat megelőzően tájékozódjanak a BAMOSZ által kialakított kategória rendszer részletes tartalmát illetően.

A befektetések „zöld voltával”, fenntarthatósági hasznával kapcsolatban is fontos szabályozási fejlemények várhatók. 2021. március 10-től lép hatályba a pénzügyi szolgáltatási ágazatban alkalmazandó fenntarthatósággal kapcsolatos közzétételekről szóló uniós rendelet, amellyel a klímaváltozás megfékezéséhez és az egyéb fenntarthatósági célokhoz való hozzájárulás mérése kerül majd a fókuszba. Az uniós rendelet mind az ügyfelekkel kötendő szerződés előtti közzétételekről, mind a későbbi jelentésekben, illetve a weboldalakon nyilvánosságra hozandó információkról rendelkezik általánosan. Ilyen értelemben tehát az ESG minősítésen túl a befektetők még több információhoz jutnak majd a befektetések környezeti hatásáról, esetleges hasznáról.

A részletszabályokat a befektetési alapkezelők esetében az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) dolgozza ki, és szabályozási technikai sztenderd formájában jelennek meg később.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
trader23